Solaris 1 - Can you tell me what's happening here?

Solaris 1 - Can you tell me what's happening here?

40 x 60 cm, © 2016, € 275,00
Tweedimensionaal | Schilderkunst | Olieverf | Op papier
Getoond op SCHILDEREN IS EEN VIRUS

Solaris 1: CAN YOU TELL ME WHAT’S HAPPENING HERE?

In 1961 schreef de Poolse auteur Stanislaw Lem zijn beklemmende SF-roman Solaris. Het boek werd in 1972 verfilmd door de Russische regisseur Andrej Tarkovski, en in 2002 nog eens door de Amerikaan Steven Soderbergh.

Solaris is een geheimzinnige planeet die wordt onderzocht door wetenschappers in een om de planeet cirkelend ruimtestation. De planeet heeft twee zonnen, een rode en een blauwe, met het gevolg dat er voortdurend lichtveranderingen van rood naar blauw in dit station optreden. Solaris is geheel bedekt door een oceaan van geleiachtige vloeistof. Jarenlang wordt de planeet al geobserveerd, maar het onderzoek lijkt vastgelopen. De bemanning van het ruimtestation is al teruggebracht tot drie personen en het station verkeert in erbarmelijke staat.

Langzamerhand wordt het duidelijk dat de grote oceaan op planeet Solaris over een vorm van intelligentie beschikt, die de omgeving en de psyche van de bemanning van het ruimtestation bewerkt.

De verschijnselen ontstonden door een experiment van de wetenschappers, zij 'behandelden' de oceaan met röntgenstralen. Zijn de verschijnselen een vorm van contact, een straf, of een gift van de Solaris-oceaan? Duidelijk is in ieder geval dat de mens met zijn gebrekkige mogelijkheden (omdat hij zichzelf niet kent) niet in staat is om - op welke manier dan ook - met dit mogelijk eerste contact met een andere levensvorm om te gaan.

De titel van Solaris 1 verwijst naar een dialoog uit het boek.

Chris Kelvin: Can you tell me what’s happening here?

Snow: I could tell you what’s happening, but I don’t know i fit would really tell you what’s happening.

De prijs van het werk is inclusief een aluminium lijst, passepartout en glas.