(klik op de afbeelding om het werk groter te bekijken)
stuur een bericht naar de kunstenaar

Mont Ventoux Eté (Zomer)

Mont Ventoux Eté (Zomer)

2024

Begin 2024 begon ik aan een kwartet Mont Ventoux. Elk van de vier schilderijen benoemd naar een van de seizoenen, een soort Vivaldi op doek. Dit schilderij is het tweede in de reeks. De Mont Ventoux (1912 m.) in de Franse Provence, op de grens van de departementen Drôme en Vaucluse, kent vanwege zijn mythische image veel andere benamingen. Zoals: de kale berg, de Reus van de Provence en het Suikerbrood. Maar de Franse toevoegen ‘Ventoux’ heeft ook alles te maken met het woord ‘vent’: wind. Een winderige berg, dus. Die benaming komt niet uit de lucht vallen. Wie ooit met een stevige ‘mistral’ (een koude noordenwind) per fiets door het witte maanlandschap heeft geploeterd, weet het maar al te goed. Zware windstoten met uitschieters tot 120 en 150 km/u zijn geen uitzondering. Het record staat zelfs op 320 km/u. Dat die wind zo tekeer kan gaan is niet verwonderlijk. De top van de Ventoux is alom tegenwoordig (‘omniprésent dans les paysages, zeggen de Fransen). Hij steekt hoog boven het land uit, en waar je ook bent in de Provence, altijd en overal kun je hem zien.

Mont Ventoux no.5

Mont Ventoux no.5

2024

De Mont Ventoux (1909 m.) is een mythische berg in de Franse Provence. Gevreesd door de wielrenners die hem moeten befietsen. De Kale Berg, is zijn bijnaam. En inderdaad: je waant je er op een maanlandschap. Helaas heb ik hem nooit befietst. Wel een paar keer er per auto naar boven geweest. En ook dat maakt indruk. Het kan er spoken, vooral vanwege de ijzige wind. Niet zonder reden: Mont Ventoux. Want het Franse ‘vent’ betekent ‘wind’. De winderige berg, dus. De koning van de Provence. Van verre al zichtbaar.

Mont Ventoux - Nocturne

Mont Ventoux - Nocturne

2024

De Mont Ventoux (1909 m.) is een mythische berg in de Franse Provence. Gevreesd door de wielrenners die hem moeten befietsen. De Kale Berg, is zijn bijnaam. En inderdaad: je waant je er op een maanlandschap. Helaas heb ik hem nooit befietst. Wel een paar keer er per auto naar boven geweest. En ook dat maakt indruk. Het kan er spoken, vooral vanwege de ijzige wind. Niet zonder reden: Mont Ventoux. Want het Franse ‘vent’ betekent ‘wind’. De winderige berg, dus. De koning van de Provence. Van verre al zichtbaar.

Mont Ventoux - Printemps - Lente

Mont Ventoux - Printemps - Lente

2024

De Mont Ventoux (1912 m.) in de Franse Provence, op de grens van de departementen Drôme en Vaucluse, kent vanwege zijn mythische image veel andere benamingen. Zoals: de kale berg, de Reus van de Provence en het Suikerbrood. Maar de Franse toevoegen ‘Ventoux’ heeft ook alles te maken met het woord ‘vent’: wind. Een winderige berg, dus. Die benaming komt niet uit de lucht vallen. Wie ooit met een stevige ‘mistral’ (een koude noordenwind) per fiets door het witte maanlandschap heeft geploeterd, weet het maar al te goed. Zware windstoten met uitschieters tot 120 en 150 km/u zijn geen uitzondering. Het record staat zelfs op 320 km/u. Dat die wind zo tekeer kan gaan is niet verwonderlijk. De top van de Ventoux is alom tegenwoordig (‘omniprésent dans les paysages, zeggen de Fransen). Hij steekt hoog boven het land uit, en waar je ook bent in de Provence, altijd en overal kun je hem zien. Ik schilderde deze  Ventoux een opdracht van een vriend, net als ik een fietsfanaat en bekend met de berg. Ik schilderde deze Mont Ventoux in een tijd van fysieke tegenslag, waarbij me fietsen tot nader order verboden werd. Het is het 12r werk in deze reeks, die ik in 2022 begon.

Mont Ventoux - Winter scene

Mont Ventoux - Winter scene

2024

Een nieuwe Ventoux (acryl op doek, 100x100). Maar nu de winterse versie ervan. Met versgetrokken bandenporen in de sneeuw. Het is mijn twaalfde versie van deze 'kale' berg. Meest in acryl op doek, maar ook als aquarel. De iconische berg blijft me inspireren. Net als overigens de renners in de Tour de France. Het is een berg die sloopt, maar ook aanzet tot grootste daden.   

A LAS CINCO DE LA TARDE - no.1 Lo demás era muerte y sólo muerte

A LAS CINCO DE LA TARDE - no.1 Lo demás era muerte y sólo muerte

2023

Na jaren begon ik vorig jaar aan een viertal kleine schilderijen onder de noemer A LAS CINCO DE LA TARDE, Spaans voor: Om vijf uur in de middag. Verwijzend naar het tijdstip dat in de Spaanse arena's het stierenvechten begint. De titel verwijst teven naar een beoemd gedicht van de Spaanse dichter Federico Garcia Lorca, De subitel (Lo demás era muerte y sólo muerte) is een versregel uit het eerste couplet. In vertaling: De rest was de dood en alleen de dood

A LAS CINCO DE LA TARDE - no.2 Ya luchan la paloma y el leopardo

A LAS CINCO DE LA TARDE - no.2 Ya luchan la paloma y el leopardo

2023

Na jaren begon ik vorig jaar aan een viertal kleine schilderijen onder de noemer A LAS CINCO DE LA TARDE, Spaans voor: Om vijf uur in de middag. Verwijzend naar het tijdstip dat in de Spaanse arena's het stierenvechten begint. De titel verwijst teven naar een beoemd gedicht van de Spaanse dichter Federico Garcia Lorca, De subitel (Lo demás era muerte y sólo muerte) is een versregel uit het eerste couplet. In vertaling:  De rest was de dood en alleen de dood

Ault

Ault

2023

Al jaren achtereen komen we aan de westkust in Noord Frankrijk, van de Picardie tot en met Normandië. Een onuitputtijke bron van inspiratie voor de schilders. Al eeuwenlang. Dus ook voor mij. Begin juni 2023 waren we opnieuw in Ault. Een strakblauwe hemel boven ons en machtige hagelwitte krijtrotsen aan een sissende kustlijn.  Ault heeft een uitzonderlijke geografische ligging. Aan de rand van de kliffen van de Normandische Albasten Kust, met een vallei beschermd door het Bois de Cise. Een groene omgeving met uitzicht op het Kanaal en de Engelse kust. En zandstranden die beginnen bij de Côte d 'Opale, doorlopend tot de oude Baie (baai) van de Somme.

House on Dune

House on Dune

2023

Al tientallen jaren ben ik gefascineerd door het werk van Edward Hopper. Veel van zijn werken heb ik ook live gezien. Hopper behoort tot de bekendste en meest geliefde kunstenaars van de Verenigde Staten .Hij werkt precies en gedetailleerd, en soms gaat hij voorbij aan het pure realisme door zijn werk een vreemd stukje emotie mee te geven. Zijn werk valt daarom soms te plaatsen in het magisch realisme. Het imponerende werk van Edward Hopper probeer in deze aquarel niet volledig te imiteren, maar ik probeer me vooral op door door hem gecreëerde sfeer te concentreren. Voor deze aquarel heb ik me laten inspireren door Hopper's aquarel House on Dune uit 1931. Hopper's huis is (was) te vinden in South Truro in de staat Massachusetts (USA).

INTO THE WOOD

INTO THE WOOD

2023

De kleur blauw blijft me intigreren. Het is net alsof het me letterlijk meer ruimte geeft bij het maken van een nieuw schilderij. Zo ook in dit doek: Into the wood. Het is een beetje onheilspellend bos geworden. Er argeloos doorheen lopen word je een beetje tegengemaakt. Daarnaast biedt het bos perspectief. Aan het einde van het bos is er licht. Ten teken dat je ontsnapt bent aan de wat grillige, onderwaterachtige bomen? En daarnaast is er nog de 'gouden plak' aan de linkerzijde. Een intrigerende, maar aanlokkelijke val, waar je niet in moet trappen? Kortom: niks is zeker. Net als in het leven.  

Mont Ventoux

Mont Ventoux

2023

De kleur blauw heeft me altijd geïntrigeerd. Opnieuw schilderde ik de Mont Ventoux (1909 meter hoog). De machtige berg in het zuiden van Frankrijk, de renners in Tour de France vrezen deze gigant. Verschillende keren was ik er boven op. Soms werd me de toegang in de vroege lente (mei) nog versperd vanwege de sneeuw. Een intrigerende, bijna iconische berg. Ik heb in dit schilderij enigszins afwijkend geschilderd van de werkelijkheid: de hellingen lopen in werkelijkheid iets anders, en die sneeuw (het wit) en de onrustige lucht (blauw) beloven niet veel goeds. Het bestaande weerstation op de top ontbreekt. Het is immers MIJN MONT VENTOUX. Alleen met zichzelf: de natuur

Mont Ventoux 1

Mont Ventoux 1

2023

In 2013 naam ik me voor een reeks Mont Ventoux te starten, op doek, op paier en als aquarel. Nadat ik in 2022 al MON VENTOUX geschilderd had, inmiddels verkocht.  In deze MONT VENTOUX 1 zijn nog de laatste reseten van de voorbije winter te zien: een besneeuwde bergkam. De machtige berg in het zuiden van Frankrijk, de renners in Tour de France vrezen deze gigant. Verschillende keren was ik er boven op. Soms werd me de toegang in de vroege lente (mei) nog versperd vanwege de sneeuw. Een intrigerende, bijna iconische berg.

Mont Ventoux 2

Mont Ventoux 2

2023

In 2013 naam ik me voor een reeks Mont Ventoux te starten, op doek, op paier en als aquarel. Nadat ik in 2022 al MON VENTOUX geschilderd had, inmiddels verkocht.  In deze Mont Ventoux 2 lijkt de herfst al in aantocht. De berg maakt zich in alle rust op voor de naderende winter. De machtige berg in het zuiden van Frankrijk, de renners in Tour de France vrezen deze gigant. Verschillende keren was ik er boven op. Soms werd me de toegang in de vroege lente (mei) nog versperd vanwege de sneeuw. Een intrigerende, bijna iconische berg.

Mont Ventoux - Lente

Mont Ventoux - Lente

2023

Opnieuw schilderde ik de Mont Ventoux (1909 meter hoog). Maar nu op papier De machtige berg in het zuiden van Frankrijk, de renners in Tour de France vrezen deze gigant. Verschillende keren was ik er boven op. De berg intrigeert me. Tijdens vakanties keken we er vaak letterlijk tegenop. Ik las er boeken over. Zag de film Ventoux, naar het boek van Bert Wagendorp. Na een aantal schilderijen op doek is deze op stevig schilderpapier gemaakt.  De vermelde prijs is exclusief passe-partout en/of lijst

Mont Ventoux - Winter

Mont Ventoux - Winter

2023

Opnieuw schilderde ik de Mont Ventoux (1909 meter hoog). Maar nu op papier De machtige berg in het zuiden van Frankrijk, de renners in Tour de France vrezen deze gigant. Verschillende keren was ik er boven op. De berg intrigeert me. Tijdens vakanties keken we er vaak letterlijk tegenop. Ik las er boeken over. Zag de film Ventoux, naar het boek van Bert Wagendorp. Na een aantal schilderijen op doek is deze op stevig schilderpapier gemaakt.  De vermelde prijs is exclusief passe-partout en/of lijst

Rain Forest no.6

Rain Forest no.6

2023

Het gebied The Catlins (Zuidereiland / Nieuw Zeeland), bijna aan de zuidpunt van het Zuidereiland, wordt vooral bezocht vanwege het vele miljoenen jaren oude 'petrified wood' (versteend woud) dat daar aan de kust, bij eb droogvallend, te bewandelen is. In de omgeving vind je er veel regenwouden. Magische bossen, met feërieke natuur, zoals deze bomen. We maakten in 2015 een roadtrip door de schitterende naruur van New Zeeland, en passeerden daarbij honderden kilometers regenwouden. De vermelde prijs is exclusief lijst en passe-partout.

Schiermonnikoog - Duinen met de Wassermann bunker

Schiermonnikoog - Duinen met de Wassermann bunker

2023

In september 2022 zijn we voor het eerst op Schiermonnikoog. Schiermonnikoog is niet alleen een paradijs, maar ook een schilderparadijs. Thuisgekomen grijp ik onmiddellijk met aquarelpenseeel. Het wordt een duinlandschap. Met zicht op de vuurtoren. In mijn dagboek van 7 september 2022 schrijf ik o.a. het volgende: Het oog valt op de bunker Wassermann, in de verte al zichtbaar, hoog in het duin. Opnieuw Duits erfgoed. De megabunker werd in 1943 op Schiermonnikoog gebouwd. En, zoals zovele bunkers, de tand des tijd grandioos doorstaan. Maar de door de Duitsers geplande radar op de bunker is nooit gerealiseerd. De bunker vormde een kleine schakel in de Atlantikwall, de Duitse vestinglinie die liep van Noorwegen tot de Spaanse grens.   We fietsen over de Prins Bernhardweg richting bunker, destijds gebouwd door de Duitse Organisation Todt. De Duitse bouwmaatschappij Organi­sation Todt gaf leiding aan de bouw van de Atlantikwall. De organisatie is genoemd naar Frits Todt, de Duitse minister van Bewapening en Munitie. Bij de bouw werkte de semimilitaire organisatie vaak met dwangarbeiders. A la Vladimir Poetin. Het aquarel is gemaakt op 300 grams Hahnemühle Cézanne papier

Schiermonnikoog - Duinen met Vuurtoren

Schiermonnikoog - Duinen met Vuurtoren

2023

In september 2022 zijn we voor het eerst op Schiermonnikoog. Texel en Ameland hadden we al eerder ontdekt. Schiermonnikoog is niet alleen een paradijs, maar ook een schilderparadijs. Thuisgekomen grijp ik onmiddellijk met aquarelpenseeel. Het wordt een duinlandschap. Met zicht op de vuurtoren. In mijn dagboek van 7 september 2022 schrijf ik o.a. het volgende: Caleidoscopische beelden. Een walhalla voor elke landschaps- of zeeschilder. Kan er nauwelijks genoeg van krijgen. Heldergele kleipaden meanderen door de begroeide delen van het wad. Aan het einde van een in alle tinten groen en geel geschilderd tapijt zien we de donkere contouren van het Havenpaviljoen Wad Anderz. Het licht van de zon eigent zich grote delen van het spiegeloppervlak toe. We zien zonder schroom de zon in het water schijnen. Op andere plekken duiken door zon en wind gedroogde algententen op. Dan weer passeren we aaneengesloten blokken graniet die de koppigheid van de zee moeten breken. In de verte kerven zich scherp de zilveren sporen van een niet lang geleden vertrokken boot. Met een wijde bocht richting zee. De boot als een minuscuul blokje zwart aan de horizon. Ergens achter in mijn hoofd zingt Freddy Quinn: Junge, komm bald wieder, bald wieder nach Haus Junge, fahr nie wieder, nie wieder hinaus

Schiermonnikoog - Duinlandschap no.1

Schiermonnikoog - Duinlandschap no.1

2023

In september 2022 ben ik voor het eerst op Schiermonnikoog. Texel en Ameland hadden we al eerder ontdekt. Schiermonnikoog is niet alleen een paradijs, maar ook een schilderparadijs. Thuisgekomen grijp ik onmiddellijk met aquarelpenseeel. Het wordt een duinlandschap. In mijn dagboek van 7 september noteer ik: We horen van de locale schilder Minnen Onnes, fietsen over het Minne Onnes pad en lopen vervolgens een eind richting strand. Onmetelijk lijkt het hier. Een universum. Heel in de verte bewegen kleine figuurtjes. Zouden mensen kunnen zijn. Of ruimtereizigers. De zon maakt er een feest van. Ik weet nu al, dat ik, eenmaal thuisgekomen, me weer aan het duin op doek of papier zal wagen. Net als vorig jaar na terugkomst van Ameland. Waar helderwit stuifzand me inspireerde tot een aantal aquarellen. En hier sta ik dan: zonder penseel of wat dan ook. Dat maakt hulpeloos. Gewoon inspiratie opdoen. Het aquarel is gemaakt op 300grams Hahnemüle-Cézanne papier, 30x40

Schiermonnikoog - Duinlandschap no.2

Schiermonnikoog - Duinlandschap no.2

2023

In september 2022 ben ik voor het eerst op Schiermonnikoog. Texel en Ameland hadden we al eerder ontdekt. Schiermonnikoog is niet alleen een paradijs, maar ook een schilderparadijs. Thuisgekomen grijp ik onmiddellijk met aquarelpenseeel. Het wordt een duinlandschap. In mijn dagboek van 7 september noteer ik: We lopen een eind richting strand. Onmetelijk lijkt het hier. Een universum. Heel in de verte bewegen kleine figuurtjes. Zouden mensen kunnen zijn. Of ruimtereizigers. De zon maakt er een feest van. Ik weet nu al, dat ik, eenmaal thuisgekomen, me weer aan het duin op doek of papier zal wagen. Net als vorig jaar na terugkomst van Ameland. Waar helderwit stuifzand me inspireerde tot een aantal aquarellen. En hier sta ik dan: zonder penseel of wat dan ook. Dat maakt hulpeloos. Toch maar eens dat Minne Onnespad op fietsen. Inspiratie opdoen. En laat nu vandaag, de dag waarop deze tekst schrijf, kopt het Dagblad van het Noorden: BOVEN OP HET DUIN BIJ HET MINNE ONNESPAD WAAN JE JE IN EEN KONINKLIJKE LOGE. Om mij over de streep te trekken. Het Minne Onnespad op!

Schiermonnikoog - Duinlandshap no.6

Schiermonnikoog - Duinlandshap no.6

2023

Voor het eerst waren we in 2022 op Schiermonnikoog. Ameland en Texel kenden we al. Maar hier zijn we afhankelijk van de fiets. Die nemen we mee. Alle tijd om her en der af te stappen. En strand en duin te verkennen. In mijn dagboek noteer ik het volgende: We lopen een eind richting strand. Onmetelijk lijkt het hier. Een universum. Heel in de verte bewegen kleine figuurtjes. Zouden mensen kunnen zijn. Of ruimtereizigers. De zon maakt er een feest van. Ik weet nu al, dat ik, eenmaal thuisgekomen, me weer aan het duin op doek of papier zal wagen. Net als vorig jaar na terugkomst van Ameland. Waar helderwit stuifzand me inspireerde tot een aantal aquarellen. En hier sta ik dan: zonder penseel of wat dan ook. Dat maakt hulpeloos. Toch maar eens dat Minne Onnespad op fietsen. Inspiratie opdoen. En laat nu vandaag, de dag waarop deze tekst schrijf, kopt het Dagblad van het Noorden: BOVEN OP HET DUIN BIJ HET MINNE ONNESPAD WAAN JE JE IN EEN KONINKLIJKE LOGE. Om mij over de streep te trekken. Het Minne Onnespad op! Het aquarel is gemaak op 300grams Hahnemühle Cézanne papier.

Vuurtoren Saint-Valéry-en-Caux

Vuurtoren Saint-Valéry-en-Caux

2023

Saint-Valery-en-Caux is een stadje aan de Franse westkust, Departement Seine Maritime. We zijn er al verschillende keren geweest. Voor het laatst begin juni 2023. We aten aan de mooie haven, en voeren daarna mee met een vissersschip vanuit de haven. Zagen dat de kreeft-en krabkorven in het water werde geworpen en opgehaald. De haven van Saint Valery en Caux gaat diep de stad in. Op de zuidelijke havenpier staat deze vuurtoren waar aan de achterkant een bankje staat, een favoriete plek voor locals, jong en oud. Je hebt er een oneindige blik over zee, en ziet tegelijkertijd de indrukwekkende rotskust van Normandië. Saint Valery en Caux is een bezoek waard.

Ameland - Ballumerbocht 3

Ameland - Ballumerbocht 3

2022

Voor het eerst naar Ameland in 2021. We logeerden en fietsten er een aantal dagen rond. De weersomstandigheden waren fantastisch. En zeker op de fiets adem je dan dit droomeiland helamaal in. De witte stranden en duinen. De rust. Ik ben sowieso al gek op kusten, dus hier kom je helemaal aan je trekken. Thuisgekomen onmiddellijk het aquarelblok tevoorschijn gehaald. En mijn impressies vastgelegd. Een tweede vakantie op Ameland, maar dan thuis. Maar in 2021 passeren we tijdens een van onze fietstochten de Ballumerbocht. Vanuit de verte oogt het mysteieus. Met de naam Ballumerbocht wordt ook wel het buitendijkse gebied op en nabij de Stroomleidam aangeduid. Op deze pier is eenreddingsstation van het eiland gevestigd, een van de twee reddingstations van de KNRM op Ameland. Op dezelfde pier zijn tevens verschillende oudere type reddingsboten van de KNRM te bezichtigen. Aquarel op 300 grams Canson Montval papier, 24x32

Apocalypse Now 3

Apocalypse Now 3

2022

Apocalypse 3 (op 360 grams papier) verwijst naar de wereldberoemde film Apocalypse Now (1979) van Francis Ford Coppola. Die op zijn beurt de film weer baseerde op de roman Heart of Darkness (1899) van Joseph Conrad. In de film spelen o.a. steracteurs als Marlon Brando en Martin Sheen de hoofdrollen. Ten tijde van de Vietnamoorlog wordt Captain Willard de jungle ingestuurd om Colonel Curtz te vinden en te vermoorden. Kurtz (Brando) heeft zijn eigen leger opgebouwd. Terwijl Willard (Sheen) de jungle in vaart, worden hij en de bemanning langzaam overvallen door de gevechten en de gekte van de omgeving. 
Hun zoektocht brengt hen langs de meest vreemde plekken en vreemde figuren. Langzaam beginnen zij de ellende van de oorlog te doorzien. Voor ze het weten is het meer een kwestie van overleven dan van het vinden van Kurtz. In 2022 is Vladimir Poetin de ‘man in de jungle’. Maar misschien nog wel lastiger te traceren dan Kurtz in Apocalypse Now. Toch ademt mijn Apocalypse meer rust en vrede uit, vind ik. Doet me zelf meer denken aan een eindeloze reis naar de eeuwigheid. Dood en verderf zijn al gepasseerde stations.

Apocalypse Now 4

Apocalypse Now 4

2022

Apocalypse 4 (op 360 grams papier) verwijst naar de wereldberoemde film Apocalypse Now (1979) van Francis Ford Coppola. Die op zijn beurt de film weer baseerde op de roman Heart of Darkness (1899) van Joseph Conrad. In de film spelen o.a. steracteurs als Marlon Brando en Martin Sheen de hoofdrollen. Ten tijde van de Vietnamoorlog wordt Captain Willard de jungle ingestuurd om Colonel Curtz te vinden en te vermoorden. Kurtz (Brando) heeft zijn eigen leger opgebouwd. Terwijl Willard (Sheen) de jungle in vaart, worden hij en de bemanning langzaam overvallen door de gevechten en de gekte van de omgeving. 
Hun zoektocht brengt hen langs de meest vreemde plekken en vreemde figuren. Langzaam beginnen zij de ellende van de oorlog te doorzien. Voor ze het weten is het meer een kwestie van overleven dan van het vinden van Kurtz. In 2022 is Vladimir Poetin de ‘man in de jungle’. Maar misschien nog wel lastiger te traceren dan Kurtz in Apocalypse Now. Toch ademt mijn Apocalypse meer rust en vrede uit, vind ik. Doet me zelf meer denken aan een eindeloze reis naar de eeuwigheid. Dood en verderf zijn al gepasseerde stations.

ARCTIC 4 - Unfinished Space Port

ARCTIC 4 - Unfinished Space Port

2022

Het aquarel laat een gedeelte zien van een onvoltooide ruimtehaven, Kazachstan, in de regio Kyzylorda. En is gebaseerd op een foto uit de fotoreeks 'RESTRICTED AREAS' de in Moskou gevestigde beeldend kunstenaar (fotograaf) Danila Tkatchenko. Hij voedt ons destructieve verlangen naar utopie en fotografeert verlaten sites die ooit technologische vooruitgang in de Sovjet-Unie belichaamden. Reizend door de voormalige Sovjet-Unie fotografeerde Tkachenko artefacten uit een ander tijdperk - verlaten en vervallen, bevroren in ijs en in de tijd. 

Ballumerbocht 1

Ballumerbocht 1

2022

Voor het eerst naar Ameland in 2021. We logeerden en fietsten er een aantal dagen rond. De weersomstandigheden waren fantastisch. En zeker op de fiets adem je dan dit droomeiland helamaal in. De witte stranden en duinen. De rust. Ik ben sowieso al gek op kusten, dus hier kom je helemaal aan je trekken. Thuisgekomen onmiddellijk het aquarelblok tevoorschijn gehaald. En mijn impressies vastgelegd. Een tweede vakantie op Ameland, maar dan thuis. Maar in 2021 passeren we tijdens een van onze fietstochten de Ballumerbocht. Vanuit de verte oogt het mysteieus. Met de naam Ballumerbocht wordt ook wel het buitendijkse gebied op en nabij de Stroomleidam aangeduid. Op deze pier is eenreddingsstation van het eiland gevestigd, een van de twee reddingstations van de KNRM op Ameland. Op dezelfde pier zijn tevens verschillende oudere type reddingsboten van de KNRM te bezichtigen.

Ballumerbocht 2

Ballumerbocht 2

2022

Voor het eerst naar Ameland in 2021. We logeerden en fietsten er een aantal dagen rond. De weersomstandigheden waren fantastisch. En zeker op de fiets adem je dan dit droomeiland helamaal in. De witte stranden en duinen. De rust. Ik ben sowieso al gek op kusten, dus hier kom je helemaal aan je trekken. Thuisgekomen onmiddellijk het aquarelblok tevoorschijn gehaald. En mijn impressies vastgelegd. Een tweede vakantie op Ameland, maar dan thuis. Maar in 2021 passeren we tijdens een van onze fietstochten de Ballumerbocht. Vanuit de verte oogt het mysteieus. Met de naam Ballumerbocht wordt ook wel het buitendijkse gebied op en nabij de Stroomleidam aangeduid. Op deze pier is een reddingsstation van het eiland gevestigd, een van de twee reddingstations van de KNRM op Ameland. Op dezelfde pier zijn tevens verschillende oudere type reddingsboten van de KNRM te bezichtigen.

DNJEPR BLUES IN RED

DNJEPR BLUES IN RED

2022

Naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne maakte ik al een 15-tal gouaches (30x40) op 360 grams acrylschilderpapier. Dit tweeluik (90x160) laat de moeder-rivier van Oekraïne zien. Deze levensader van het land stroomt vanuit Rusland in de vorm van een sikkel door het land. En mondt tenslotte uit in de Zwarte Zee. Het water van de lange, brede Dnjepr heeft hier een rode middenstroom van bloed. De wankele, houte brug verbeeldt de onzekere mogelijkheid om vanuit het zwaar getroffen oosten van het land naar het 'vrije' westen te vluchten.

Eternal Sunshine of the Spotless Mind no. 2

Eternal Sunshine of the Spotless Mind no. 2

2022

Het schilderij is gebaseerd op de film Amerikaanse sciencefiction cultfilm Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004) van Charlie Kaufman. Met een hoofdrol voor Kate Winslet. De titel is ontleend aan een gedicht van Alexander Pope (1688-1744), over de tragische liefdesgeschiedenis van Héloïse  en Abélard. Een citaat uit dit gedicht wordt in de film gebruikt door een van de acteurs. The world forgetting, by the world forgot.
Eternal sunshine of the spotless mind!

Grientsveen

Grientsveen

2022

Ook landschappen dichtbij intrigeren me om op doek te zetten. Voor de hand ligt dan 'iets met de Maas'. Inderdaad: wijdse, pragtige vergezichten. Maar in dit geval heb ik gekozen voor de 'arme gronden': De Peel. Vroeger een gebied vol hardwerkende turfstekers en keuterboeren. Armoe troef, en veel kinderen te voeden. Het land van de ontginningen en Toon Kortooms. Het schilderij is een geabstraheerde verbeelding van het landschap rond Grientsveen. Het avondlicht valt over de heide..

Iceland

Iceland

2022

IJsland is een ruig land, maar van een ongeëvenaarde schoonheid. Onbevolkt, maar de ruimte is overal. Grillige weersomstandigheden, maar fascinerend. Ik was er in 2003. De vermelde prijs is eclusief passe-partout en lijst.

I'm Thinking of Ending Things

I'm Thinking of Ending Things

2022

De titel heb ik ontleend aan de gelijknamige film van Charlie Kaufman uit 2020. Die op zijn beurt weer de titel ontleende aan de roman van Iain Reid. De Volkskrant meldde destijds in een recensie het volgende: ‘Onder ieder beeld in I’m Thinking of Ending Things gaapt de afgrond’. De dimensie tijd wordt volledig losgelaten. Voor mij is het ook een soort oneindig en ontregelend universum. Een zwart gat, waaruit geen ontsnappen mogelijk is. Een eindeloze reis, waarin alles wat je ontmoet uit elkaar valt, oplost. Soms dacht ik ook de sfeer uit de films van David Lynch terug te moeten brengen. Dat komt nog wel een keer.

Mont Ventoux - De kale Berg

Mont Ventoux - De kale Berg

2022

De Mont Ventoux (1909 m.) is een mythische berg in de Franse Provence. Gevreesd door de wielrenners die hem moeten befietsen. De Kale Berg, is zijn bijnaam. En inderdaad: je waant je er op een maanlandschap. Helaas heb ik hem nooit befietst. Wel een paar keer er per auto naar boven geweest. En ook dat maakt indruk. Het kan er spoken, vooral vanwege de ijzige wind. Niet zonder reden: Mont Ventoux. Want het Franse ‘vent’ betekent ‘wind’. De winderige berg, dus. De koning van de Provence. Van verre al zichtbaar. Aquarel op 300grams Canson Montval papier. De vermelde prijs is exclusief passe-partout en/of lijst

Mont Ventoux no.2

Mont Ventoux no.2

2022

De Mont Ventoux (1909 m.) is een mythische berg in de Franse Provence. Gevreesd door de wielrenners die hem moeten befietsen. De Kale Berg, is zijn bijnaam. En inderdaad: je waant je er op een maanlandschap. Helaas heb ik hem nooit befietst. Wel een paar keer er per auto naar boven geweest. En ook dat maakt indruk. Het kan er spoken, vooral vanwege de ijzige wind. Niet zonder reden: Mont Ventoux. Want het Franse ‘vent’ betekent ‘wind’. De winderige berg, dus. De koning van de Provence. Van verre al zichtbaar. Aquarel op 300grams Canson Montval papier. De vermelde prijs is exclusief passe-partout en/of lijst

Mont Ventoux no.3

Mont Ventoux no.3

2022

De Mont Ventoux (1909 m.) is een mythische berg in de Franse Provence. Gevreesd door de wielrenners die hem moeten befietsen. De Kale Berg, is zijn bijnaam. En inderdaad: je waant je er op een maanlandschap. Helaas heb ik hem nooit befietst. Wel een paar keer er per auto naar boven geweest. En ook dat maakt indruk. Het kan er spoken, vooral vanwege de ijzige wind. Niet zonder reden: Mont Ventoux. Want het Franse ‘vent’ betekent ‘wind’. De winderige berg, dus. De koning van de Provence. Van verre al zichtbaar.   Aquarel op 300grams Canson Montval papier. De vermelde prijs is exclusief passe-partout en/of lijst

MON VENTOUX

MON VENTOUX

2022

De kleur blauw heeft me altijd geïntrigeerd. Na een aantal schilderijen met grijs-blauwe zeezichten (Normandië), wilde ik nu het iets helderder houden: de Provence, c.q. de Mon Ventoux (1909 meter hoog). De machtige berg in het zuiden van Frankrijk, de Tour de France vrezen deze gigant. Verschillende keren was ik er boven op. Soms werd me de toegang in de vroege lente (mei) nog versperd vanwege de sneeuw. Ik heb in dit schilderij enigszins afwijkend geschilderd van de werkelijkheid: de hellingen lopen in werkelijkheid iets anders, en die sneeuw (het wit) en de onrustige lucht (blauw) beloven niet veel goeds. Het bestaande weerstation op de top ontbreekt. Het is immers MON (mijn) VENTOUX. Alleen met zichzelf: de natuur.

Out of the Blue, no.3 - Major Tom

Out of the Blue, no.3 - Major Tom

2022

Met lange tussenpozen werkte ik in 2021 aan mijn sub-reeks ‘Out of the Blue’. Dit is no. 3 in de reeks. Ik kom ik via een virtuele galactische bocht toch weer terug in de ruimte, in de macrocosmos van het heelal. En denk daarbij aan Major Tom van David Bowie:              Though I’m past one hundred thousand miles
I’m feeling very still
And I think my spaceship knows which way to go
Tell my wife I love her very much
She knows

Pourville

Pourville

2022

Normandië is een deel van Frankrijk dat je uitdaagt te schilderen, en dan met name de kusten. We komen er bijna jaarlijks en het verveelt nooit. En elke keer is het weer anders. Met name door het schitterende licht dat speelt met de kleuren. 

Schiermonnikoog - Duinlandschap

Schiermonnikoog - Duinlandschap

2022

In september 2022 ben ik voor het eerst op Schiermonnikoog. Texel en Ameland hadden we al eerder ontdekt. Schiermonnikoog is niet alleen een paradijs, maar ook een schilderparadijs. Thuisgekomen grijp ik onmiddellijk met aquarelpenseeel. Het wordt een duinlandschap. In mijn dagboek van 7 september noteer ik: De schelpenpaden glimmen in de zon. In het algemeen zijn ze flink aangestampt en dus goed te befietsen. Op een aantal plekken, vooral als het pad omhoog loopt, is het schelpengrit door regenbuien naar beneden gestroomd. Het gevolg is een helling van los zand, rul en te slecht om naar boven te fietsen. Maar daar hebben ze hier wat op gevonden: hooi. Dat over de hele breedte en lengte van het pad is uitgestrooid. Maar het belangrijkste: het fietst lekker over zo’n hooipad. Weinig andere fietsers nog. Dus de pedalen gaan relaxt rond op het Bospad, het Westerhofpad, het Jacobspad of hoe al die paden ook mogen heten. Jacobspad? Opnieuw een stukje van de Camino naar Santiago de Compostela gefietst. Even ben ik terug in 2010 en 2013. Daar waren hetere vuren dan hier. De oversteek van de Franse Pyreneeën. Cruz de Ferro. O Cebreiro. Bloed zweet en tranen. Doe mij maar een hooipad. Gemaakt op 300grams Hahnemühle-Cézanne papier

Schiermonnikoog - Paal 3 no.1

Schiermonnikoog - Paal 3 no.1

2022

Van Lauwersoog naar Schiermonnikoog. Vanuit de verte zie je het eiland meer vorm krijgen. Je gaat aan land (we hebben de fiets bij ons, want het eiland is autoluw) en voelt je al snel thuis. Een soort ongrijpbare magie komt over je. In september 2022 zijn we er voor het eerst. In mijn dagboek noteer ik: De schelpenpaden glimmen in de zon. In het algemeen zijn ze flink aangestampt en dus goed te befietsen. Op een aantal plekken, vooral als het pad omhoog loopt, is het schelpengrit door regenbuien naar beneden gestroomd. Het gevolg is een helling van los zand, rul en te slecht om naar boven te fietsen. Maar daar hebben ze hier wat op gevonden: hooi. Dat over de hele breedte en lengte van het pad is uitgestrooid. Maar het belangrijkste: het fietst lekker over zo’n hooipad. Weinig andere fietsers nog. Dus de pedalen gaan relaxt rond op het Bospad, het Westerhofpad, het Jacobspad of hoe al die paden ook mogen heten. Jacobspad? Opnieuw een stukje van de Camino naar Santiago de Compostela gefietst. Even ben ik terug in 2010 en 2012. Daar waren hetere vuren dan hier. De oversteek van de Franse Pyreneeën. Cruz de Ferro. O Cebreiro. Bloed zweet en tranen. Maar hier op Schiermonnikoog gaat alles met twee vingers in de neus. Doe mij maar een hooipad. Het aquarel laat het strand bij Paal 3 zien. Als we er rondlopen staat er een strakblauwe lucht en is het er aangenaam warm.

Schiermonnikoog - Wad no.3

Schiermonnikoog - Wad no.3

2022

Van Lauwersoog naar Schiermonnikoog. Vanuit de verte zie je het eiland meer vorm krijgen. Je gaat aan land (we hebben de fiets bij ons, want het eiland is autoluw) en voelt je al snel thuis. Een soort ongrijpbare magie komt over je. In september 2022 zijn we er voor het eerst. In mijn dagboek noteer ik: Het loopt naar het einde van de middag. Het tij is laag, veel van het wad is al drooggevallen. De zon doet het water tussen de modderbanken oplichten alsof de hemel nabij is. Alle kleuren van de regenboog verdringen zich in dit pandemonium van licht, water, planten en slik. You’ve nothing seen yet! We fietsen eersterangs langs de rand van het water, dat zich nu vele honderden meters heeft teruggetrokken. Alles glimt, glinstert, parelt en schittert. Je gelooft je eigen ogen niet. Meermaals even van de fiets af om het met de camera vast te leggen. Caleidoscopische beelden. Een walhalla voor elke landschaps- of zeeschilder. Kan er nauwelijks genoeg van krijgen. Heldergele kleipaden meanderen door de begroeide delen van het wad. Aan het einde van een in alle tinten groen en geel geschilderd tapijt zien we de donkere contouren van het Havenpaviljoen Wad Anderz. Het licht van de zon eigent zich grote delen van het spiegeloppervlak toe. We zien zonder schroom de zon in het water schijnen. Op andere plekken duiken door zon en wind gedroogde algententen op. Dan weer passeren we aaneengesloten blokken graniet die de koppigheid van de zee moeten breken. In de verte kerven zich scherp de zilveren sporen van een niet lang geleden vertrokken boot.

Seascape Côte d'Opale - drieluik 2022

Seascape Côte d'Opale - drieluik 2022

2022

De kleine seascapes lenen zich volgens mij uitstekend om in combinatie, bijvoorbeeld met drie naast elkaar, één geheel te vormen. Een drieluik (triptich) geeft de combinatie een nieuwe dynamiek die ze 'mono' niet zouden hebben. Als startpunt heb ik een selectie van Normandische kusten gekozen: ruig, vaak grauw, wind en een ruwe zee. De 3 onderdelen zijn eventueel ook per stuk te koop. De prijs is dan € 45,00 per stuk.

UKRAINE SORROWS no. 10 - DONBAS KILLING FIELDS

UKRAINE SORROWS no. 10 - DONBAS KILLING FIELDS

2022

Vlak na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne begon ik na te denken over het maken van een reeks kleine (30x40) gouaches op acrylschilderpapier (360grams). Het eerste werk gaf ik de titel: Eve of destruction: De vooravond van de vernietiging. Ik nam mij voor elke dag een werk in de reeks te maken. In iets meer dan twee weken werden dat er 15. De oorlog in Oekraïne bleek met de dag cynischer, gruwelijke en onmenselijker te worden. Als werktitel gebruikte ik: Poetins Mind. Niet dat ik me in staat achtte in het hoofd te kunnen kijken van de kille Russische robot-president (voor mij een soort Dr. Strangelove,naar aanleiding van Stanley Kubricks gelijknamige film uit 1964). Maar het was een poging.   De vermelde prijs is zonder lijst en/of passe-partou

UKRAINE SORROWS no. 11 - LAST FLIGHT FROM KYIV

UKRAINE SORROWS no. 11 - LAST FLIGHT FROM KYIV

2022

Vlak na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne begon ik na te denken over het maken van een reeks kleine (30x40) gouaches op acrylschilderpapier (360grams). Het eerste werk gaf ik de titel: Eve of destruction: De vooravond van de vernietiging. Ik nam mij voor elke dag een werk in de reeks te maken. In iets meer dan twee weken werden dat er 15. De oorlog in Oekraïne bleek met de dag cynischer, gruwelijke en onmenselijker te worden. Als werktitel gebruikte ik: Poetins Mind. Niet dat ik me in staat achtte in het hoofd te kunnen kijken van de kille Russische robot-president (voor mij een soort Dr. Strangelove,naar aanleiding van Stanley Kubricks gelijknamige film uit 1964). Maar het was een poging.   De vermelde prijs is zonder lijst en/of passe-partou

UKRAINE SORROWS no. 12 - TEARS FROM ODESSA

UKRAINE SORROWS no. 12 - TEARS FROM ODESSA

2022

Vlak na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne begon ik na te denken over het maken van een reeks kleine (30x40) gouaches op acrylschilderpapier (360grams). Het eerste werk gaf ik de titel: Eve of destruction: De vooravond van de vernietiging. Ik nam mij voor elke dag een werk in de reeks te maken. In iets meer dan twee weken werden dat er 15. De oorlog in Oekraïne bleek met de dag cynischer, gruwelijke en onmenselijker te worden. Als werktitel gebruikte ik: Poetins Mind. Niet dat ik me in staat achtte in het hoofd te kunnen kijken van de kille Russische robot-president (voor mij een soort Dr. Strangelove,naar aanleiding van Stanley Kubricks gelijknamige film uit 1964). Maar het was een poging.   De vermelde prijs is zonder lijst en/of passe-partou

UKRAINE SORROWS no. 13 - SEVERODONETSK HELLFIRE

UKRAINE SORROWS no. 13 - SEVERODONETSK HELLFIRE

2022

Vlak na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne begon ik na te denken over het maken van een reeks kleine (30x40) gouaches op acrylschilderpapier (360grams). Het eerste werk gaf ik de titel: Eve of destruction: De vooravond van de vernietiging. Ik nam mij voor elke dag een werk in de reeks te maken. In iets meer dan twee weken werden dat er 15. De oorlog in Oekraïne bleek met de dag cynischer, gruwelijke en onmenselijker te worden. Als werktitel gebruikte ik: Poetins Mind. Niet dat ik me in staat achtte in het hoofd te kunnen kijken van de kille Russische robot-president (voor mij een soort Dr. Strangelove,naar aanleiding van Stanley Kubricks gelijknamige film uit 1964). Maar het was een poging.   De vermelde prijs is zonder lijst en/of passe-partout.

UKRAINE SORROWS no. 14 - BLOODY DNJPER

UKRAINE SORROWS no. 14 - BLOODY DNJPER

2022

Vlak na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne begon ik na te denken over het maken van een reeks kleine (30x40) gouaches op acrylschilderpapier (360grams). Het eerste werk gaf ik de titel: Eve of destruction: De vooravond van de vernietiging. Ik nam mij voor elke dag een werk in de reeks te maken. In iets meer dan twee weken werden dat er 15. De oorlog in Oekraïne bleek met de dag cynischer, gruwelijke en onmenselijker te worden. Als werktitel gebruikte ik: Poetins Mind. Niet dat ik me in staat achtte in het hoofd te kunnen kijken van de kille Russische robot-president (voor mij een soort Dr. Strangelove,naar aanleiding van Stanley Kubricks gelijknamige film uit 1964). Maar het was een poging.   De vermelde prijs is zonder lijst en/of passe-partout.

UKRAINE SORROWS - no. 15 - BLACK SEA MOURNING

UKRAINE SORROWS - no. 15 - BLACK SEA MOURNING

2022

Vlak na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne begon ik na te denken over het maken van een reeks kleine (30x40) gouaches op acrylschilderpapier (360grams). Het eerste werk gaf ik de titel: Eve of destruction: De vooravond van de vernietiging. Ik nam mij voor elke dag een werk in de reeks te maken. In iets meer dan twee weken werden dat er 15. De oorlog in Oekraïne bleek met de dag cynischer, gruwelijke en onmenselijker te worden. Als werktitel gebruikte ik: Poetins Mind. Niet dat ik me in staat achtte in het hoofd te kunnen kijken van de kille Russische robot-president (voor mij een soort Dr. Strangelove,naar aanleiding van Stanley Kubricks gelijknamige film uit 1964). Maar het was een poging.   De vermelde prijs is zonder lijst en/of passe-partout.

UKRAINE SORROWS no.1 - EVE OF DESTRUCTION

UKRAINE SORROWS no.1 - EVE OF DESTRUCTION

2022

Vlak na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne begon ik na te denken over het maken van een reeks kleine (30x40) gouaches op acrylschilderpapier (360grams). Het eerste werk gaf ik de titel: Eve of destruction: De vooravond van de vernietiging. Ik nam mij voor elke dag een werk in de reeks te maken. In iets meer dan twee weken werden dat er 15. De oorlog in Oekraïne bleek met de dag cynischer, gruwelijke en onmenselijker te worden. Als werktitel gebruikte ik: Poetins Mind. Niet dat ik me in staat achtte in het hoofd te kunnen kijken van de kille Russische robot-president (voor mij een soort Dr. Strangelove,naar aanleiding van Stanley Kubricks gelijknamige film uit 1964). Maar het was een poging.   De vermelde prijs is zonder lijst en/of passe-partout.

UKRAINE SORROWS no.2 - PARADISE LOST

UKRAINE SORROWS no.2 - PARADISE LOST

2022

Vlak na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne begon ik na te denken over het maken van een reeks kleine (30x40) gouaches op acrylschilderpapier (360grams). Het eerste werk gaf ik de titel: Eve of destruction: De vooravond van de vernietiging. Ik nam mij voor elke dag een werk in de reeks te maken. In iets meer dan twee weken werden dat er 15. De oorlog in Oekraïne bleek met de dag cynischer, gruwelijke en onmenselijker te worden. Als werktitel gebruikte ik: Poetins Mind. Niet dat ik me in staat achtte in het hoofd te kunnen kijken van de kille Russische robot-president (voor mij een soort Dr. Strangelove,naar aanleiding van Stanley Kubricks gelijknamige film uit 1964). Maar het was een poging.   De vermelde prijs is zonder lijst en/of passe-partout.

UKRAINE SORROWS no.3 - SLAVA UKRAINI

UKRAINE SORROWS no.3 - SLAVA UKRAINI

2022

Vlak na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne begon ik na te denken over het maken van een reeks kleine (30x40) gouaches op acrylschilderpapier (360grams). Het eerste werk gaf ik de titel: Eve of destruction: De vooravond van de vernietiging. Ik nam mij voor elke dag een werk in de reeks te maken. In iets meer dan twee weken werden dat er 15. De oorlog in Oekraïne bleek met de dag cynischer, gruwelijke en onmenselijker te worden. Als werktitel gebruikte ik: Poetins Mind. Niet dat ik me in staat achtte in het hoofd te kunnen kijken van de kille Russische robot-president (voor mij een soort Dr. Strangelove,naar aanleiding van Stanley Kubricks gelijknamige film uit 1964). Maar het was een poging.   De vermelde prijs is zonder lijst en/of passe-partout.

UKRAINE SORROWS no.4 - IK KAN NIET LUISTEREN ZONDER TRANEN

UKRAINE SORROWS no.4 - IK KAN NIET LUISTEREN ZONDER TRANEN

2022

Vlak na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne begon ik na te denken over het maken van een reeks kleine (30x40) gouaches op acrylschilderpapier (360grams). Het eerste werk gaf ik de titel: Eve of destruction: De vooravond van de vernietiging. Ik nam mij voor elke dag een werk in de reeks te maken. In iets meer dan twee weken werden dat er 15. De oorlog in Oekraïne bleek met de dag cynischer, gruwelijke en onmenselijker te worden. Als werktitel gebruikte ik: Poetins Mind. Niet dat ik me in staat achtte in het hoofd te kunnen kijken van de kille Russische robot-president (voor mij een soort Dr. Strangelove,naar aanleiding van Stanley Kubricks gelijknamige film uit 1964). Maar het was een poging.   De vermelde prijs is zonder lijst en/of passe-partout.

UKRAINE SORROWS no.5 - GOODBYE IGOR PROPAPAS

UKRAINE SORROWS no.5 - GOODBYE IGOR PROPAPAS

2022

Vlak na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne begon ik na te denken over het maken van een reeks kleine (30x40) gouaches op acrylschilderpapier (360grams). Het eerste werk gaf ik de titel: Eve of destruction: De vooravond van de vernietiging. Ik nam mij voor elke dag een werk in de reeks te maken. In iets meer dan twee weken werden dat er 15. De oorlog in Oekraïne bleek met de dag cynischer, gruwelijke en onmenselijker te worden. Als werktitel gebruikte ik: Poetins Mind. Niet dat ik me in staat achtte in het hoofd te kunnen kijken van de kille Russische robot-president (voor mij een soort Dr. Strangelove,naar aanleiding van Stanley Kubricks gelijknamige film uit 1964). Maar het was een poging.   De vermelde prijs is zonder lijst en/of passe-partout.

UKRAINE SORROWS no.6 - HIER WOONT NIEMAND

UKRAINE SORROWS no.6 - HIER WOONT NIEMAND

2022

Vlak na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne begon ik na te denken over het maken van een reeks kleine (30x40) gouaches op acrylschilderpapier (360grams). Het eerste werk gaf ik de titel: Eve of destruction: De vooravond van de vernietiging. Ik nam mij voor elke dag een werk in de reeks te maken. In iets meer dan twee weken werden dat er 15. De oorlog in Oekraïne bleek met de dag cynischer, gruwelijke en onmenselijker te worden. Als werktitel gebruikte ik: Poetins Mind. Niet dat ik me in staat achtte in het hoofd te kunnen kijken van de kille Russische robot-president (voor mij een soort Dr. Strangelove,naar aanleiding van Stanley Kubricks gelijknamige film uit 1964). Maar het was een poging.   De vermelde prijs is zonder lijst en/of passe-partout.

UKRAINE SORROWS no.7 - DER UNVOLLENDETE

UKRAINE SORROWS no.7 - DER UNVOLLENDETE

2022

Vlak na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne begon ik na te denken over het maken van een reeks kleine (30x40) gouaches op acrylschilderpapier (360grams). Het eerste werk gaf ik de titel: Eve of destruction: De vooravond van de vernietiging. Ik nam mij voor elke dag een werk in de reeks te maken. In iets meer dan twee weken werden dat er 15. De oorlog in Oekraïne bleek met de dag cynischer, gruwelijke en onmenselijker te worden. Als werktitel gebruikte ik: Poetins Mind. Niet dat ik me in staat achtte in het hoofd te kunnen kijken van de kille Russische robot-president (voor mij een soort Dr. Strangelove,naar aanleiding van Stanley Kubricks gelijknamige film uit 1964). Maar het was een poging.  Der Unvollendete (no. 7 in de reeks) is met reden vaag gehouden. Hoe de toekomst eruit zal zien in Oekraïne is voorlopig ongewis.  De vermelde prijs is zonder lijst en/of passe-partout.

UKRAINE SORROWS no.8 - GOODBYE TO ALL THAT

UKRAINE SORROWS no.8 - GOODBYE TO ALL THAT

2022

Vlak na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne begon ik na te denken over het maken van een reeks kleine (30x40) gouaches op acrylschilderpapier (360grams). Het eerste werk gaf ik de titel: Eve of destruction: De vooravond van de vernietiging. Ik nam mij voor elke dag een werk in de reeks te maken. In iets meer dan twee weken werden dat er 15. De oorlog in Oekraïne bleek met de dag cynischer, gruwelijke en onmenselijker te worden. Als werktitel gebruikte ik: Poetins Mind. Niet dat ik me in staat achtte in het hoofd te kunnen kijken van de kille Russische robot-president (voor mij een soort Dr. Strangelove,naar aanleiding van Stanley Kubricks gelijknamige film uit 1964). Maar het was een poging.  De titel 'Goodbye to all that' verwijst naar een boek van Robert Graves (Nederlandse titel: Dat hebben we gehad) over de loopgravenoorlog tijdens de Eerste Wereldoorlog. Vergelijkbaar met die in de Donbas.  De vermelde prijs is zonder lijst en/of passe-partout.

UKRAINE SORROWS no.9 - MARIUPOL WAR GAMES

UKRAINE SORROWS no.9 - MARIUPOL WAR GAMES

2022

Vlak na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne begon ik na te denken over het maken van een reeks kleine (30x40) gouaches op acrylschilderpapier (360grams). Het eerste werk gaf ik de titel: Eve of destruction: De vooravond van de vernietiging. Ik nam mij voor elke dag een werk in de reeks te maken. In iets meer dan twee weken werden dat er 15. De oorlog in Oekraïne bleek met de dag cynischer, gruwelijke en onmenselijker te worden. Als werktitel gebruikte ik: Poetins Mind. Niet dat ik me in staat achtte in het hoofd te kunnen kijken van de kille Russische robot-president (voor mij een soort Dr. Strangelove,naar aanleiding van Stanley Kubricks gelijknamige film uit 1964). Maar het was een poging.   Bij de Donbas Killing Fields werd ik geïnspireerd door de tekeningen van de Franse tekenaar Tardi die Louis-Ferdinanand Celine's 'Reis naar het einde van de nacht' (o.a. over de Eerste Wereldoorlog) illustreerde. De vermelde prijs is zonder lijst en/of passe-partout.

Viral Dreams

Viral Dreams

2022

Opnieuw duik ik in de wereld van de virussen. Virussen die ons sinds het begin van de coronatijd (begin 2020) in de houdgreep hielden. Dit schrilderij is een peroonlijke interpretatie van een wb dat een verwoestend virus kan ontwikkelem. De gesuggereerde macrocosmos is naadloos in te ruilen voor een microcosmos

Virtual Spaces

Virtual Spaces

2022

Een tijd lang geen uitbreiding gehad in mijn reeks A SPACE ODYSSEY. Maar werkend (met lange tussenpozen) aan mijn sub-reeks ‘Out of the Blue’ kom ik via een virtuele galactische bocht toch weer terug in de ruimte. Maar in dit geval niet in de macrocosmos van het heelal, maar in de microcosmos. Dieper de cel in, een ries door de moleculen. Maar toegegeven, ook Stanley Kubrick’s film 2001 A Space Odyssey speelde een rol. Met name de caleidoscopische trip naar Jupiter, begeleid de al even hallucinerende muziek (o.a. Lux Aeterna) van de Hongaarse componist Györgi Ligeti, was mijn inspiratiebron. Al meer dan een jaar stond mijn ‘Virtual Spaces’ op de bok. Uiteindelijk nog een paar kleine veranderingen aangebracht. Het ik af. Voorlopig. Maar de ruimte blijft eindeloos. Dus wie weet, ik blijf reizen door het universum. De prijs is exclusief lijst;   

Ameland - Duinlandschap 1

Ameland - Duinlandschap 1

2021

Voor het eerst naar Ameland in 2021. We logeerden en fietsten er een aantal dagen rond. De weersomstandigheden waren fantastisch. En zeker op de fiets adem je dan dit droomeiland helamaal in. De witte stranden en duinen. De rust. Ik ben sowieso al gek op kusten, dus hier kom je helemaal aan je trekken. Thuisgekomen onmiddellijk het aquarelblok tevoorschijn gehaald. En mijn impressies vastgelegd. Een tweede vakantie op Ameland, maar dan thuis. Het afgebeelde duinlandschap ligt ongeveer op het midden van het eiland, ten oosten van de plaats Nes. Het aquarel is gemaakt op 300grams Canson Montval papier, 24x32.

Ameland - Duinlandschap 2

Ameland - Duinlandschap 2

2021

Voor het eerst naar Ameland in 2021. We logeerden en fietsten er een aantal dagen rond. De weersomstandigheden waren fantastisch. En zeker op de fiets adem je dan dit droomeiland helamaal in. De witte stranden en duinen. De rust. Ik ben sowieso al gek op kusten, dus hier kom je helemaal aan je trekken. Thuisgekomen onmiddellijk het aquarelblok tevoorschijn gehaald. En mijn impressies vastgelegd. Een tweede vakantie op Ameland, maar dan thuis. Het afgebeelde duinlandschap ligt ongeveer op het midden van het eiland, ten oosten van de plaats Nes. Het aquarel is gemaakt op 300grams Canson Montval papier, 24x32.

Ameland - Duinlandschap 3

Ameland - Duinlandschap 3

2021

Voor het eerst naar Ameland in 2021. We logeerden en fietsten er een aantal dagen rond. De weersomstandigheden waren fantastisch. En zeker op de fiets adem je dan dit droomeiland helamaal in. De witte stranden en duinen. De rust. Ik ben sowieso al gek op kusten, dus hier kom je helemaal aan je trekken. Thuisgekomen onmiddellijk het aquarelblok tevoorschijn gehaald. En mijn impressies vastgelegd. Een tweede vakantie op Ameland, maar dan thuis. In het oosten zijn de duinen relatief kalkrijk en is de verstuivingsdynamiek hoog, waardoor de hier gelegen Kooiduinen en Oerderduinen soortenrijk zijn.  Het aquarel is gemaakt op 300grams Cancon Montval papier, 24x32

Ameland - Het Oerd 1

Ameland - Het Oerd 1

2021

Voor het eerst naar Ameland in 2021. We logeerden en fietsten er een aantal dagen rond. De weersomstandigheden waren fantastisch. En zeker op de fiets adem je dan dit droomeiland helamaal in. De witte stranden en duinen. De rust. Ik ben sowieso al gek op kusten, dus hier kom je helemaal aan je trekken. Thuisgekomen onmiddellijk het aquarelblok tevoorschijn gehaald. En mijn impressies vastgelegd. Een tweede vakantie op Ameland, maar dan thuis. Het Oerd is een omvangrijk natuurgebied aan de oostzijde van Ameland. Het is een oud en begroeid duinencomplex, waarvan de Oerdblinkert met +24 meter het hoogste duin van het eiland is. Het aquarel is gemaakt op 300grams Canson Montval papier, 24x32

ARCTIC 06 - Abandoned Coal Plant / Kolenverwerkingsinstallatie / Komi Republic, Rusland

ARCTIC 06 - Abandoned Coal Plant / Kolenverwerkingsinstallatie / Komi Republic, Rusland

2021

Geschilderd naar de foto (Abandoned Coal Plant' van de Russische fotograaf Danila Tkatchenko. Het werk maakt deel uit van zijn reeks 'RESTRICTED AREAS'. Hij definieert het afgebeelde 'bouwwerk' als volgt: Part of an unfinished structure -- which bears some resemblance to a Star Wars Sandcrawler, in the vicinity of the Baikonur Cosmodrome, Kazachstan Reizend door de voormalige Sovjet-Unie fotografeerde Tkachenko artefacten uit een ander tijdperk - verlaten en vervallen, bevroren in ijs en in de tijd. "De sites van vergeten wetenschappelijke triomfen, verlaten gebouwen van bijna onmenselijke complexiteit. De perfecte technocratische toekomst die nooit kwam." Bij het fotograferen van deze vervallen sites wijst Tkachenko op de zinloosheid van ons verlangen naar constante vooruitgang.

ARCTIC 07 - Cultural Center at Bombing Trial Field

ARCTIC 07 - Cultural Center at Bombing Trial Field

2021

Geschilderd naar de foto van de Russische fotograaf Danila Tkatchenko. Het werk maakt deel uit van zijn reeks 'RESTRICTED AREAS'. Hijzelf zegt er het volgende over: The building on the photo shows the cultural center, one of the objects for bombing. Russia, Komi Republic, 2014. Tkachenko fotografeerde ze op voormalige militaire bases of locaties voor ruimtevaarttechnologie of nucleaire testen, onvindbaar op de kaart. Restricted Areas is in 2016 is ook als boek verschenen. Reizend door de voormalige Sovjet-Unie fotografeerde Tkachenko artefacten uit een ander tijdperk - verlaten en vervallen, bevroren in ijs en in de tijd. "De sites van vergeten wetenschappelijke triomfen, verlaten gebouwen van bijna onmenselijke complexiteit. De perfecte technocratische toekomst die nooit kwam." Bij het fotograferen van deze vervallen sites wijst Tkachenko op de zinloosheid van ons verlangen naar constante vooruitgang.

ARCTIC 1 - Amphibious airplane BBA12

ARCTIC 1 - Amphibious airplane BBA12

2021

Ik startte mijn reeks ARCTIC aquarellen in het voorjaar van 2021. De aanleiding was een documentaire die ik op tv zag over de Russische fotograaf Danila Tkachenko. Hij werd bekend door zijn hallucinerende winterse foto's van mislukte, megalomane projecten uit de tijd van de Sovjet Unie. Protserige regeringsgebouwen, lanceerinstallaties voor raketten, Futuristische vliegtuigen en onderzeeër's, enz.  Deze aquarel laat het 'Amphibious Airplane' BBA12 zien. Het kon vertikaal opstijgen. Er zijnj er maar twee van gebouwd, in 1976. Een ervan craschte tijdens een transport. Het project werd gecancelled. 

ARCTIC 2 - Memorial Palace / Buziluzka

ARCTIC 2 - Memorial Palace / Buziluzka

2021

Mijn tweede aquarel in de ARCTIC – reeks, voorjaar van 2021. De aanleiding was een documentaire die ik op tv zag over de Russische fotograaf Danila Tkachenko. Hij werd bekend door zijn hallucinerende winterse foto's van mislukte, megalomane projecten uit de tijd van de Sovjet Unie. Protserige regeringsgebouwen, lanceerinstallaties voor raketten, Futuristische vliegtuigen en onderzeeër's, enz.    ● ARCTIC 02 Memorial Palace of the Bulgarian Communist Party / Buziluzka (1981). Gesloten en verlaten in 1989, te duur in onderhoud. Vooral omdat er veel kobalt verwerkt was in de grote mozaïeken. De betonnen ‘bunker’ staat nu weg te rotten.

ARCTIC 3 - Diesel-Electric Submarine B-307, project 641B

ARCTIC 3 - Diesel-Electric Submarine B-307, project 641B

2021

Ik startte mijn reeks ARCTIC aquarellen in het voorjaar van 2021. De aanleiding was een documentaire die ik op tv zag over de Russische fotograaf Danila Tkachenko. Hij werd bekend door zijn hallucinerende winterse foto's van mislukte, megalomane projecten uit de tijd van de Sovjet Unie. Protserige regeringsgebouwen, lanceerinstallaties voor raketten, Futuristische vliegtuigen en onderzeeër's, enz.  Deze aquarel laat het Diesel-Electric Submarine B-307, project 641B zien. Destijds de grootste onderzeeër ter wereld. In de Engelse beschrijving lees ik het volgende:  An old Soviet submarine, model B-307, Tango class, on the grounds of the Avtovaz Technical Museum in Tolyatti, Russia. The B-307 entered service in 1977 and was decommissioned in 2002. At 300 feet in length (91 meters) it was the world's largest diesel submarine of its time They loom out of the mist and snow. Part industrial wreckage, part monument to a future that never was, the relics in the photographs of Danila Tkachenko are otherworldly artefacts.

ARCTIC 5 A test bench for missiles in Kazachstan, Kyzylorda region

ARCTIC 5 A test bench for missiles in Kazachstan, Kyzylorda region

2021

Geschilderd naar de foto van de Russische fotograaf Danila Tkatchenko. Het werk maakt deel uit van zijn reeks 'RESTRICTED AREAS'. Hij definieert het afgebeelde 'bouwwerk' als volgt: Part of an unfinished structure -- which bears some resemblance to a Star Wars Sandcrawler, in the vicinity of the Baikonur Cosmodrome, Kazakhstan Reizend door de voormalige Sovjet-Unie fotografeerde Tkachenko artefacten uit een ander tijdperk - verlaten en vervallen, bevroren in ijs en in de tijd. "De sites van vergeten wetenschappelijke triomfen, verlaten gebouwen van bijna onmenselijke complexiteit. De perfecte technocratische toekomst die nooit kwam." Bij het fotograferen van deze vervallen sites wijst Tkachenko op de zinloosheid van ons verlangen naar constante vooruitgang.

ARCTIC no.8 - Hangar at the former firing field for biological weapons. Kazachstan, Akmola region

ARCTIC no.8 - Hangar at the former firing field for biological weapons. Kazachstan, Akmola region

2021

Afgebeeld is een hangar bij het voormalige schietveld (testen) voor biologische wapens in Kazachstan, regio Akmola. De aquarel is geschilderd naar de foto (2015) van de Russische fotograaf Danila Tkatchenko. De foto maakt deel uit vam zijn reeks RESTRICTED AREAS. Tkatchenko studeerde af aan de Rodchenko Moskou School of Photography and Multimedia, afdeling documentaire fotografie. In hetzelfde jaar werd hij winnaar van de World Press Photo 2014 competitie met het project Escape, waar hij 3 jaar aan werkte. In maart 2015 beëindigde hij het hier getoonde project ‘Restricted Areas’, dat al een aantal internationale onderscheidingen ontving, waaronder de European Publishers Award voor fotografie en de Burn Magazine Grant. De foto’s tonen bijzondere technologische, architectonische en culturele overblijfselen van de voormalige Sovjet-Unie. Tkachenko fotografeerde ze op voormalige militaire bases of locaties voor ruimtevaarttechnologie of nucleaire testen, onvindbaar op de kaart. Restricted Areas is in 2016 is ook als boek verschenen.

ARCTIC no.9 - SUNKEN CRUISESHIP BULGARIA

ARCTIC no.9 - SUNKEN CRUISESHIP BULGARIA

2021

Gezonken cruiseschip Bulgaria, in de republiek Tatarstan, Rusland. De Bulgaria werd later boven water getakeld. Er bevonden zich nog 122 lijken aan boord. Het aquarel is geschilderd naar de foto van de Russische fotograaf Danila Tkatchenko. Het werk maakt deel uit van zijn serie RESTRICTED AREAS.  Danila Tkachenko (Moskou, 1989) studeerde af aan de Rodchenko Moskou School of Photography and Multimedia, afdeling documentaire fotografie. In maart 2015 beëindigde hij het hier getoonde project ‘Restricted Areas’, dat al een aantal internationale onderscheidingen ontving, waaronder de European Publishers Award voor fotografie en de Burn Magazine Grant. De foto’s tonen bijzondere technologische, architectonische en culturele overblijfselen van de voormalige Sovjet-Unie. Tkachenko fotografeerde ze op voormalige militaire bases of locaties voor ruimtevaarttechnologie of nucleaire testen, onvindbaar op de kaart. Restricted Areas is in 2016 is ook als boek verschenen.

Autumn

Autumn

2021

Herfst. Gewoon een aquarel im bruine, sepiachte kleuren. De zomer is voorbij. Alles wordt wat grauwer. Alle seizoenen zijn natuurlijk interessant, maar de herst heeft meer nostaligie in zich. En tegelijk het verlangen, zelf de wetenschap dat er een nieuwe lent zich aan zal dienen, een half jaar later.   De prijs is exclusief lijst, glas en/of passe-partout

Bisons Yellowstone National Park 6, winter scene

Bisons Yellowstone National Park 6, winter scene

2021

In december 2020 zag ik op tv een documentaire van National Geographic over bisons in het Yellowstone National Park in Montana / Wyoming. Bisons in de sneeuw in prachtige winterlandschappen. Ik ben onmiddellijk begonnen om ze ook zelf in beeld te brengen. Als aquarel. Prachtige, indrukwekkende beesten in de sneeuw. Tijdens onze reis door Yellowstone in 2017 zagen we die machtige beesten met eigen ogen in Lamar Valley in Yellowstone.N.P. (Montana/USA). Maar wel eind augustus, in de zomer dus.  De vermelde prijs is exclusief passe-partout en lijst.

Desierto Dreams 1

Desierto Dreams 1

2021

De rode, c.q. oker- en ijzerachtige kleuren van deze schilderijen (en als tweeluik) tweeluik verwijzen naar de verschroeide aarde in Monument Valley (Arizona, USA) en de Desierto de Tabernas (de woestijn van Tabernas / Andalusië). Beide desolate woestijnen bezochten we tijdens onze reizen. Ze vormen beide het decor en de plek waar spaghettiwesterns werden en nog steeds worden opgenomen. In de schilderijen is wat rood zand uit Monument Valley verwerkt, ter plekke opgeschept en mee naar huis genomen. Desierto 1 vormt samen met Desierto 2 vormen tweeluik. Maar zis separaat als schilderij afgerond. De prijs is per stuk is € 600. Indien als tweeluik gekocht: 30% korting.

Desierto Dreams - Tweeluik

Desierto Dreams - Tweeluik

2021

De rode, c.q. oker- en ijzerachtige kleuren van deze schilderijen (en als tweeluik) tweeluik verwijzen naar de verschroeide aarde in Monument Valley (Arizona, USA) en de Desierto de Tabernas (de woestijn van Tabernas / Andalusië). Beide desolate woestijnen bezochten we tijdens onze reizen. Ze vormen beide het decor en de plek waar spaghettiwesterns werden en nog steeds worden opgenomen. In de schilderijen is wat rood zand uit Monument Valley verwerkt, ter plekke opgeschept en mee naar huis genomen. Desierto 1 en Desierto 2 vormen samen een tweeluik. Maar zijn ook separaat als schilderij afgerond. De prijs is per stuk is € 600. Indien als tweeluik gekocht: 30% korting. De Corona Pandemie heeft gezorgd voor de definieve vorm. En symboliek.  

FARGO

FARGO

2021

FARGO. Ik verwijs bij deze titel naar de legendarische Amerikaanse misdaadfilm van de broers Joel en Ethan Coen. De film verscheen in 1996, en de hoofdrollen werden o.a. vertolkt door Francis McDormand, William H. Macy en Steve Buscemi. De film werd overladen met Oscarnominaties en diverse andere filmprijzen. Later kwam er een vervolg in de vorm van een tv-serie.  Het begin van de film heeft me altijd geïntrigeerd: een auto die zich in een compleet winters landschap door een sneeuwstorm ploegt. Locatie: de omgeving van het stadje Fargo, in North Dakota. Het aquarel is gemaakt op 300grams Hahnemühle - Cézanne papier. De vermelde prijs is exclusief passe-partout en/of lijst

NEW YORK SUNSET

NEW YORK SUNSET

2021

NEW YORK. Een intrigerende stad. Een dynamische stad. Een stad die je energie geeft, ondanks alle megalomane uitwassen. Een iconische stad ook die zich leent voor iconische beelden. Een filmische stad. Verschillende keren waren we er. Eerder maakte ik er een aantal schilderijen over, o.a. al naar aanleiding van de aanslagen op de Twin Towers ('Oh, my God! We're flying low! We're flying way too low!'), of over de ineenstorting van Wallstreet in 2008 ('Burned'). Dit aquarel focust zich op een van de weinige relatieve rustmomenten van de dag: de zonsondergand. Maar in de diepte blijft de hectiek van alle dag zijn gang gaan. Het aquarel is gemaakt op 300grams Canson - Montval papier, 32x41 cm. De vermeld eprijs is exclusief passe-partout en/of lijst.  

Out of the Blue 2 - Stairway

Out of the Blue 2 - Stairway

2021

Met lange tussenpozen werkte ik in 2021 aan mijn sub-reeks ‘Out of the Blue’. Dit is no. 32 in de reeks. Ik kom ik via een virtuele galactische bocht toch weer terug in de ruimte, in de macrocosmos van het heelal. En denk daarbij aan Major Tom van David Bowie:  Am I sitting in a tin can
Far above the world
Planet Earth is blue
And there's nothing I can do      

Reuzenberenklauw 1

Reuzenberenklauw 1

2021

Soms kom ik tijdens mijn fietstochten prachtig bloeiende planten tegen. Zoals een heel veld reuzenberenklauwen tussen de Boekend en maasbree (Noord Limburg). Het is een invasieve exoot van een paar meter hoog vaak..Het sap van deze imponeren schermbloemige plant kan ernstige gevolgen hebben als het op je huid komt. Toen ik er passeerde waren de planten al over hun bloei-hoogtepunt heen. Het aquarel is gemaakt op 300grams Canson Montval papier. De vermelde prijs is exclusief lijst, glas, passe-partout en/of verzendkosten.

Reuzenberenklauw 2

Reuzenberenklauw 2

2021

Soms kom ik tijdens mijn fietstochten prachtig bloeiende planten tegen. Zoals een heel veld reuzenberenklauwen tussen de Boekend en maasbree (Noord Limburg). Het is een invasieve exoot van een paar meter hoog vaak..Het sap van deze imponeren schermbloemige plant kan ernstige gevolgen hebben als het op je huid komt. Toen ik er passeerde waren de planten al over hun bloei-hoogtepunt heen. Het aquarel is gemaakt op 300grams Canson Montval papier. De vermelde prijs is exclusief lijst, glas en/of passe-partout.

Reuzenberenklauw 3

Reuzenberenklauw 3

2021

Soms kom ik tijdens mijn fietstochten prachtig bloeiende planten tegen. Zoals een heel veld reuzenberenklauwen tussen de Boekend en maasbree (Noord Limburg). Het is een invasieve exoot van een paar meter hoog vaak..Het sap van deze imponeren schermbloemige plant kan ernstige gevolgen hebben als het op je huid komt. Toen ik er passeerde waren de planten al over hun bloei-hoogtepunt heen. Het aquarel is gemaakt op 300grams Canson Montval papier. De vermelde prijs is exclusief lijst, glas, passe-partout en/of verzendkosten.

Schadijkse Heide no.1

Schadijkse Heide no.1

2021

De Schadijkse Heide is een uitgestrekt natuurgebied in Noord Limburg, in de buurt van het kerkdorp Meterik. Heide, zandgonden en bossen, een ideaal gebied om er te wandelen. En inspiratie op te doen om te verweken in een aquarel.  De vermelde prijs is exclusief lijst, passe-partout en/of verzendkosten.

Schadijkse Heide no.2

Schadijkse Heide no.2

2021

De Schadijkse Heide is een uitgestrekt natuurgebied in Noord Limburg, in de buurt van het kerkdorp Meterik. Heide, zandgonden en bossen, een ideaal gebied om er te wandelen. En inspiratie op te doen om te verweken in een aquarel.  De vermelde prijs is exclusief lijst, passe-partout en/of verzendkosten.

Seascape Côte d'Opale - drieluik 2021

Seascape Côte d'Opale - drieluik 2021

2021

De kleine seascapes lenen zich volgens mij uitstekend om in combinatie, bijvoorbeeld met drie naast elkaar, één geheel te vormen. Een drieluik (triptich) geeft de combinatie een nieuwe dynamiek die ze 'mono' niet zouden hebben. Als startpunt heb ik een selectie van Normandische kusten gekozen: ruig, vaak grauw, wind en een ruwe zee. De 3 onderdelen zijn eventueel ook per stuk te koop. De prijs is dan € 45,00 per stuk.

Stoned

Stoned

2021

Soms volstaat het om je werk terug te voeren naar iets elementairs. Zoals een wolk, het water of zoals in deze aquarel: een steen. Onder een dreigende lucht. Een grote steen, dat dan weer wel.   De vermelde prijs is exclusief lijst, glas en/of passe-partout

The Granary

The Granary

2021

THE GRANARY, is een aquarel op 300grams Canson-Montval papier, 32x41. Deze aquarel heb ik gemaakt in januari 2021. Het is gebaseerd op een aquarel uit 1961 van de Amerikaanse kunstenaar Andrew Wyeth. Een paar jaar geleden heb ik verschillende ‘remakes’ gemaakt van zijn aquarellen. The Granary is een van zijn winterse werken. Zelf zei hij er destijds het volgende over: I prefer winter and fall, when you feel the bone structure of the landscape — the loneliness of it, the dead feeling of winter. Something waits beneath it, the whole story doesn’t show. De vermelde prijs is exclusief passe-partout en/of lijst  

Vlaams Winterlandschap no. 1

Vlaams Winterlandschap no. 1

2021

In de winter van 2020-2021 begon ik aan een aantal aquarellen in winterse sfeer. Naast de bizons in Yellowstone (een reeks van 6 aquarellen) maakte ik tegelijkertijd een aantal aquarellen in de geest van de Belgische landschapsschilder Valerius de Saedeleer (1867-1941), een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de zogenaamde Latemse School. Ook de Saedeleer schilderde een aantal prachtige winterlandschappen. Zijn naam werd me aangeleverd door mijn neef Wim Hofman, schrijver en schilder. Het aquarel is gemaakt op 300grams Hahnemühle / Cézanne papier, afmetingen 30x30 De vermelde prijs is exclusief passe-partout en/of lijst, c.q. verzendkosten.

Vlaams Winterlandschap, no.2

Vlaams Winterlandschap, no.2

2021

In de winter van 2020-2021 begon ik aan een aantal aquarellen in winterse sfeer. Naast de bizons in Yellowstone (een reeks van 6 aquarellen) maakte ik tegelijkertijd een aantal aquarellen in de geest van de Belgische landschapsschilder Valerius de Saedeleer (1867-1941), een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de zogenaamde Latemse School. Ook de Saedeleer schilderde een aantal prachtige winterlandschappen. Het aquarel is gemaakt op 300grams Canson/Montval papier, afmetingen 32x41 De vermelde prijs is exclusief passe-partout en/of lijst, c.q. verzendkosten.  

Vlaams Winterlandschap no.3

Vlaams Winterlandschap no.3

2021

In de winter van 2020-2021 begon ik aan een aantal aquarellen in winterse sfeer. Naast de bizons in Yellowstone (een reeks van 6 aquarellen) maakte ik tegelijkertijd een aantal aquarellen in de geest van de Belgische landschapsschilder Valerius de Saedeleer (1867-1941), een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de zogenaamde Latemse School. Ook de Saedeleer schilderde een aantal prachtige winterlandschappen. Het aquarel is gemaakt op 300grams Canson/Montval papier, afmetingen 32x41 De vermelde prijs is exclusief passe-partout en/of lijst

Vlaams Winterlandschap no. 4

Vlaams Winterlandschap no. 4

2021

In de winter van 2020-2021 begon ik aan een aantal aquarellen in winterse sfeer Naast de bizons in Yellowstone (een reeks van 6 aquarellen) maakte ik tegelijkertijd een aantal aquarellen in de geest van de Belgische landschapsschilder Valerius de Saedeleer (1867-1941), een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de zogenaamde Latemse School. Ook de Saedeleer schilderde een aantal prachtige winterlandschappen. Het aquarel is gemaakt op 300grams Hahnemühle / Cézanne papier, afmetingen 30x40 De vermelde prijs is exclusief passe-partout en/of lijst

Vlaams Winterlandschap no.5

Vlaams Winterlandschap no.5

2021

In de winter van 2020-2021 begon ik aan een aantal aquarellen in winterse sfeer. Naast de bizons in Yellowstone (een reeks van 6 aquarellen) maakte ik tegelijkertijd een aantal aquarellen in de geest van de Belgische landschapsschilder Valerius de Saedeleer (1867-1941), een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de zogenaamde Latemse School. Ook de Saedeleer schilderde een aantal prachtige winterlandschappen. Het aquarel is gemaakt op 300grams Talens/vanGogh papier, afmetingen 30x40 De vermelde prijs is exclusief passe-partout en/of lijst

Vlissingen - strand bij Pier 7 aan de boulevard

Vlissingen - strand bij Pier 7 aan de boulevard

2021

De laatste jaren komen we vaak in Zeeland. In 2021 er zelfs tweemaal een vakantieweek doorgebracht. We logeren dan in Koudekerke. En van daaruit verkennen, meest per fiets, we de prachtige provincie. Vlissingen licht dichtbij, en geeft altijd inspiratie. Zoals dit strand aan de boulevard, bij Pier 7. De vermelde prijs is exclusief lijst, glas, passe-partout en/of verzendkosten.

Watertower Detroit

Watertower Detroit

2021

Een van mijn voorkeuren die ik kies bij het aquarelleren: de watertoren. In Nederland zijn dat vaak nogal obligatie utilitaire gebouwen. In de USA, en met name in de grote steden, zijn die 'watertowers' kenmerkende installaties/gebouwen in de verstedelijkte omgeving. New York, Chicago, Detroit enz, er staan er honderden, boven op hoge gebouwen. Vooral tegen de avond krijgen ze bijna een functie als 'landmark', zoals ze tegen de lucht staan afgetekend. Zoals deze in indrustriestad Detroit. Een stad in verval vanwege achterstallig onderhoud in de auto-industrie. Het aquarel is gemaakt op 300grams Canson-Montval papier De vermelde prijs is exclusief passe-partout en/of lijst

Winterlandschap Grubbenvorst

Winterlandschap Grubbenvorst

2021

In januari 2021 vilel er een dik pak sneeuw in Noord Limburg. Wegen waren soms onbegaanbaar. In ieder geval vaak glad en niet veilig. Dus wandelen in de omgeving. Zoals op de dag dat ik dit landschap voor me zag, gewoon tijdens een wandeling rondom het dorp: smeltende sneeuw, soms al soms de aarde die weer tevoorschijn kwam. In de verte dreigende wolken die nog meer sneeuw aankondigen. Het aquarel is gemaakt op 300grams Hahnemühle-Cézanne papier. De vermelde aankoopprijs is exclusief passe-partout en/of lijst

Abandonned Industrial Plant with Watertower - Detroit

Abandonned Industrial Plant with Watertower - Detroit

2020

Een van mijn voorkeuren die ik kies bij het aquarelleren: de watertoren. In Nederland zijn dat vaak nogal obligatie utilitaire gebouwen. In de USA, en met name in de grote steden, zijn die 'watertowers' kenmerkende installaties/gebouwen in de verstedelijkte omgeving. New York, Chicago, Detroit enz, er staan er honderden, boven op hoge gebouwen. Vooral tegen de avond krijgen ze bijna een functie als 'landmark', zoals ze tegen de lucht staan afgetekend. Zoals deze in indrustriestad Detroit. Een stad in verval vanwege achterstallig onderhoud in de auto-industrie. Het aquarel is gemaakt op 300grams Canson-Montval papier De vermelde prijs is eclusie passe-partout en/of lijst  

Audresselles

Audresselles

2020

Audresselles is een klein dorp aan de Franse Côte d'Opale, vlakbij Cap Gris Nez en Cap Blanc Nez. Noord Frankrijk, dus, bij helder weer is er aan de overkant Engeland te zien. Met enige regelmaat keer ik, met Gemma, terug naar deze prachtige kust die altijd inspiratie geeft.   

Bisons Yellowstone National Park 5, winter-scene

Bisons Yellowstone National Park 5, winter-scene

2020

In december 2020 zag ik op tv een documentaire van National Geographic over bisons in het Yellowstone National Park in Montana / Wyoming. Bisons in de sneeuw in prachtige winterlandschappen. Ik ben onmiddellijk begonnen om ze ook zelf in beeld te brengen. Als aquarel. Prachtige, indrukwekkende beesten in de sneeuw. Tijdens onze reis door Yellowstone in 2017 zagen we die machtige beesten met eigen ogen in Lamar Valley in Yellowstone.N.P. (Montana/USA). Maar wel eind augustus, in de zomer dus.  De vermelde prijs is exclusief passe-partout en lijst.

Bisons - Yellowstone National Park, winter scene 1

Bisons - Yellowstone National Park, winter scene 1

2020

In december 2020 zag ik op tv een documentaire van National Geographic over bisons in het Yellowstone National Park in Montana / Wyoming. Bisons in de sneeuw in prachtige winterlandschappen. Ik ben onmiddellijk begonnen om ze ook zelf in beeld te brengen. Als aquarel. Prachtige, indrukwekkende beesten in de sneeuw. Tijdens onze reis door Yellowstone in 2017 zagen we die machtige beesten met eigen ogen in Lamar Valley in Yellowstone.N.P. (Montana/USA). Maar wel eind augustus, in de zomer dus.  De vermelde prijs is exclusief passe-partout en lijst.

Bisons Yellowstone National Park, winter scene 2

Bisons Yellowstone National Park, winter scene 2

2020

In december 2020 zag ik op tv een documentaire van National Geographic over bisons in het Yellowstone National Park in Montana / Wyoming. Bisons in de sneeuw in prachtige winterlandschappen. Ik ben onmiddellijk begonnen om ze ook zelf in beeld te brengen. Als aquarel. Prachtige, indrukwekkende beesten in de sneeuw. Tijdens onze reis door Yellowstone in 2017 zagen we die machtige beesten met eigen ogen in Lamar Valley in Yellowstone.N.P. (Montana/USA). Maar wel eind augustus, in de zomer dus.  De vermelde prijs is exclusief passe-partout en lijst.

Bisons Yellowstone National Park, winter scene 3

Bisons Yellowstone National Park, winter scene 3

2020

In december 2020 zag ik op tv een documentaire van National Geographic over bisons in het Yellowstone National Park in Montana / Wyoming. Bisons in de sneeuw in prachtige winterlandschappen. Ik ben onmiddellijk begonnen om ze ook zelf in beeld te brengen. Als aquarel. Prachtige, indrukwekkende beesten in de sneeuw. Tijdens onze reis door Yellowstone in 2017 zagen we die machtige beesten met eigen ogen in Lamar Valley in Yellowstone.N.P. (Montana/USA). Maar wel eind augustus, in de zomer dus.  De vermelde prijs is exclusief passe-partout en lijst.

Bisons Yellowstone National Park, winter scene 4

Bisons Yellowstone National Park, winter scene 4

2020

In december 2020 zag ik op tv een documentaire van National Geographic over bisons in het Yellowstone National Park in Montana / Wyoming. Bisons in de sneeuw in prachtige winterlandschappen. Ik ben onmiddellijk begonnen om ze ook zelf in beeld te brengen. Als aquarel. Prachtige, indrukwekkende beesten in de sneeuw. Tijdens onze reis door Yellowstone in 2017 zagen we die machtige beesten met eigen ogen in Lamar Valley in Yellowstone.N.P. (Montana/USA). Maar wel eind augustus, in de zomer dus.  De vermelde prijs is exclusief passe-partout en lijst.

Côte d'Opale 2.1

Côte d'Opale 2.1

2020

Het plan om een aantal kleine (25x25) 'seascapes' te schilderen in een wat losse stijl, en met een beperkt aantal kleuren, probeer ik nog even door te zetten. Dit schilderijtje (in acryl) is de 1e van de tweede reeks van drie. Bij het schilderen van deze klein-formaat seascapes heb ik me laten inspireren door de ruige Normandische kusten, een gebied waar ik elk jaar, verdeeld over de verschillende seizoenen, wel een keer te vinden zijn. Het zijn intieme, naar abstract neigende mini zeelandschapen, waar de kust, het strand en de zee,  en de lucht een soort drieëenheid vormen.

Côte d'Opale 2.2

Côte d'Opale 2.2

2020

Het plan om een aantal kleine (25x25) 'seascapes' te schilderen in een wat losse stijl, en met een beperkt aantal kleuren, probeer ik nog even door te zetten. Dit schilderijtje (in acryl) is het 2e van de tweede reeks van drie. Bij het schilderen van deze klein-formaat seascapes heb ik me laten inspireren door de ruige Normandische kusten, een gebied waar ik elk jaar, verdeeld over de verschillende seizoenen, wel een keer te vinden zijn. Het zijn intieme, naar abstract neigende mini zeelandschapen, waar de kust, het strand en de zee,  en de lucht een soort drieëenheid vormen.

Côte d'Opale 2.3

Côte d'Opale 2.3

2020

Het plan om een aantal kleine (25x25) 'seascapes' te schilderen in een wat losse stijl, en met een beperkt aantal kleuren, probeer ik nog even door te zetten. Dit schilderijtje (in acryl) is het 3e in de tweede reeks van drie. Bij het schilderen van deze klein-formaat seascapes heb ik me laten inspireren door de ruige Normandische kusten, een gebied waar ik elk jaar, verdeeld over de verschillende seizoenen, wel een keer te vinden zijn. Het zijn intieme, naar abstract neigende mini zeelandschapen, waar de kust, het strand en de zee,  en de lucht een soort drieëenheid vormen.

Dead Forest

Dead Forest

2020

Ook in de zomer van 2020 ben ik, net als in de twee voorafgaande jaren, weer begonnen met aquarel. En ook nu laat ik me vaak inspireren door de sepia-achtige kleuren van de Amerikaanse kunstenaar Anrew Wyeth. Dead Forest ligt in het verlengde van de andere 'natuur-aquarellen'die ik met name in 2019 maakte. Ook nu op 300grams Fabriano Artistico papier. Het aquarel is gemaakt op 300 grams Canson papier. De vermelde verkooprijs is zonder lijst / glas.

Etretat

Etretat

2020

De laatste jaren bezoeken we steeds de Normandische kusten in Frankrijk. Authentieke landschappen: ruig land, historisch land, hoge kliffen en een altijd imponerende zee. Kortom voor een schilder altijd inspirerend. Vorig jaar voor de zoveelste keer weer Etretat bezocht. De haven van Etretat ligt ingebed tussen hoge witte kalkrotsen. Tot in de 19e eeuw was deze plek moeilijk toegankelijk en dus heerlijk ongerept. Het landschap was zo bijzonder en authentiek dat veel kunstenaars erop afkwamen en… inspiratie vonden. Isabey was de eerste die de schilderachtige omgeving kwam ontdekken, vanaf de jaren 1820. Claude Monet verbleef hier de hele winter van 1868.

LIGHTHOUSE CAPE FORCHU 1

LIGHTHOUSE CAPE FORCHU 1

2020

Geïnspireerd door de vuurtorens van Edward Hopper en Andrew Wyeth heb ik inmiddels zelf ook al meerdere vuurtorens gschilderd. Lang geleden enkele Bretonse (in olieverf) en in 2019 als aquarel, in de kleuren (sepia-achtig) van de farmhouses van Andrew Wyeth. Lighthouse Cape Forchu. Het betreft in werkelijkheid de remake van de vuurtoren op Nova Scotia (Canada) voor de zwart-wit film The Lighthouse (2019). De aquarel is gemaakt op 300 grams Canson Montval papier. De vermelde prijs is exclusief passe-partout en lijst.

LIGHTHOUSE CAPE FORCHU 2

LIGHTHOUSE CAPE FORCHU 2

2020

Geïnspireerd door de vuurtorens van Edward Hopper en Andrew Wyeth heb ik inmiddels zelf ook al meerdere vuurtorens gschilderd. Lang geleden enkele Bretonse (in olieverf) en in 2019 als aquarel, in de kleuren (sepia-achtig) van de farmhouses van Andrew Wyeth. Lighthouse Cape Forchu. Het betreft in werkelijkheid de remake van de vuurtoren op Nova Scotia (Canada) voor de zwart-wit film The Lighthouse (2019). De aquarel is gemaakt op 300 grams Canson Montval papier. Deze versie is anders dan Cape Forchu 1. In dit geval is de vuurtoren gemaakt vanuit een tegenoverstelde zichtrichting, en in de lente. De vermelde prijs is exclusief passe-partout en lijst.

Mill in Chadds Ford, Pennsylvania

Mill in Chadds Ford, Pennsylvania

2020

Ook in de zomer van 2020 ben ik, net als in de twee voorafgaande jaren, weer begonnen met aquarel. En ook nu laat ik me vaak inspireren door de sepia-achtige kleuren van de Amerikaanse kunstenaar Anrew Wyeth. Chadds Ford (Pennsylvania) ligt in het verlengde van de mills, farmhouses en lighthouses die ik met name in 2019 maakte. Ook nu op 300grams Canson Montval papier. Het aquarel is gemaakt op 300 grams Canson papier. De vermelde verkooprijs is zonder lijst / glas.

Saint-Valéry-en-Caux

Saint-Valéry-en-Caux

2020

De Normandische kust is een van mijn favoriete bestemmingen. Bijna elk jaar zijn we er. Machtige wolkenpartijen, rotsen, hagelwitte kliffen, zandstranden: het blijven fascinerende landschappen. Ook Saint-Valérie-en-Caux bezochten we een aantal keren. Het aquarel is gemaakt op 300 grams Canson-Montval aquarelpapier. De vermelde prijs is eclusief passe-partout en lijst.

Seascapes - Drieluik / Triptych 2

Seascapes - Drieluik / Triptych 2

2020

De Côte d'Opale aan de noord-Franse kust fascineert me, vooral het 'opalen' licht is er betoverend. Zeer waarschijnlijk wordt het veroorzaakt door de combinatie van de juiste zonnestand, de kleur van het water en die van de krijtrotsen (niet overal aanwezig overigens). De kleine seascapes lenen zich volgens mij uitstekend om in combinatie, bijvoorbeeld met drei naast elkaar, één geheel te vormen. Een drieluik (triptich) dus. Hoewel enigszins verschillend van kleur, geeft de combinatie een nieuwe dynamiek die ze 'mono' niet zouden hebben. Het standpunt is bij alle onderdelen hetzelfde: zeezich vanaf het strand. Als startpunt heb ik een selectie van Normandische kusten gekozen: ruig, vaak grauw, wind en een ruwe zee.

Spring is passing

Spring is passing

2020

In de reeks Japanse calligrafieën heb ik een aantal Haiku's van de Japanse dichter Matsuo Basho vormgegeven. Dit is de tweede. Op stevig dik karton. 旅に病んで 夢は枯野を かけ廻る [Tabi ni yande/ Yume wa kareno wo/ Kakemeguru] Sicking on journey, My dream run about A desolate field

The Miller House 2.0

The Miller House 2.0

2020

Ook in de zomer van 2020 ben ik, net als in de twee voorafgaande jaren, weer begonnen met aquarel. En ook nu laat ik me vaak inspireren door de sepia-achtige kleuren van de Amerikaanse kunstenaar Anrew Wyeth. The Miller House ligt in het verlengde van de andere farmhouses die ik met name in 2019 maakte. Ook nu op 300grams Canson Montval papier. Het aquarel is gemaakt op 300 grams Canson papier. De vermelde verkooprijs is zonder lijst / glas.

The owner of the old thatched hut

The owner of the old thatched hut

2020

In de reeks Japanse calligrafieën heb ik een aantal Haiku's van de Japanse dichter Matsuo Basho vormgegeven. Dit is de derde. Op stevig dik karton. 草の戸も 住替る代ぞ ひなの家   [Kusa no to mo/ Sumikawaru yo zo/ Hina no ie] The owner of the old thatched hut Has been also another It’s the Doll’s Festival

What will it effect, when all is done?

What will it effect, when all is done?

2020

"Ground Control to Major Tom," is de bekende openingszin van de eerste hit van David Bowie. Het verhaal van Major Tom begint in 1969 bij Bowies single 'Space Oddity'. Hij schrijft het nummer naar aanleiding van het bekijken van de film 2001: A Space Odyssey​ en komt op het idee van een fictieve astronaut: Major Tom is geboren. In 'Space Oddity' verlaat hij de aarde en loopt alles zoals gepland. Verderop in het nummer denkt de ruimtevaarder dat het goed gaat, totdat hij doorkrijgt dat er iets mis is en hij het contact met de aarde verloren is.  De titel van mijn schilderij verwijst naar een tekstfragment uit het nummer 'Major Tom'.  

While rolling the Chimaki dumpling

While rolling the Chimaki dumpling

2020

In de reeks Japanse calligrafieën heb ik een aantal Haiku's van de Japanse dichter Matsuo Basho vormgegeven. Dit is de eerste. Op stevig dik karton 粽結ふ 片手にはさむ 額髪   [Chimaki yu/ Katate ni hasamu/ Hitai gami] While rolling the Chimaki dumpling The other hand holds Her bangs

Audresselles

Audresselles

2019

Normandische en Bretonse kusten hebben me altijd gefascineerd. Ruig. Oer. En voor wat Normandië betreft ook nog eens geteisterd door de invasie aan het einde van de Tweede Wereld Oorlog. Bij deze aquarel heb ik tevens de kleuren van de Amerikaanse kunstenaar Andrew Wyeth (1917-2009) gebruikt. Hij is een van de bekendste en meest geliefde kunstenaars van de Verenigde Staten en schilderde vooral het platteland van Pennsylvania en Maine. Het werk van Wyeth herken je aan zijn beperkte palet bestaande uit aardetinten. Als materiaal gebruikte hij vaak waterverf en ei tempera. Zijn werk valt daardoor te plaatsen in het magisch realisme. Ik probeer hem in mijn aquarellen hem volledig te imiteren, maar me vooral op door door hem gecreëerde sfeer te concentreren. En daar dan een eigen invulling te geven. Het aquarel is gemaakt op 300 grams papier (Canson). De vermelde verkooprijs is zonder lijst / glas.

Audresselles - Côte d'Opale

Audresselles - Côte d'Opale

2019

Audresselles is een klein dorp tussen Boulogne-sur-Mer en Calais. Het ligt prachtig aan de Côte d'Opale. We komen er bijna elk jaar, omdat het amper 350 km van huis verwijderd ligt. Het licht is er, zoals aan bijna alle kusten, fantastisch. Vooral aan het einde van de dag, en bij laag water (marée basse). Wandelingen door het ruige duingebied en het brede strand geven me inspiratie. Vooral bij laag water vallen de massieve donkere, door de zee geplette stenen droog, overdekt met bijna lichtgevend groen zeewier. Soms gaat alles gebukt onde zware luchten; het blijft immers de noorkant van Normandië. Een inspirerende omgeving. Het aquarel is gemaakt op 300 grams Canson papier. De vermelde verkooprijs is zonder lijst / glas.

Audresselles - marée basse (bij laag water)

Audresselles - marée basse (bij laag water)

2019

Audresselles is een klein dorp tussen Boulogne-sur-Mer en Calais. Het ligt prachtig aan de Côte d'Opale. We komen er bijna elk jaar, omdat het amper 350 km van ons huis verwijderd ligt. Het licht is er, zoals aan bijna alle kusten, fantastisch. Vooral aan het einde van de dag, en bij laag water (marée basse). Wandelingen door het ruige duingebied en het brede strand geven me inspiratie. Vooral bij laag water vallen de massieve donkere, door de zee geplette stenen droog, overdekt met bijna lichtgevend groen zeewier. Soms gaat alles gebukt onde zware luchten; het blijft immers de noorkant van Normandië. Een inspirerende omgeving. De vermelde prijs is exclusief lijst en passepartout. De vermelde prijs is exclusief lijst en passepartout. De vermelde prijs is exclusief lijst en passe-partout.

Bretagne Quiberon 1

Bretagne Quiberon 1

2019

Ik heb dit schilderij pas in 2019 teruggevonden, in een krat op zolder. Het schilderij dateert uit 1989. In de jaren '80 van de vorige eeuw huurden we bijna jaarlijks een huis aan de kust van het schiereiland Quiberon (Frankrijk). Ter plekke maakt ik potlood- of houtskooltekeningen. Thuis schilderde ik dan de impressies op doek. De geschilderde plek moet ergens aan de kust op Quiberon terug te vinden zijn. 

Christina's Farmhouse

Christina's Farmhouse

2019

Sinds enige tijd ben ik gefascineerd door het werk van de Amerkaanse kunstenaar Andrew Wyeth (1917-2009). Hij is een van de bekendste en meest geliefde kunstenaars van de Verenigde Staten en schilderde vooral het platteland van Pennsylvania en Maine. Het werk van Wyeth herken je aan zijn beperkte palet bestaande uit aardetinten. Als materiaal gebruikte hij vaak waterverf en ei tempera. Al werkte hij precies en gedetailleerd, toch ging hij voorbij het pure realisme door aan elk werk een bepaalde emotie toe te voegen. Zijn werk valt daardoor te plaatsen in het magisch realisme. Ik probeer hem in mijn aquarellen hem volledig te imiteren, maar me vooral op door door hem gecreëerde sfeer te concentreren. En daar dan een eigen invulling te geven. Het aquarel is gemaakt op 300 grams papier (Fabriano). De vermelde verkooprijs is zonder lijst / glas.

Detroit Blues - Water Tower

Detroit Blues - Water Tower

2019

De mondiale crisis vanaf 2008 hakte er flink in in Detroit. De Amerikaanse automobielindustrie die flink vertegenwoordigd was in de stad verschrompelde. Met desastreuze gevolgen voor de werknemers. Verpaupering met grote leegstand als gevolg. Degenen die nog in staat waren elder nieuw werk te vinden vertrokken. De stad liet een desolate aanblik zien. Landhuizen en andere woningen werden ruïnes. Fabrieken boden leegstand en verloederden. Een van die fabrieksterreinen, inclusief een oude watertoren, laat ik zien op deze aquarel. Vergane glorie. En een herinnering aan betere economische tijden. Het aquarel is gemaakt op 300 grams Canson papier. De vermelde verkooprijs is zonder lijst / glas.  

Dog-Days - The Swamp no.1

Dog-Days - The Swamp no.1

2019

Tijdens de periode met extreem hete temperaturen (de hondsdagen / dog-days) in de zomer van 2019 begin ik aan een serie aquarellen, waarvan ik de kleuren en de sfeer relateer aan de stijl van de Amerikaanse (Maine, Pennsylvania) kunstenaars Andrew Wyeth en Ray Hendershot. Mijn thema: The Swamp (het moeras). No.1 is in klein formaat (21x21), de volgende steeds in het formaat 36x36. De sfeer is enigszins zompig, mysterieus zelfs misschien, maar wat ik probeer over te brengen is de verrotting, het vocht en de invloed van klimaat en natuur.  De vermelde prijs is steeds zonder lijst en/of passe-partout. De aquarel is gemaakt op 300-grams papier.

Dog-Days - The Swamp no.2

Dog-Days - The Swamp no.2

2019

Tijdens de periode met extreem hete temperaturen (de hondsdagen / dog-days) in de zomer van 2019 begin ik aan een serie aquarellen, waarvan ik de kleuren en de sfeer relateer aan de stijl van de Amerikaanse (Maine, Pennsylvania) kunstenaars Andrew Wyeth en Ray Hendershot. Mijn thema: The Swamp (het moeras). No.1 is in klein formaat (21x21), de volgende steeds in het formaat 36x36. De sfeer is enigszins zompig, mysterieus zelfs misschien, maar wat ik probeer over te brengen is de verrotting, het vocht en de invloed van klimaat en natuur.  De vermelde prijs is steeds zonder lijst en/of passe-partout. De aquarel is gemaakt op 300-grams papier.

Dog-Days - The Swamp no.3

Dog-Days - The Swamp no.3

2019

Tijdens de periode met extreem hete temperaturen (de hondsdagen / dog-days) in de zomer van 2019 begin ik aan een serie aquarellen, waarvan ik de kleuren en de sfeer relateer aan de stijl van de Amerikaanse (Maine, Pennsylvania) kunstenaars Andrew Wyeth en Ray Hendershot. Mijn thema: The Swamp (het moeras). No.1 is in klein formaat (21x21), de volgende steeds in het formaat 36x36. De sfeer is enigszins zompig, mysterieus zelfs misschien, maar wat ik probeer over te brengen is de verrotting, het vocht en de invloed van klimaat en natuur.  De vermelde prijs is steeds zonder lijst en/of passe-partout. De aquarel is gemaakt op 300-grams papier.

Dog-Days - The Swamp no.4

Dog-Days - The Swamp no.4

2019

Tijdens de periode met extreem hete temperaturen (de hondsdagen / dog-days) in de zomer van 2019 begin ik aan een serie aquarellen, waarvan ik de kleuren en de sfeer relateer aan de stijl van de Amerikaanse (Maine, Pennsylvania) kunstenaars Andrew Wyeth en Ray Hendershot. Mijn thema: The Swamp (het moeras). No.1 is in klein formaat (21x21), de volgende steeds in het formaat 36x36. De sfeer is enigszins zompig, mysterieus zelfs misschien, maar wat ik probeer over te brengen is de verrotting, het vocht en de invloed van klimaat en natuur.  De vermelde prijs is steeds zonder lijst en/of passe-partout. De aquarel is gemaakt op 300-grams papier.

Dunes 01

Dunes 01

2019

Mijn voorliefde voor zee en kusten heb ik nooit onder stoelen of banken gestopt. De combinatie van steeds onder invloed van het licht veranderende landschappen geeft me een ongelimiteerde vorm van inspiratie. Lucht, water en aarde veroorzaken, raken er verzeild zou ik bijna willen zeggen, in een nooit eindigende metamorfose, waar ook de wind zijn steentje aan bijdraagt. De kleuren van mijn duinlandschappen zijn geïnspireerd door het kleurenpalet van de Amerikaanse kunstenaar Andrew Wyeth, een in Nederland, mijns inziens, nog te weinig geapprecieerde schilder. De vermelde prijs is exclusief lijst en/of passepartout.

Dunes 02

Dunes 02

2019

Mijn voorliefde voor zee en kusten heb ik nooit onder stoelen of banken gestopt. De combinatie van steeds onder invloed van het licht veranderende landschappen geeft me een ongelimiteerde vorm van inspiratie. Lucht, water en aarde veroorzaken, raken er verzeild zou ik bijna willen zeggen, in een nooit eindigende metamorfose, waar ook de wind zijn steentje aan bijdraagt. De kleuren van mijn duinlandschappen zijn geïnspireerd door het kleurenpalet van de Amerikaanse kunstenaar Andrew Wyeth, een in Nederland, mijns inziens, nog te weinig geapprecieerde schilder. De vermelde prijs is exclusief lijst en/of passepartout.

Dunes 03

Dunes 03

2019

Mijn voorliefde voor zee en kusten heb ik nooit onder stoelen of banken gestopt. De combinatie van steeds onder invloed van het licht veranderende landschappen geeft me een ongelimiteerde vorm van inspiratie. Lucht, water en aarde veroorzaken, raken er verzeild zou ik bijna willen zeggen, in een nooit eindigende metamorfose, waar ook de wind zijn steentje aan bijdraagt. De kleuren van mijn duinlandschappen zijn geïnspireerd door het kleurenpalet van de Amerikaanse kunstenaar Andrew Wyeth, een in Nederland, mijns inziens, nog te weinig geapprecieerde schilder. De vermelde prijs is exclusief lijst en/of passepartout.

Dunes 04

Dunes 04

2019

Mijn voorliefde voor zee en kusten heb ik nooit onder stoelen of banken gestopt. De combinatie van steeds onder invloed van het licht veranderende landschappen geeft me een ongelimiteerde vorm van inspiratie. Lucht, water en aarde veroorzaken, raken er verzeild zou ik bijna willen zeggen, in een nooit eindigende metamorfose, waar ook de wind zijn steentje aan bijdraagt. De kleuren van mijn duinlandschappen zijn geïnspireerd door het kleurenpalet van de Amerikaanse kunstenaar Andrew Wyeth, een in Nederland, mijns inziens, nog te weinig geapprecieerde schilder. De vermelde prijs is exclusief lijst en/of passepartout.

Farmhouse on a late autumn aftenoon

Farmhouse on a late autumn aftenoon

2019

Sinds kort ben ik gefascineerd door het werk van de Amerkaanse kunstenaar Andrew Wyeth (1917-2009). Hij is een van de bekendste en meest geliefde kunstenaars van de Verenigde Staten en schilderde vooral het platteland van Pennsylvania en Maine. Het werk van Wyeth herken je aan zijn beperkte palet bestaande uit aardetinten. Als materiaal gebruikte hij vaak waterverf en ei tempera. Al werkte hij precies en gedetailleerd, toch ging hij voorbij het pure realisme door elk werk een stukje emotie mee te geven. Zijn werk valt te plaatsen in het magisch realisme. Ik probeer in mijn aquarellen hem niet volledig te imiteren, maar me vooral op door door hem gecreëerde sfeer te concentreren. Het aquarel is gemaakt op 300 grams papier (Canson). De vermelde verkooprijs is zonder lijst / glas.  

Farmhouse on Mill Road

Farmhouse on Mill Road

2019

Een jaar geleden ontdekte ik Andrew Newell Wyeth (1917-2009). Wyeth was een zeer gerenommeerde Amerikaanse kunstenaar. En legde gelijk de focus op zijn aquarellen. Raakte begeesterd van zijn kunst. Vanaf 1939 begon hij met een bijna fotografische nauwkeurigheid landschapsschilderijen te schilderen van met name Pennsylvania en Maine waar hij zijn zomers doorbracht. Wyeth maakte gebruik van tempera dat zijn zwager Peter Hurd bij hem geïntroduceerd had. Hij schilderde verlaten plekken met hier en daar een eenzame figuur en maakte vaak gebruik van bruinen en grijzen. Zijn Farmhouse on Mill Road behoort tot de aquarellen die hij maakte in een van zijn meest favoriete omgevingen.  Het aquarel is gemaakt op 300 grams Canson papier. De vermelde verkooprijs is zonder lijst / glas.

Farm Houses, Maine

Farm Houses, Maine

2019

Sinds enige tijd ben ik gefascineerd door het werk van de Amerkaanse kunstenaar Andrew Wyeth (1917-2009). Hij is een van de bekendste en meest geliefde kunstenaars van de Verenigde Staten en schilderde vooral het platteland van Pennsylvania en Maine. Het werk van Wyeth herken je aan zijn beperkte palet bestaande uit aardetinten. Als materiaal gebruikte hij vaak waterverf en ei tempera. Al werkte hij precies en gedetailleerd, toch ging hij voorbij het pure realisme door aan elk werk een bepaalde emotie toe te voegen. Zijn werk valt daardoor te plaatsen in het magisch realisme. Ik probeer hem in mijn aquarellen hem volledig te imiteren, maar me vooral op door door hem gecreëerde sfeer te concentreren. En daar dan een eigen invulling te geven. Het aquarel is gemaakt op 300 grams papier (Canson). De vermelde verkooprijs is zonder lijst / glas.

Farmhouse Wyoming no.1

Farmhouse Wyoming no.1

2019

Sinds kort ben ik gefascineerd door het werk van de Amerkaanse kunstenaar Andrew Wyeth (1917-2009). Hij is een van de bekendste en meest geliefde kunstenaars van de Verenigde Staten en schilderde vooral het platteland van Pennsylvania en Maine. Het werk van Wyeth herken je aan zijn beperkte palet bestaande uit aardetinten. Als materiaal gebruikte hij vaak waterverf en ei tempera. Al werkte hij precies en gedetailleerd, toch ging hij voorbij het pure realisme door elk werk een stukje emotie mee te geven. Zijn werk valt te plaatsen in het magisch realisme. Ik probeer in mijn aquarellen hem niet volledig te imiteren, maar me vooral op door door hem gecreëerde sfeer te concentreren. Ik ben niet in Pennsylvania en Maine geweest , maar sommige landschappen (de Wastelands) in de staten Wyoming en Montana (waar ik wel ben geweest) lijken erg op de door Wyeth geschilderde landschappen. Het aquarel is gemaakt op 300 grams papier (Canson). De vermelde verkooprijs is zonder lijst / glas.

Farmhouse Wyoming no.2

Farmhouse Wyoming no.2

2019

Sinds kort ben ik gefascineerd door het werk van de Amerkaanse kunstenaar Andrew Wyeth (1917-2009). Hij is een van de bekendste en meest geliefde kunstenaars van de Verenigde Staten en schilderde vooral het platteland van Pennsylvania en Maine. Het werk van Wyeth herken je aan zijn beperkte palet bestaande uit aardetinten. Als materiaal gebruikte hij vaak waterverf en ei tempera. Al werkte hij precies en gedetailleerd, toch ging hij voorbij het pure realisme door elk werk een stukje emotie mee te geven. Zijn werk valt te plaatsen in het magisch realisme. Ik probeer in mijn aquarellen hem niet volledig te imiteren, maar me vooral op door door hem gecreëerde sfeer te concentreren. Ik ben niet in Pennsylvania en Maine geweest , maar sommige landschappen (de Wastelands) in de staten Wyoming en Montana (waar ik wel ben geweest) lijken erg op de door Wyeth geschilderde landschappen. Het aquarel is gemaakt op 300 grams papier (Canson). De vermelde verkooprijs is zonder lijst / glas.

Hans Herr House

Hans Herr House

2019

Sinds enige tijd ben ik gefascineerd door het werk van de Amerkaanse kunstenaar Andrew Wyeth (1917-2009). Hij is een van de bekendste en meest geliefde kunstenaars van de Verenigde Staten en schilderde vooral het platteland van Pennsylvania en Maine. Het werk van Wyeth herken je aan zijn beperkte palet bestaande uit aardetinten. Als materiaal gebruikte hij vaak waterverf en ei tempera. Al werkte hij precies en gedetailleerd, toch ging hij voorbij het pure realisme door aan elk werk een bepaalde emotie toe te voegen. Zijn werk valt daardoor te plaatsen in het magisch realisme. Hans Herr House, ook wel bekend als het Christian Herr House, is een historisch huis in West Lampeter Township, Lancaster County, Pennsylvania. Het werd gebouwd in 1719 en is een Germaanse woning met een rechthoekige zandsteen van anderhalve verdieping. Andrew Wyeth schilderde (in aquarel) het in 1949. Het aquarel is gemaakt op 300 grams papier (Fabriano). De vermelde verkooprijs is zonder lijst / glas.

Iceland 1

Iceland 1

2019

IJsland is voor mij een van de boeiendste landen die ik ooit bezocht, en dan vooral de enorme variëteit aan indrukwekkende landschappen. Waar overigens bomen nauwelijks in voorkomen. Het is, in combinatie met de snel wisselende weersomstandigheide, een kaleidoscoop aan kleuren die je bijna helemaal gek maken. Het licht speelt misscien wel de grootste rol om je te betoveren. Een onuitputtelijke bron van inspiratie. Het aquarel is gemaakt op 300 grams papier (Canson, Montval). De vermelde prijs is zonder passe-patout of lijst.

Iceland 2

Iceland 2

2019

IJsland is voor mij een van de boeiendste landen die ik ooit bezocht, en dan vooral de enorme variëteit aan indrukwekkende landschappen. Waar overigens bomen nauwelijks in voorkomen. Het is, in combinatie met de snel wisselende weersomstandigheide, een kaleidoscoop aan kleuren die je bijna helemaal gek maken. Het licht speelt misscien wel de grootste rol om je te betoveren. Een onuitputtelijke bron van inspiratie. Het aquarel is gemaakt op 300 grams papier (Winsor&Newton, grain fin). De vermelde prijs is zonder passe-patout of lijst.  

Iceland 3

Iceland 3

2019

IJslands natuur is overweldigend: desolaat en imponerend tegelijk. Het is voor mij een van de boeiendste landen die ik ooit bezocht. Vooral de enorme variëteit aan indrukwekkende landschappen is adembenemend. In die natuur komen bomen overigens nauwelijks voor. Het is, in combinatie met de snel wisselende weersomstandigheiden, een kaleidoscoop aan kleuren die je bijna helemaal gek maken. Het licht speelt misscien wel de grootste rol om je te betoveren. Een onuitputtelijke bron van inspiratie. Het afgebeelde landschap ligt in de buurt van Fjallabaki (met mos begroeide lavabergen en een bergmeer). Het aquarel is gemaakt op 300 grams papier (Canson, Montval). De vermelde prijs is zonder passe-patout of lijst.  

La Baie du Slack

La Baie du Slack

2019

La Baie du Slack ligt prachtig aan de Côte d'Opale, even buiten de badplaats Wimereux. We logeren er bijna elk jaar, omdat het amper 350 km van ons huis verwijderd ligt. Het licht is er, zoals aan bijna alle kusten, fantastisch. Vooral aan het einde van de dag, en bij laag water (marée basse). Wandelingen door het ruige duingebied en het brede strand geven me inspiratie. Vooral bij laag water vallen de massieve donkere, door de zee geplette stenen droog, overdekt met bijna lichtgevend groen zeewier. Hier en daar resten van oude Duitse bunkers. Meeuwen, resten van schelpdieren, zilverachtig licht. Soms gaat alles gebukt onde zware luchten; het blijft immers de noorkant van Normandië. Een inspirerende omgeving. De vermelde prijs is exclusief lijst en passepartout. De vermelde prijs is exclusief lijst en passe-partout.

Lighthouse at Two Lights

Lighthouse at Two Lights

2019

Ik heb me bij dit aquarel laten inspireren door een schilderij van Edward Hopper: Lighthouse at Two Lights (1929). Maar ook Hopper schilderde het in twee versies, waarvan het tweede als aquarel. Het Het Metropolitan Museum of Arts (New York) waar beide hangen geeft de volgende toelichting: In The Lighthouse at Two Lights Hopper isolated the dramatic silhouette of the 120-foot-high lighthouse tower and adjoining Coast Guard station against the open expanse of blue sky. Set o a rocky promontory in Cape Elisabeth, Maine - though no water is visible in the painting, the architecture is bathed in bright sunlight offset by dark shadows. Since 1914 Hopper had regularly summered in Maine, and this picture is one of three oils and several watercolors that he did of this site during summer 1929. To Hopper the lighthouse at Two Lights symobolised the solitary individual stoically facing the onslaught of change in an industrial society. The integrity and clarity of his work made Hopper a quiet force in American art for forty years and one of Marica's most popular artists. Ik heb me in mijn aquarel op zijn uitgangspunten gebaseerd. De vermelde prijs is exclusief lijst en passe-partout.

Lighthouse Castle Hill

Lighthouse Castle Hill

2019

Sinds kort ben ik gefascineerd door het werk van een aantal Amerikaanse kunstenaars zoals Andrew Wyeth (Pennsylvania en Maine), Bradley Hendershot (Pennsyvania) en Edward Hopper (New York). Van Edward Hopper ben ik al tientallen jaren enorm onder de indruk. Veel van zijn werken heb ik ook live gezien. Alle drie behoren ze tot de bekendste en meest geliefde kunstenaars van de Verenigde Staten .Het werk van Wyeth en Hendershot herken je aan hun beperkte palet van voornamelijk aardetinten. Ze werken precies en gedetailleerd, en soms gaan ze voorbij het pure realisme door elk werk een vreemd stukje emotie mee te geven. Hun werk valt daardoor soms te plaatsen in het magisch realisme. Dat geldt nog in meerdere mate voor het imponerende werk van Edward Hopper. Ik probeer ze in mijn aquarellen niet volledig te imiteren, maar me vooral op door door hen gecreëerde sfeer te concentreren. Castle Hill Lighthouse is gelegen aan Narragansett Bay in Newport, Rhode Island (USA) aan het einde van de historische Ocean Drive. Het is een actieve navigatiehulp voor schepen die de oostelijke doorgang ingaan, tussen Conanicut Island en Aquidneck Island. Het aquarel is gemaakt op 300 grams papier (Canson). De vermelde verkooprijs is zonder lijst / glas.

Lighthouse Hill

Lighthouse Hill

2019

Sinds kort ben ik gefascineerd door het werk van een aantal Amerikaanse kunstenaars zoals Andrew Wyeth (Pennsylvania en Maine), Bradley Hendershot (Pennsyvania) en Edward Hopper (New York). Van Edward Hopper ben ik al tientallen jaren enorm onder de indruk. Veel van zijn werken heb ik ook live gezien. Alle drie behoren ze tot de bekendste en meest geliefde kunstenaars van de Verenigde Staten .Het werk van Wyeth en Hendershot herken je aan hun beperkte palet van voornamelijk aardetinten. Ze werken precies en gedetailleerd, en soms gaan ze voorbij het pure realisme door elk werk een vreemd stukje emotie mee te geven. Hun werk valt daardoor soms te plaatsen in het magisch realisme. Dat geldt nog in meerdere mate voor het imponerende werk van Edward Hopper. Ik probeer ze in mijn aquarellen niet volledig te imiteren, maar me vooral op door door hen gecreëerde sfeer te concentreren. Mijn Lighthouse Hill is geïnspireerd door het gelijknamige schilderij van Edwar Hopper.uit 1927.  Lighthouse Hill is de naam van een heuvel in New York City, stadsdeel Staten Island. Het aquarel is gemaakt op 300 grams papier (Canson). De vermelde verkooprijs is zonder lijst / glas.

Lighthouse Monhegan Island

Lighthouse Monhegan Island

2019

Monhegan is een plantage in Lincoln County, Maine, Verenigde Staten, en gelegen  op een eiland, ongeveer 12 zeemijlen verwijderd van het vasteland. Zowel Andrew Wyeth als zijn zoon Jamie werden door het eiland en de vuurtoren geïnspireerd. Ik sluit me hierbij aan. De prijs is exclusief lijst en/of passe-partout.

Midwinter Night

Midwinter Night

2019

Geïnspireerd door de auquarellen van Andrew Wyeth en zijn 'farmhouses, barns and dwellings' maakte ik dit nachttafereel. Een letterlijk nogal donker aquarel, ook al moet het een heldere maannacht zijn. Een sttatus die ook nog ens versterkt wordt door de aanwezigheid van sneeuw. Het bereiken van een rustige zen-achtige sfeer stond bij mij bij het maken ervan op de eerste plaats. De prijs is exclusief lijst en/of passe-partout.

Milford Sound

Milford Sound

2019

Milford Sound is een bijna magische plek op het Zuidereiland van Nieuw Zeeland. Diepe fjorden marken het kustgebied. Milford Sound wordt gezien als de meest sublieme. Vanaf de honderden meter hoge rotswanden klettert het water omlaag. Het diepe, ver in het land doordringende fjord mondt uit in de Tasman Zee. Het wat een onvergetelijke ervaring er scheep te gaan. Om ons heen luierende zeehonden op de rotsen, laag vliegende vogels, snelle vissen in het water. Soms mist. Het aquarel is gemaakt op 300 grams Canson papier. De vermelde verkooprijs is zonder lijst / glas.

Milford Sound - Misty

Milford Sound - Misty

2019

Milford Sound is een bijna magische plek op het Zuidereiland van Nieuw Zeeland. Diepe fjorden marken het kustgebied. Milford Sound wordt gezien als de meest sublieme. Vanaf de honderden meter hoge rotswanden klettert het water omlaag. Het diepe, ver in het land doordringende fjord mondt uit in de Tasman Zee. Het wat een onvergetelijke ervaring er scheep te gaan. Om ons heen luierende zeehonden op de rotsen, laag vliegende vogels, snelle vissen in het water. Soms mist.

Mirror

Mirror

2019

Sinds enige tijd ben ik gefascineerd door het werk van de Amerkaanse kunstenaar Andrew Wyeth (1917-2009). Hij is een van de bekendste en meest geliefde kunstenaars van de Verenigde Staten en schilderde vooral het platteland van Pennsylvania en Maine. Het werk van Wyeth herken je aan zijn beperkte palet bestaande uit aardetinten. Als materiaal gebruikte hij vaak waterverf en ei tempera. Al werkte hij precies en gedetailleerd, toch ging hij voorbij het pure realisme door aan elk werk een bepaalde emotie toe te voegen. Zijn werk valt daardoor te plaatsen in het magisch realisme. Zijn wat grauwe natuur (bosrand) inspireerde me tot MIRROR, waarbij een herfstige of winterse omgeving zich weerspiegelt in het water. De reflectie geeft een extra dimensie aan zijn bijna in zichzelf gekeerde wereld.  De vermelde prijs is exclusief lijst en passe-partout

Monhegan Island Lighthouse

Monhegan Island Lighthouse

2019

Sinds kort ben ik gefascineerd door het werk van een aantal Amerikaanse kunstenaars zoals Andrew Wyeth (Pennsylvania en Maine), Bradley Hendershot (Pennsyvania) en Edward Hopper (New York). Van Edward Hopper ben ik al tientallen jaren enorm onder de indruk. Veel van zijn werken heb ik ook live gezien. Alle drie behoren ze tot de bekendste en meest geliefde kunstenaars van de Verenigde Staten .Het werk van Wyeth en Hendershot herken je aan hun beperkte palet van voornamelijk aardetinten. Ze werken precies en gedetailleerd, en soms gaan ze voorbij het pure realisme door elk werk een vreemd stukje emotie mee te geven. Hun werk valt daardoor soms te plaatsen in het magisch realisme. Dat geldt nog in meerdere mate voor het imponerende werk van Edward Hopper. Ik probeer ze in mijn aquarellen niet volledig te imiteren, maar me vooral op door door hen gecreëerde sfeer te concentreren. Monhegan Island Lighthouse is een vuurtoren op Monhegan Island, Maine (USA), en voor het eerst opgericht in 1824. De huidige vuurtoren werd gebouwd in 1850. Het was het laatste belangrijke ontwerp van Alexander Parris (architect) Het aquarel is gemaakt op 300 grams papier (Canson). De vermelde verkooprijs is zonder lijst / glas.

Mormon Row

Mormon Row

2019

In augustus en september 2017 maakten we een roadtrip door een aantal Amerikaanse staten. De start vond plaats in Jackson Hole, in de buurt van het Grand Teton National Park. In dit park liggen een aantal typische (oude) Amerikaanse boerderijen, o.a. bij Mormon Row. Midden in een imponerend vlak grasland, met op de achtergrond de hoge grijsblauwe bergtoppen, de 'tetons'. Volgens Wikipedia: Mormon Row is a historic district in Teton County, Wyoming, United States that is listed on the National Register of Historic Places. De prijs is exclusief lijst en/of passe-partout.

No Storm Signal at Permaquid Point

No Storm Signal at Permaquid Point

2019

Sinds kort ben ik gefascineerd door het werk van de Amerikaanse kunstenaar Andrew Wyeth (1917-2009). Hij is een van de bekendste en meest geliefde kunstenaars van de Verenigde Staten en schilderde vooral het platteland van Pennsylvania en Maine. Het werk van Wyeth herken je aan zijn beperkte palet bestaande uit aardetinten. Als materiaal gebruikte hij vaak waterverf en ei tempera. Al werkte hij precies en gedetailleerd, toch ging hij voorbij het pure realisme door elk werk een stukje emotie mee te geven. Zijn werk valt te plaatsen in het magisch realisme. Ik probeer in mijn aquarellen hem niet volledig te imiteren, maar me vooral op door door hem gecreëerde sfeer te concentreren. Ik ben niet in Pennsylvania en Maine geweest , maar heb in de Verenigde Staten veel landschappen en kusten gezien die er sterk op lijken. Van deze vuurtoren maakte Andrew Wyeth een aquarel bij de Lighthouse at Permaquid Point in Maine (USA) Het aquarel is gemaakt op 300 grams papier (Canson). De vermelde verkooprijs is zonder lijst / glas.

Once upon a time in Audresselles

Once upon a time in Audresselles

2019

Audresselles is een klein dorp tussen Boulogne-sur-Mer en Calais. Het ligt prachtig aan de Côte d'Opale. We komen er bijna elk jaar, omdat het amper 350 km van ons huis verwijderd ligt. Het licht is er, zoals aan bijna alle kusten, fantastisch. Vooral aan het einde van de dag, en bij laag water (marée basse). Wandelingen door het ruige duingebied en het brede strand geven me inspiratie. Vooral bij laag water vallen de massieve donkere, door de zee geplette stenen droog, overdekt met bijna lichtgevend groen zeewier. Soms gaat alles gebukt onder zware luchten; het blijft immers de noorkant van Normandië. Een inspirerende omgeving. Ik schilderde dit doek (na jaren alleen met olieverf gewerkt te hebben) in acryl.

Paradise

Paradise

2019

Ik maakte dit schilderij in het kader het thema van de InBeeld Kunstprijs 2019, uitgeschreven door het Huis van de Kunsten te Roermond (Limburg). Het thema voor deelname aan deze kunstprijs is: SPOREN. Voor mezelf aanleiding een drietal schilderijen te maken op basis van dit thema. Voor mij passen ze ook nog eens prima in mijn reeks FINIS TERRAE (Het einde van de wereld).  PARADISE is het eerste doek uit de reeks van drie. Ik werd geïnspireerd door de verwoestende bosbranden in Noord Californië in de zomer van 2018. Het dorpje Paradise werd volledig door het vuur verwoest, en er waren veel doden en vermisten te betreuren. De oorzaak wordt door veel mensen gezocht in de opwarming van de aarde. Maar voor mij is het een natuurlijke catastrofe die inherent is aan wat er gebeurt op aarde. Verschroeide aarde, al dan niet veroorzaakt door menselijk falen.   

Pemaquid Point Lighthouse

Pemaquid Point Lighthouse

2019

Sinds kort ben ik gefascineerd door het werk van een aantal Amerikaanse kunstenaars zoals Andrew Wyeth (Pennsylvania en Maine), Bradley Hendershot (Pennsyvania) en Edward Hopper (New York). Van Edward Hopper ben ik al tientallen jaren enorm onder de indruk. Veel van zijn werken heb ik ook live gezien. Alle drie behoren ze tot de bekendste en meest geliefde kunstenaars van de Verenigde Staten .Het werk van Wyeth en Hendershot herken je aan hun beperkte palet van voornamelijk aardetinten. Ze werken precies en gedetailleerd, en soms gaan ze voorbij het pure realisme door elk werk een vreemd stukje emotie mee te geven. Hun werk valt daardoor soms te plaatsen in het magisch realisme. Dat geldt nog in meerdere mate voor het imponerende werk van Edward Hopper. Ik probeer ze in mijn aquarellen niet volledig te imiteren, maar me vooral op door door hen gecreëerde sfeer te concentreren. De vuurtoren is honderden keren geschilderd door verschillende Amerikaanse Hendershot, o.a. door Ray Hendershot. Het Pemaquid Point Light is een vuurtoren aan de Atlantische kust van de Amerikaanse staat Maine, vlakbij de plaats Bristol. De toren stamt uit 1835 en verving een vuurtoren die reeds in 1827 was gebouwd maar die op termijn dreigde in te storten. De vermelde prijs is ecluzief lijst en passe-partout

Rain Forest no.4 New Zealand

Rain Forest no.4 New Zealand

2019

Het gebied The Catlins (Zuidereiland / Nieuw Zeeland), bijna aan de zuidpunt van het Zuidereiland, wordt vooral bezocht vanwege het vele miljoenen jaren oude 'petrified wood' (versteend woud) dat daar aan de kust, bij eb droogvallend, te bewandelen is. In de omgeving vind je er veel regenwouden. Magische bossen, met feërieke natuur, zoals deze bomen. De vermelde prijs is exclusief lijst en passe-partout.

Rain Forest no.5 New Zealand

Rain Forest no.5 New Zealand

2019

Het gebied The Catlins (Zuidereiland / Nieuw Zeeland), bijna aan de zuidpunt van het Zuidereiland, wordt vooral bezocht vanwege het vele miljoenen jaren oude 'petrified wood' (versteend woud) dat daar aan de kust, bij eb droogvallend, te bewandelen is. In de omgeving vind je er veel regenwouden. Magische bossen, met feërieke natuur, zoals deze bomen. We maakten in 2015 een roadtrip door de schitterende naruur van New Zeeland, en passeerden daarbij honderden kilometers regenwouden. De vermelde prijs is exclusief lijst en passe-partout.

Rockland Lighthouse

Rockland Lighthouse

2019

Geïnspireerd door de vuurtorens van Edward Hopper en Andrew Wyeth heb ik inmiddels zelf ook al meerdere vuurtorens gschilderd. Lang geleden enkele Bretonse (in olieverf) en in 2019 als aquarel, in de kleuren (sepia-achtig) van de farmhouses van Andrew Wyeth. Wyeth aquarelleerde Rocklands Light in 1961. Rockland Harbor Breakwater Light is een historisch vuurtorencomplex aan het einde van de Rockland Breakwater in de haven van Rockland, Maine. Ter vervanging van een vuurtoren op Jameson Point, werd de vuurtoren gebouwd in 1902, ongeveer twee jaar na voltooiing van de golfbreker. De prijs is exclusief lijst en/of passe-partout.

Seascape - Normandië A1

Seascape - Normandië A1

2019

Voor het eerst sinds lange tijd weer eens met acryl geschilderd. Het plan is om een aantal kleine (25x25) zogenaamde 'seascapes' te schilderen in een wat losse stijl, en met een beperkt aantal kleuren. De eerste drie zijn nu af. Dit is de eerste. Bij het schilderen van de klein-formaat seascapes heb ik me laten inspireren door de ruige Normandische kusten, een gebied waar ik elk jaar, verdeeld over de verschillende seizoenen, wel een keer te vinden zijn. Het zijn intieme, naar abstract neigende mini zeelandschapen, waar de kust, het strand en de zee,  en de lucht een soort drieëenheid vormen.

Seascape - Normandië A2

Seascape - Normandië A2

2019

Voor het eerst sinds lange tijd weer eens met acryl geschilderd. Het plan is om een aantal kleine (25x25) zogenaamde 'seascapes' te schilderen in een wat losse stijl, en met een beperkt aantal kleuren. De eerste drie zijn nu af. Dit is de tweede. Bij het schilderen van de klein-formaat seascapes heb ik me laten inspireren door de ruige Normandische kusten, een gebied waar ik elk jaar, verdeeld over de verschillende seizoenen, wel een keer te vinden zijn. Het zijn intieme, naar abstract neigende mini zeelandschapen, waar de kust, het strand en de zee,  en de lucht een soort drieëenheid vormen.

Seascape - Normandië A3

Seascape - Normandië A3

2019

Voor het eerst sinds lange tijd weer eens met acryl geschilderd. Het plan is om een aantal kleine (25x25) zogenaamde 'seascapes' te schilderen in een wat losse stijl, en met een beperkt aantal kleuren. De eerste drie zijn nu af. Dit is de derde. Bij het schilderen van de klein-formaat seascapes heb ik me laten inspireren door de ruige Normandische kusten, een gebied waar ik elk jaar, verdeeld over de verschillende seizoenen, wel een keer te vinden zijn. Het zijn intieme, naar abstract neigende mini zeelandschapen, waar de kust, het strand en de zee,  en de lucht een soort drieëenheid vormen.

SEASCAPES - drieluik, triptych

SEASCAPES - drieluik, triptych

2019

De kleine seascapes lenen zich volgens mij uitstekend om in combinatie, bijvoorbeeld met drie naast elkaar, één geheel te vormen. Een drieluik (triptich) dus. Hoewel enigszins verschillend van kleur, geeft de combinatie een nieuwe dynamiek die ze 'mono' niet zouden hebben. Het standpunt is bij alle onderdelen hetzelfde: zeezich vanaf het strand. Als startpunt heb ik een selectie van Normandische kusten gekozen: ruig, vaak grauw, wind en een ruwe zee.

Subterranean 1

Subterranean 1

2019

Het werk is gemaakt naar aanleiding van de expositie van het werk van David Lynch in het Bonnefantenmuseum in Maastricht. Ik werd geïnspireerd door de overweldigende, geheimzinnige, unheimische en verontrustende werken van de Amerikaanse schilder-cineast. Ik heb gekozen voor aardse tinten: bister en Oost-Indische inkt, op 300grams papier.

Subterranean 2

Subterranean 2

2019

Het werk is gemaakt naar aanleiding van de expositie van het werk van David Lynch in het Bonnefantenmuseum in Maastricht. Ik werd geïnspireerd door de overweldigende, geheimzinnige, unheimische en verontrustende werken van de Amerikaanse schilder-cineast. Ik heb gekozen voor aardse tinten: bister en Oost-Indische inkt, op 300grams papier.

The autumn wind

The autumn wind

2019

Al jaren lees ik met enige regelmaat haiku's van de Japanse dichter / schrijver Matsuo Bashō. Matsuo Bashō (1644-16940, wiens eigenlijke naam Matsu Kinsaku is, wordt gezien als een van de grootste van alle haiku-meesters. Geboren in Ueno en in dienst van de keizerlijke Yoshita-familie, maakt hij zich hier rond zijn 28ste van los en trekt met zijn volgelingen door het land, onderwijl onsterfelijke poëzie makend. In Nederland is zijn werk slecht bekend. Haiku is een vorm van Japanse dichtkunst, geschreven in drie regels waarvan de eerste regel 5, de tweede regel 7 en de derde regel weer 5 lettergrepen telt. Mijn 'Japanse' Matsuo Basho Haiku-calligrafie (60x40, acryl en diverse inkten op dik tekenkarton) is gebaseerd op een van zijn haiku's, in dit geval: The autumn wind. Het gedicht is een paar keer weergegeven (in zwart en goud). Verder nog 2 calligrafieën toegevoegd:: de 'Eeuwigheid' en het 'Lot' verbeeldend. In vertaling luidt de haiku The Autumn Wind als volgt: Saying something
The lip feels cold
The Autumn wind

The desolate field

The desolate field

2019

Al jaren lees ik met enige regelmaat haiku's van de Japanse dichter / schrijver Matsuo Bashō. Matsuo Bashō (1644-16940, wiens eigenlijke naam Matsu Kinsaku is, wordt gezien als een van de grootste van alle haiku-meesters. Geboren in Ueno en in dienst van de keizerlijke Yoshita-familie, maakt hij zich hier rond zijn 28ste van los en trekt met zijn volgelingen door het land, onderwijl onsterfelijke poëzie makend. In Nederland is zijn werk slecht bekend. Haiku is een vorm van Japanse dichtkunst, geschreven in drie regels waarvan de eerste regel 5, de tweede regel 7 en de derde regel weer 5 lettergrepen telt. Mijn 'Japanse' Matsuo Basho Haiku-calligrafie (60x40, acryl en diverse inkten op dik tekenkarton) is gebaseerd op een van zijn haiku's, in dit geval: The desolate field. Het gedicht is een paar keer weergegeven (in zwart en goud). Verder nog 2 calligrafieën toegevoegd:: de 'Eeuwigheid' en het 'Lot' verbeeldend.
In vertaling luidt de haiku The Desolate Field als volgt:
Thinking on journey
My dream runs about
The desolate field

The Mill

The Mill

2019

Een jaar geleden ontdekte ik Andrew Newell Wyeth (1917-2009). Wyeth was een zeer gerenommeerde Amerikaanse kunstenaar. En legde gelijk de focus op zijn aquarellen. Raakte begeesterd van zijn kunst. Vanaf 1939 begon hij met een bijna fotografische nauwkeurigheid landschapsschilderijen te schilderen van met name Pennsylvania en Maine waar hij zijn zomers doorbracht. Wyeth maakte gebruik van tempera dat zijn zwager Peter Hurd bij hem geïntroduceerd had. Hij schilderde verlaten plekken met hier en daar een eenzame figuur en maakte vaak gebruik van bruinen en grijzen. Zijn Farmhouse on Mill Road behoort tot de aquarellen die hij maakte in een van zijn meest favoriete omgevingen. Andrew Wyeth woonde er vanaf 1959. Plaats: Birmingham, Pennsylvania (USA) Het aquarel is gemaakt op 300 grams Canson papier. De vermelde verkooprijs is zonder lijst / glas.

The Miller Hut

The Miller Hut

2019

Een jaar geleden ontdekte ik Andrew Newell Wyeth (1917-2009). Wyeth was een zeer gerenommeerde Amerikaanse kunstenaar. En legde gelijk de focus op zijn aquarellen. Raakte begeesterd van zijn kunst. Vanaf 1939 begon hij met een bijna fotografische nauwkeurigheid landschapsschilderijen te schilderen van met name Pennsylvania en Maine waar hij zijn zomers doorbracht. Wyeth maakte gebruik van tempera dat zijn zwager Peter Hurd bij hem geïntroduceerd had. Hij schilderde verlaten plekken met hier en daar een eenzame figuur en maakte vaak gebruik van bruinen en grijzen. Zijn Farmhouse on Mill Road behoort tot de aquarellen die hij maakte in een van zijn meest favoriete omgevingen.  Het aquarel is gemaakt op 300 grams Canson papier. De vermelde verkooprijs is zonder lijst / glas.

The Olson House

The Olson House

2019

Een jaar geleden ontdekte ik Andrew Newell Wyeth (1917-2009). Wyeth was een zeer gerenommeerde Amerikaanse kunstenaar. En legde gelijk de focus op zijn aquarellen. Raakte begeesterd van zijn kunst. Vanaf 1939 begon hij met een bijna fotografische nauwkeurigheid landschapsschilderijen te schilderen van met name Pennsylvania en Maine waar hij zijn zomers doorbracht. Wyeth maakte gebruik van tempera dat zijn zwager Peter Hurd bij hem geïntroduceerd had. Hij schilderde verlaten plekken met hier en daar een eenzame figuur en maakte vaak gebruik van bruinen en grijzen. Zijn Olson House uit 1948 behoort tot de aquarellen die hij maakte in een van zijn meest favoriete omgevingen.  De vermelde prijs is exclusief lijst en/of passe-partout.

This is what happened

This is what happened

2019

Ik maakte dit schilderij in het kader het thema van de InBeeld Kunstprijs 2019, uitgeschreven door het Huis van de Kunsten te Roermond (Limburg). Het thema voor deelname aan deze kunstprijs is: SPOREN. Voor mezelf aanleiding een drietal schilderijen te maken op basis van dit thema. Voor mij passen ze ook nog eens prima in mijn reeks FINIS TERRAE (Het einde van de wereld).  THIS IS WHAT HAPPENED is het tweede schilderij van het drietal. Te zien is een combinatie van een aardbeving en een tsunami onder een wel heel erg dreigende lucht die doet denken aan de zondvloed. De laatste vogels zoeken een uitzichtloos heenkomen in de lucht. Een aantal is al te pletter gevallen op de opengebarsten aarde. Sporen van leven.

TOXIC TRACES 1 - Lybian Oil & Gas Fields

TOXIC TRACES 1 - Lybian Oil & Gas Fields

2019

Ik maakte dit schilderij in het kader het thema van de InBeeld Kunstprijs 2019, uitgeschreven door het Huis van de Kunsten te Roermond (Limburg). Het thema voor deelname aan deze kunstprijs is: SPOREN / TRACES. Voor mezelf aanleiding een aantal schilderijen te maken op basis van dit thema. Voor mij passen ze ook nog eens prima in mijn reeks FINIS TERRAE (Het einde van de wereld).  Van ‘TOXIC TRACES - Lybian Oil & Gas Fields’ maakte ik twee varianten, beide geïnspireerd door de Belgische fotograaf en kunstenaar (conceptuele kunst, lucht- en satellietfoto’s) Mishka Henner. Google Earth is daarbij soms zijn muze. In 2011 maakte hij gebruik van foto’s boven de woestijnen van Lybië. Haarscherp laat hij de verwoesting en de vergiftiging zijn van het geschonden landschap. Een desolaat en vernietigd landschap: resten van boorinstallaties, olie- en gastanks, bassins, asfaltbanen, en vastgelopen voertuigen in het zand. Mijn ‘Toxic Traces’ zijn er door geïnspireerd. Het zijn geen kopieën van Henners landschappen, maar wel een eerbetoon aan hem. Het zijn sporen in het zand. Dat wat overblijft. Een definitieve keuze van de inzending voor de InBeeld kunstprijs 2019 volgt later.

TOXIC TRACES 2 - Lybian Oil & Gas Fields

TOXIC TRACES 2 - Lybian Oil & Gas Fields

2019

Ik maakte dit schilderij in het kader het thema van de InBeeld Kunstprijs 2019, uitgeschreven door het Huis van de Kunsten te Roermond (Limburg). Het thema voor deelname aan deze kunstprijs is: SPOREN / TRACES. Voor mezelf aanleiding een aantal schilderijen te maken op basis van dit thema. Voor mij passen ze ook nog eens prima in mijn reeks FINIS TERRAE (Het einde van de wereld).  Van ‘TOXIC TRACES - Lybian Oil & Gas Fields’ maakte ik twee varianten, beide geïnspireerd door de Belgische fotograaf en kunstenaar (conceptuele kunst, lucht- en satellietfoto’s) Mishka Henner. Google Earth is daarbij soms zijn muze. In 2011 maakte hij gebruik van foto’s boven de woestijnen van Lybië. Haarscherp laat hij de verwoesting en de vergiftiging zijn van het geschonden landschap. Een desolaat en vernietigd landschap: resten van boorinstallaties, olie- en gastanks, bassins, asfaltbanen, en vastgelopen voertuigen in het zand. Mijn ‘Toxic Traces’ zijn er door geïnspireerd. Het zijn geen kopieën van Henners landschappen, maar wel een eerbetoon aan hem. Het zijn sporen in het zand. Dat wat overblijft. Een definitieve keuze van de inzending voor de InBeeld kunstprijs 2019 volgt later.

Twin Houses

Twin Houses

2019

Sinds enige tijd ben ik gefascineerd door het werk van de Amerkaanse kunstenaar Andrew Wyeth (1917-2009). Hij is een van de bekendste en meest geliefde kunstenaars van de Verenigde Staten en schilderde vooral het platteland van Pennsylvania en Maine. Het werk van Wyeth herken je aan zijn beperkte palet bestaande uit aardetinten. Als materiaal gebruikte hij vaak waterverf en ei tempera. Al werkte hij precies en gedetailleerd, toch ging hij voorbij het pure realisme door aan elk werk een bepaalde emotie toe te voegen. Zijn werk valt daardoor te plaatsen in het magisch realisme. Ik probeer hem in mijn aquarellen hem volledig te imiteren, maar me vooral op door door hem gecreëerde sfeer te concentreren. En daar dan een eigen invulling te geven. Twin Houses werd in 1969 geschilderd (aquarel) door zijn zoon Jamie, die inmiddels in de voetsporen getreden was van zijn vader. Het aquarel is gemaakt op 300 grams papier (Fabriano). De vermelde verkooprijs is zonder lijst / glas.

Voyage to an Unknown Universe

Voyage to an Unknown Universe

2019

Mijn voorkeur voor reizen mag bekend zijn. Ik haal er inspiratie uit. Reizen naar het heelal zitten er helaas nog niet in. In ieder geval zal ik dat niet meer beleven. Wat natuurlijk wel kan is: die reis in je verbeelding te maken en vervolgens weer te geven op doek of papier. Dat is wat ik met Voyage to an Unknown Unoverse beoog. Wondere werelden kom je tegen op zo'n reis. Je kijkt je ogen uit. Het schilderij is gemaakt op 300 grams papier.

Yellowstone NP - Mammoth Hot Springs 1

Yellowstone NP - Mammoth Hot Springs 1

2019

In de maanden augustus en september 2017 maakten we opnieuw een roadtrip door een zestal Amerkaanse staten. Het Yellowstone National Park, op de grens van Wyoming, Montana en Idaho, stond daarbij prominent op het programma. Waar kun je immers meer inspiratie opdoen voor je schilderijen als daar. Een geologisch natuurgebied zoals er op aarde maar weinig zijn. Met een enorme variatie aan kleuren en natuurverschijnselen, zoals de honderden hete bronnen die je overal in het onmetelijke ´park´ verrassen. Het waren bijna buitenaardse dagen die we er doorbrachten. Een reis naar een universum waar je nog veel langer zou willen zijn. Kortom: A Space Odyssey. Dit is mijn eerste versie van de MAMMOTH HOT SPRINGS. De Mammoth Hot Springs bevinden zich in het noorden van Yellowstone National Park, in de staat Montana.

Ambleteuse - Le Fort Mahon

Ambleteuse - Le Fort Mahon

2018

Ambleteuse ligt aan de Franse Côte d'Opale (grens Picardie / Normandie) aan de Baie du Slack. Het Fort Mahon (Vauban) werd in de 17e eeuw gebouwd door Vauban in opdracht van de Franse koning. Het ligt letterlijk in de branding van de zee. Het heeft in dellop der tijden aardig wat oorlogen doorstaan. Een ruig stuk strand, waar we graag en vaak lopen. De vermelde prijs is exclusief lijst en passepartout.

Birds - Indian Ink Abstract 001

Birds - Indian Ink Abstract 001

2018

Indian Ink Abstract 001 (op papier)

Birds - Indian Ink Abstract 002

Birds - Indian Ink Abstract 002

2018

indian ink abstract 002 (op papier)

Bonneville Salt Flats Utah

Bonneville Salt Flats Utah

2018

In september 2017 maakte ik met mijn vrouw opnieuw een roadtrip door Amerika. Na Chicago en het Yellowstone National Park reden we zuidwaarts, naar Utah. We reden over de liniaalrechte weg tussen Salt Lake City (Utah) en West Wendover (Nevada). Midden door de onmetelijke zoutvlaktes. De felle zon die opspatte uit het witte zout deed pijn aan de ogen. In de verte boven de bergen kleurde de hemel donker. Maar de regen kwam niet. De vermelde prijs is exclusief lijst en passe-partout.

Bonneville Salt Flats Utah

Bonneville Salt Flats Utah

2018

In september 2017 reden we over de highway die de eindeloze zoutvlakte tussen Salt Lake City (Utah) en West Wendover (Nevada) doorklieft. Een kaarsrechte zwarte asfaltweg, 150 kilometer lang. Grote borden langs de weg waarschuwen ervoor niet in slaap te sukkelen vanwege de letterlijk schitterende verdoving die het witte zout en de felle zon de bestuurder in slaap doen sukkelen. Op de zoutvlakte worden snelheidsrecords gebroken. Hier en daar bandensporen in het zout, getuigen daarvan. Bij elke regenbui verdwijnen de bandensporen weer. De sneeuwwitte vlakte zorgt voor fata morgana's en andere optische illusies. In de verte lijken de bergen te zweven boven het zout.  

Collioure

Collioure

2018

Collioure is een mooi gelegen Franse kustplaats aan de Middellandse Zee, aan de voet van de Pyreneeën, en dicht bij de Spaanse grens. Romaanse en Moorse invloeden zijn terug te vinden in de bouwstijl van het oude stadsgedeelte. De vermelde prijs is eclusief passe-partout en lijst.

De krijtrotsen van Pourville - Normandië

De krijtrotsen van Pourville - Normandië

2018

De krijtrotsen zijn waarschijnlijk al tienduizend keer geschilderd. Alleen al door Claude Monet minstens 20 keer. In augustus 2018 was ik er weer. En nog steeds onder de indruk van de prachtige zee en de imponerende kust. Normandië inspireert. De vermelde prijs is exclusief lijst en passepartout.

Goldfields Apache Junction Arizona

Goldfields Apache Junction Arizona

2018

In het afgelopen decennium was ik (met mijn vrouw) een aantal keren in de USA. Bezochten tijdens onze roadtrips grote steden, maar vooral de Nationale Parken. Vooral Utah, Nevada, California en Arizona. De meest in het oog springende kleur daar was: ROOD. Of roodbruin, of oranje, of oker. Ik nam ter plekke zelfs wat zand (stof) mee naar huis om het te verwerken in mijn schilderijen. Zoals in deze Goldfields Apache Juncyion. Overigens: op verschillende plekken wer vooraal aan het eind van de 19e eeuw ook nog goud gedolven. De vegeterende ghosttowns herinneren er nog aan. Bij dit schilderij heb ik me vooral laten insireren door het bijna mafische Monument Valley, de woestijn waar de staten Utah, Arizona, Colorado en New Mexico bij elkaar komenhet punt waar de staten Utah, Arizona, Colorado en New Mexico bij elkaar komen.

Koolzaadvelden Bourgogne Frankrijk

Koolzaadvelden Bourgogne Frankrijk

2018

In april 2010 fietste ik in het voorjaar naar Santiago de Compostela. Eind april ging het door het golvend landschap van de Bourgogne (Frankrijk). De koolzaadvelden tussen Auxerre en Vézelay kleurden de heuvels spetterend geel. Een feestelijk gezicht. En relaxt om er te fietsen, ondanks de dreigende luchten. De vermelde prijs is exclusief lijst en passepartout.

Lone Cypress

Lone Cypress

2018

Je komt de Lone Cypress onderweg tegen als je over de Pacific Coast Highway van Los Angeles naar San Francisco rijdt, ongeveer halverwege. Een machtige kust en een fascinerende highway die zich vastklemt aan de bergwanden. Ik reed er in september-oktober 2012. De vermelde prijs is eclusief passe-partout en lijst.

Mammoth Hot Springs 1 - Yellowstone NP

Mammoth Hot Springs 1 - Yellowstone NP

2018

In de maanden augustus en september 2017 maakten we weer een roadtrip door een zestal Amerikaanse staten. Die begon in Chaicago en eindigde in San Francisco. Het Yellowstone National Park, op de grens van Wyoming, Montana en Idaho, stond daarbij prominent op ons programma. Waar kun je immers meer inspiratie opdoen voor je schilderijen als daar. Een geologisch natuurgebied zoals er op aarde maar weinig zijn. Met een enorme variatie aan kleuren en natuurverschijnselen, zoals de honderden hete bronnen die je overal in het onmetelijke ´park´ verrassen. Het waren bijna buitenaardse dagen die we er doorbrachten. Een reis naar een universum waar je nog veel langer zou willen zijn. Thuisgekomen ben ik onmiddellijk begonnen aan het verwerken van de duizenden indrukken. En ontdek je je tekortkomingen. De natuur blijkt je in alle opzichten te overtreffen als kunstenaar. Toch heb ik me gewaagd aan de Mammoth Hot Springs, in het noorden van Yellowstone NP, Montana. Dit is mijn eerste versie van de MAMMOTH HOT SPRINGS. 

Mammoth Hot Springs 2 - Yellowstone NP

Mammoth Hot Springs 2 - Yellowstone NP

2018

In de maanden augustus en september 2017 maakten we weer een roadtrip door een zestal Amerkaanse staten. Het Yellowstone National Park, op de grens van Wyoming, Monatana en Idaho, stond daarbij prominent op ons programma. Waar kun je immers meer inspiratie opdoen voor je schilderijen als daar. Een geologisch natuurgebied zoals er op aarde maar weinig zijn. Met een enorme variatie aan kleuren en natuurverschijnselen, zoals de honderden hete bronnen die je overal in het onmetelijke ´park´ verrassen. Het waren bijna buitenaardse dagen die we er doorbrachten. Een reis naar een universum waar je nog veel langer zou willen zijn. Thuisgekomen ben ik onmiddellijk begonnen aan het verwerken van de duizenden indrukken. En ontdek je je tekortkomingen. De natuur blijkt je in alle opzichten te overtreffen als kunstenaar. Toch heb ik me gewaagd aan de Mammoth Hot Springs, in het noorden van Yellowstone NP, Montana. 

Moeraki Boulders - New Zealand

Moeraki Boulders - New Zealand

2018

Op het Zuidereiland van Nieuw Zeeland tref je op het strand van Moeraki een groot aantal granieten bollen aan. De herkomst en het ontstaan ervan zijn in nevelend gehuld. Mystieke verhalen van de Maori's zorgen ervoor dat het geheim nog groter wordt. In ieder geval is het rondlopen tussen deze stene bollen een belevenis. Onverstoorbaar liggen ze er al eeuwen. De vermelde prijs is exclusief lijst en passepartout.

Olmsted Point

Olmsted Point

2018

Een van de vele bekende plekken in het grote Yosemite National Park (Californië / USA) is Olmsted Point. Machtig uitzicht vanaf de Tioga Road die dwars door het uitgestrekte natuurpark loopt. Je bent dan inmiddels al op 2500 meter hoogte. De natuur is er overweldigend en tevens ongenaakbaar. Kortom: meer dan genieten. De vermelde prijs is exclusief lijst en passepartout.

Orange Stones

Orange Stones

2018

In het voorjaar van 2015 maakten we een roadtrip door Nieuw Zeeland. Het alpinelandschap op het Zuideeiland kon daarbij niet ontbreken. We logeerden er o.a. aan de voet van de Franz Jozef gletsjer. Aan de randen van de ijzige bergstromen troffen we oranje rotsen. De rotsblokken bleken gewoon van grijs graniet, maar overdekt met fel oranje kostmossen. De vermelde prijs is exclusief lijst en passepartout.

Rain Forest - The Catlins - New Zealand

Rain Forest - The Catlins - New Zealand

2018

Het gebied The Catlins (Zuidereiland / Nieuw Zeeland), bijna aan de zuidpunt van het Zuidereiland, wordt vooral bezocht vanwege het vele miljoenen jaren oude 'petrified wood' (versteend woud) dat daar aan de kust, bij eb droogvallend, te bewandelen is. In de omgeving vind je er veel regenwouden. Magische bossen, met feërieke natuur, zoals deze bomen. De vermelde prijs is exclusief lijst en passe-partout.

Saint-Valéry-en-Caux

Saint-Valéry-en-Caux

2018

De Normandische kust is een van mijn favoriete bestemmingen. Bijna elk jaar zijn we er. Machtige wolkenpartijen, rotsen, hagelwitte kliffen, zandstranden: het blijven fascinerende landschappen. Ook Saint-Valérie-en-Caux bezochten we een aantal keren. De vermelde prijs is eclusief passe-partout en lijst.

Villa El Olivo 1, Mallorca

Villa El Olivo 1, Mallorca

2018

In mei 2018 huurden we bij gelegenheid van ons 45 jarig huwelijk een prachtig gelegen landgoed op het Spaanse eiland Mallorca, in de buurt van Pollença. Voor het eerst sinds meer dan 20 jaar nam ik een aquarelblok mee op vakantie. Een van de eerste aquarellen die ik er maakte was een aquarel van de grote villa waar we met kinderen en kleinkinderen logeerden. Om ons heen een uitgestrekte boomgaard met olijven. En het lentegras fonkelde diep oranje vanwege de klaprozen. Een Paradijs. De vermelde prijs is exclusief lijst en passepartout.

Vlissingen

Vlissingen

2018

De kust bij Vlissingen. Zeeland, prachtige lichtval tegen te avond. De vermelde prijs is eclusief passe-partout en lijst.

Yellowstone Blue Dreams - Metamorfose 2

Yellowstone Blue Dreams - Metamorfose 2

2018

Dit schilderij is gebaseerd op de  Amerikaanse Landschappen in  het Yellowstone National Park dat ik in augustus 2017 met mijn vrouw bezocht. Grote indruk maakt de helderblauwe 'hot springs' in een bad van felgekleurde mineralen. Sommigen borrelden voortdurend, uit anderen spoten als geysers hete waterdampen omhoog. Ik heb Yellowstone veranderd, gekanteld in een soort ver universum, inclusief het bijbehorende zwarte (diepblauwe) gat. Een nieuw universum is bereikt. Lichtjaren ver.

Yellowstone Submarine Blue Hole - Metamorfose 1

Yellowstone Submarine Blue Hole - Metamorfose 1

2018

Dit schilderij is gebaseerd op de  Amerikaanse Landschappen in  het Yellowstone National Park dat ik in augustus 2017 met mijn vrouw bezocht. Grote indruk maakten de helderblauwe 'hot springs' in een bad van felgekleurde mineralen. Sommigen borrelden voortdurend, uit anderen spoten als geysers hete waterdampen omhoog. Ik heb Yellowstone geabstraheerd en veranderd in een soort ver universum, inclusief het bijbehorende zwarte (diepblauwe) gat. Een nieuw universum is bereikt. Lichtjaren ver.

Apocalyps 1

Apocalyps 1

2017

Dit schilderij is een vervolg op het thema dat ik met de David Bowie (Blackstar) en de Leonard Cohen (You Want It Darker) reeks in de loop van 2016 uitwerkte. Bij dit schilderij keer ik terug naar het uitgangsthema: 2001 A Space Odyssey. Het boek van Arthur C. Clarke en de film van Stanley Kubrick zijn hierbij leidend. En met name het moment waarop astronaut Dave Bowman op het punt staat de vitale boordcomputer HAL 9000 van het ruimteschip uit te schakelen. Een bijna ontroerende scène. HAL: I'm afraid, Dave. Dave, my mind is going. I can feel it. My mind is going. There is no question about it. I can feel it. I can feel it. I can feel it. I'm a.... fraid. Good afternoon, gentlemen. I am a HAL 9000 computer. I became operational at the H.A.L. plant in Urbana, Illinois on the 12th of January 1992. My instructor was Mr. Langley, and he taught me to sing a song. If you'd like to hear it, I can sing it for you. Bowman: Yes, I'd like to hear it, HAL. Sing it for me.  

Apocalyps 2

Apocalyps 2

2017

In vervolg op Apocalyps1 een vergelijkbaar werk. Bowie (Blackstar), A Space Odyssey (Kubrick), Yout Want it Darker (Cohen): de beelden buitelen over elkaar heen. In Apocalyps 2 komt er een bijna angstaanjagende rode planeet op de kijker af. Ik heb getracht de dreiging vsueel door de kleur rood (vuur, vernietiging, passie) tot uitdrukking te laten komen. Het nieuwe werk heeft ook alles te maken met de mondiale ontwikkelingen waarin blinde wereldleiders nietsontziend tewerk gaan om mensen tegen elkaar op te zetten. Waar dat toe kan leiden, heeft de geschiedenis meerdere keren bewezen. Misschien is het mijnerzijds ook wel een soort bezwering om het Armageddon af te wenden. Geen vrolijk thema, maar het is tevens een spel van rood en zwart.

Blackstar - A Tribute to David Bowie

Blackstar - A Tribute to David Bowie

2017

BLACKSTAR was de titel van het laatste album van David Bowie. Op 8 januari 2016 overleed hij op 69-jarige leeftijd. Pas bij zijn dood werd bekend dat hij al anderhalf jaar ongeneeslijk ziek was. In Blackstar blikt hij vooruit op zijn dood en terug op zijn leven. In een begeleidende videoclip kun je hem letterlijk op zijn sterfbed zien liggen. En zelfs toen had niemand door hoe slecht het met zijn conditie gesteld was. Alle nummers in Blackstar staan bol van de verwijzingen naar zijn aanstaande dood. In het gelijknamige nummer zing hij o.a.: Something happend on the day he died / Spirit rose a metre and stepped aside / Somebody else took his place, and bravely cried: I´m a blackstar. I´m a blackstar. David Bowie mag dan nu een stilgevallen, doods leven leiden, maar ik houd hem levend door zijn BLACKSTAR aan het firmament te blijven zien. Bij daglicht, als een zwarte ster. Blackstar is het derde doek in mijn 'zwarte reeks' en is door mij geschilderd in de periode november 2016 - februari 2017.

Dead Forest

Dead Forest

2017

Bomen schilder ik wel vaker. Meestal vrij rudimentair, in de betekenis van 'skelet', de stam en de takken, dus. Zelfs afgestorven bomen intrigeren me. Het verval, al dan niet veroorzaakt door ouderdom, milieu- of natuurrampen. Dead Forest is zo'n schilderij. De gekozen kleuren suggereren dat er iets heeft plaatsgevonden dan niks te maken heeft met de leeftijd van de bomen. De 'wolk' wijst misschien zelfs op de oorzaak van het verval.

Escape

Escape

2017

Ik schilderde Escape (tweeluik bestaande uit Escape 1 en Escape 2) als vervolg op mijn schilderijen die hun oorsprong hebben in teksten van David Bowie en Leonard Cohen (Blackstar, Major Tom). Het is een ruimtelijk doek dat door zijn grote kleur tegenstellingen met name door de lichtere vlakken de titel ervan tot uitdrukking brengt. Het is een (poging tot) ontsnapping (Escape), maar waaruit, en waarnaartoe? Is het gelukt of zijn alle pogingen vergeefs gebleken? Raadsels. Maar het heeft in ieder geval alles te maken met het huidige tijdsbestek: het jachtige, hectische leven van deze tijden, de onzekerheden van de toekomst (terreur, politiek, werk, kwaadaardig virus). De naar de ruimte opstijgende laders in de doeken verbeelden de ontsnapping naar momenten van reflectie, rust, euforie en genot. Een soort uitstijgen boven jezelf, ver van het gedoe. Samen vormen Escape 1 en Escape 2 een tweeluik. Escape 1 is het linker deel, Escape 2 het rechter. Beide doeken zijn ingelijst in een witte aluminium lijst, die in de totaalprijs is inbegrepen. Zonder lijst wordt € 200,00 in mindering gebracht op de vermelde verkoopprijs.

Escape 1

Escape 1

2017

Ik schilderde Escape 1 als vervolg op mijn schilderijen die hun oorsprong hebben in teksten van David Bowie en Leonard Cohen (Blackstar, Major Tom). Het is een ruimtelijk doek dat door zijn grote kleur tegenstellingen met name door de lichtere vlakken de titel ervan tot uitdrukking brengt. Het is een (poging tot) ontsnapping (Escape), maar waaruit, en waarnaartoe? Is het gelukt of zijn alle pogingen vergeefs gebleken? Raadsels. Samen met Escape 2 kan Escape 1 een tweeluik vormen. Escape 1 is het linker deel. Beide doeken zijn ingelijst in een witte aluminium lijst, die in de totaalprijs is inbegrepen. Zonder lijst wordt € 100,00 in mindering gebracht op de vermelde verkoopprijs.

Escape 2

Escape 2

2017

Ik schilderde Escape 2 als vervolg op mijn schilderijen die hun oorsprong hebben in teksten van David Bowie en Leonard Cohen (Blackstar, Major Tom). Het is een ruimtelijk doek dat door zijn grote kleur tegenstellingen met name door de lichtere vlakken de titel ervan tot uitdrukking brengt. Het is een (poging tot) ontsnapping (Escape), maar waaruit, en waarnaartoe? Is het gelukt of zijn alle pogingen vergeefs gebleken? Raadsels. Samen met Escape 1 kan Escape 2 een tweeluik vormen. Escape 2 is het rechter deel. Beide doeken zijn ingelijst in een witte aluminium lijst, die in de totaalprijs is inbegrepen. Zonder lijst wordt € 100,00 in mindering gebracht op de vermelde verkoopprijs.

Fiesta Gitana 2

Fiesta Gitana 2

2017

Ook in dit schilderij gaat het vooral om de combinatie van kleur, beweging, warmte. De flamencodanseres als levend kunstobject. En de muziek, het energieke ritme van de flamenco, moet er door opgeroepen worden. Het doek is eventueel (tegen meerkosten) met een zwarte 3D aluminium lijst te koop; de meerkosten bedragen dan € 100,00. 

Reis naar het einde van de nacht

Reis naar het einde van de nacht

2017

Spelen met verf. Je laten inspirerern door een mistige winterdag. Laat licht. Vroeg donker. Laat het penseel zijn werk doen. Je hand volgt vanzelf. De verbeelding aan de macht. Werk op 300 grams papier.

Road to Perdition

Road to Perdition

2017

Dit schilderij (op 300 grams papier) is evenals  The Long and Windy Road geïnspireerd op het schilderij 'Een Hollandse Weg' (1880) van Anton Mauve (1838-1888). Mauve wordt gerekend tot de zogenaamde Haagse School, waartoe ook Hendrik Willem Mesdag (inderdaad, van het 'Panorama'), George Hendrik Breitner en Isaac Israëls worden gerekend. Mauve heeft zelf een korte tijd les gegeven aan de toen nog jonge Vincent van Gogh. In de lucht van dit schilderij is Japans zeewier verwerkt. Mijn 'Road to Perdition' moet doen denken een donkere en zompige herfstdag laat in november. De vermelde verkoopprijs is exclusief lijst, c.q. passe-partout. De vermelde prijs is zonder lijst

Supercell 1

Supercell 1

2017

Extreme weersomstandigheden fascineren me. In Nederland valt het meestal nog wel mee. Maar de klimaatsverandering zorgt in grote delen van de wereld op dit ogenblik voor grote overlast. Een fenomeen dat hallucinerende vormen aanneemt is de zogenaamde 'supercell', het zwaarste type onweersbui dat kan voorkomen. Windsnelheid en windrichting, en ook de temperaturen daarin, verschillen in boven- en onderlaag. Het effect is het onstaan van een mesocycloon, die gepaard gaat met extreme windsnelheden en extreme hoeveelheden neerslag, ook in de vorm van hagel. Kortom: een afschrikwekkend natuurverschijnsel.

Supercell 2

Supercell 2

2017

Extreme weersomstandigheden fascineren me. In Nederland valt het meestal nog wel mee. Maar de klimaatsverandering zorgt in grote delen van de wereld op dit ogenblik voor grote overlast. Een fenomeen dat hallucinerende vormen aanneemt is de zogenaamde 'supercell', het zwaarste type onweersbui dat kan voorkomen. Windsnelheid en windrichting, en ook de temperaturen daarin, verschillen in boven- en onderlaag. Het effect is het onstaan van een mesocycloon, die gepaard gaat met extreme windsnelheden en extreme hoeveelheden neerslag, ook in de vorm van hagel. Kortom: een afschrikwekkend natuurverschijnsel.

The Big Climb

The Big Climb

2017

Spelen met verf. Zomaar wat losse gedachten visualiseren. Zo blij als een kind worden. En het luchtig houden. Lat het penseel het werk doen, volg je handbeweging.

The long and windy road

The long and windy road

2017

Dit schilderij (op 300 grams papier) is geïnspireerd op het schilderij 'Een Hollandse Weg' (1880) van Anton Mauve (1838-1888). Mauve wordt gerekend tot de zogenaamde Haagse School (inderdaad, van het 'Panorama'), waartoe ook Hendrik Willem Mesdag, George Hendrik Breitner en Isaac Israëls worden gerekend. Mauve heeft zelf een korte tijd les gegeven aan de toen nog jonge Vincent van Gogh. Mijn 'Long and Windy Road' moet doen denken een donkere en zompige herfstdag laat in november. De vermelde verkoopprijs is exclusief lijst, c.q. passe-partout.

Where are you now

Where are you now

2017

Geïnspireerd door een songtekst uit 'You Want It Darker', het allerlaatste album van Leonard Cohen (1934-2016). In dit geval het nummer 'Steer your way'. Een prachtig 'zwart en donker' gezongen nummer. Huivering in zijn woorden: Steer your way through the ruins / Of the altar and the mall / Steer your way through the fables / Of creation and the fall / Steer your way past the palaces / That rise above the rot They whisper still, the ancient stones / The blunted mountains weep Ik schilder een bizarre omgeving in een blinde nacht in de resten van het heelal. De laatste pogingen zijn ondernomen om er leven en contact te vinden: Where are you now. Zonder vraagteken. Een vaststelling bijna.

Yellowstone / Grand Prismatic Spring

Yellowstone / Grand Prismatic Spring

2017

In de maanden augustus en september 2017 maakten we weer een roadtrip door een zestal Amerkaanse staten. Het Yellowstone National Park, op de grens van Wyoming, Monatana en Idaho, stond daarbij prominent op ons programma. Waar kun je immers meer inspiratie opdoen voor je schilderijen als daar. Een geologisch natuurgebied zoals er op aarde maar weinig zijn. Met een enorme variatie aan kleuren en natuurverschijnselen, zoals de honderden hete bronnen die je overal in het onmetelijke ´park´ verrassen. Het waren bijna buitenaardse dagen die we er doorbrachten. Een reis naar een universum waar je nog veel langer zou willen zijn. Thuisgekomen ben ik onmiddellijk begonnen aan het verwerken van de duizenden indrukken. En ontdek je je tekortkomingen. De natuur blijkt je in alle opzichten te overtreffen als kunstenaar. Toch heb ik me gewaagd aan de Grand Prismatic Spring, in het midwesten van Yellowstone NP, Wyoming. Een uitgestrekt warm bad met opaal water boven een oranje bodem van mineralen. Het is mijn eerste schilderij in de Yellowstone-reeks.

CRISPR-Cas

CRISPR-Cas

2016

Ik de maanden oktober - november 2014 werkte in in opdracht van mijn zoon Raymond, moleculair celbioloog aan de Otago University in Dunedin (Zuidereiland / Nieuw Zeeland) aan een afbeelding bij het door hem geschreven artikel voor het Amerikaanse blad Molecular Cell. Tot mijn eigen verbazing werd het ontwerp daarna gekozen als cover van de november-editie 2014. De titel CRISPR-Cas heeft alles te maken met het onderwerp van het artikel: het heeft alles te maken met een afweersysteem (in het immuunsysteem) tegen aanvallen van slechte genetische 'indringers'. Raymond gaf daarbij aanwijzigen met betrekking tot de juistheid en kleuren in het afgebeelde model. 

Dashi Kombu

Dashi Kombu

2016

Een werk waarin Japans zeewier is verwerkt. Kombu (Japans: 昆布) is eetbaar bruinwier. Meer dan 90 procent van de Japanse kombu wordt geteeld, vooral bij en op het eiland Hokkaido. De gedroogde wieren worden weer soepel in water. Het levert fantastische vormen en kleuren op. Het zeewier laat zich goed hechten en beschilderen met acryl, olieverf en andere media.

Dashi Kombu 1

Dashi Kombu 1

2016

Een werk waarin Japans zeewier is verwerkt. Kombu (Japans: 昆布) is eetbaar bruinwier. Meer dan 90 procent van de Japanse kombu wordt geteeld, vooral bij en op het eiland Hokkaido. De gedroogde wieren worden weer soepel in water. Het levert fantastische vormen en kleuren op. Het zeewier laat zich goed hechten en beschilderen met acryl, olieverf en andere media.

Dashi Kombu 2

Dashi Kombu 2

2016

Een werk waarin Japans zeewier is verwerkt. Kombu (Japans: 昆布) is eetbaar bruinwier. Meer dan 90 procent van de Japanse kombu wordt geteeld, vooral bij en op het eiland Hokkaido. De gedroogde wieren worden weer soepel in water. Het levert fantastische vormen en kleuren op. Het zeewier laat zich goed hechten en beschilderen met acryl, olieverf en andere media.

Dreamcatching in Monument Valley

Dreamcatching in Monument Valley

2016

Een paar jaar na onze USA-Roadtrip van 2016 schilderde ik dit doek. In olieverf. Dreamcatcher is Engels voor 'dromenvanger', een object dat zijn oorsprong vindt bij de indianen van Noord-Amerika. Specifiek wordt de benaming gekoppeld aan de indianen van de Ojibweg (Anishinaabeg), een indianenvolk uit Noord-Amerika. Tijdens onze rondreis zagen we te koop in stalletjes, die beheerd werden door Indianen, de oorspronkelijke bewoners van de Verenigde Staten. Uiteraard namen we er een paaar mee naar huis. Ons bezoek aan Monument Valley, de imposante rode woestijn in Arizona was overweldigend. Niet alleen vanwege het imposatie wijdse landschap met zijn tafelbergen. In de verte hoorde ik Ennio Moricone en 'Once Upon a Time in the West'. Een iconisch landschap dat uitnodigt tot dromen.

Far beneath the ship

Far beneath the ship

2016

Geïnspireerd door de tekst van Major Tom (van David Bowie). Dit is het linker paneel van het drieluik Floating Weightless 3. Major Tom heeft inmiddels alle contact met de aarde verloren. Hem wacht een oneindige reis door de ruimte. Zijn leven wordt berekend in lichtjaren. De titel verwijst naar de eerste regel van het voorlaatste couplet. In het doek zijn plakken zeewier (dashi kombu) verwerkt. Het schilderij is in een bijpassende baklijst (zwart van binnen, zilverachtig van buiten) geplaatst.

Floating Weightless 1 - Coming Home

Floating Weightless 1 - Coming Home

2016

Olieverf op doek, maar ook Japans zeewier. Het werk behoort tot de subcategorie A SPACE ODDITY, en is geïnspireerd door de tekst van MAJOR TOM, een song van David Bowie De afgelopen jaren ben ik steeds meer bezig met de abstractie over de eindigheid van het leven en de oneindigheid van het heelal. Een fragment:     Earth below us
drifting, falling.
Floating weightless
coming home...
Earth below us
drifting, falling.
Floating weightless
coming, coming
home...
home.....

Floating Weightless 2 - There's no reply

Floating Weightless 2 - There's no reply

2016

Olieverf op doek, maar ook Japans zeewier. Het werk behoort tot de subcategorie A SPACE ODDITY, en is geïnspireerd door de tekst van MAJOR TOM, een song van David Bowie De afgelopen jaren ben ik steeds meer bezig met de abstractie over de eindigheid van het leven en de oneindigheid van het heelal. Een fragment:   Earth below us
drifting, falling.
Floating weightless
coming home...
Earth below us
drifting, falling.
Floating weightless
coming, coming
home...
home.....

Golden Bay Dreams

Golden Bay Dreams

2016

In 2015 reisden mijn vrouw en ik zes weken door Nieuw Zeeland. Een fantastisch land met de verbeelding ontstijgende landschappen. Van tropische regenwouden tot gletsjers. Van Bounty stranden tot vulkanische wereldwonderen. Kortom, meer inspiratie dan je aan kunt.  In deze reeks probeer ik het imaginaire te verbinden met de werkelijkheid. Landschappen vanuit een ander perspectief, van boven of van schuin boven af gezien. Zo ook bij de Golden Bay (aan de noordkust van het Zuidereiland). Bijna een luchtfoto, in de kleuren zoals een sprookjesachtige kust kan zijn. De zomer.

Goldfields Apache Junction Arizona

Goldfields Apache Junction Arizona

2016

Goldfield (later: Youngsberg) was een gouddelverstadje in Arizona, in de buurt van Apache Junction. Tegenwoordig is het niet meer dan een Ghost Town, enkel nog bezocht door toeristen. Het dorp werd omstreeks 1892 gesticht, tijdens de Amerikaanse Goldrush. In 2012 reden we er in de buurt rond. Indrukwekkende landschappen, zoals we er al meer gezien hadden tijdens onze reis door California, Nevada, Utah en Arizona.  Op het doek heb ik uitsluitend gewerkt met pigmenten (vooral oker), modelleerpasta, goudverf en bladgoud. In het landschap (van boven af gezien) heb ik nog (net zichtbaar) de kavels ingetekend.

I'm afraid. I'm afraid, Dave. Dave, my mind is going. I can feel it. I can feel it

I'm afraid. I'm afraid, Dave. Dave, my mind is going. I can feel it. I can feel it

2016

De titel van dit doek is ontleend aan een dialoog uit de filosofische sciencefictionfilm 2001: A Space Odyssey (1968) van Stanley Kubrick, gemaakt naar het gelijknamige boek van Arthur C. Clarke, eveneens uit 1968. De dialoog is die tussen de HAL 9000 boordcomputer van het ruimteschip Dicovery One en Dave Bowman, een van de astronauten. HAL: I'm afraid. I'm afraid, Dave, my mind is going. I can feel it. I can feel it. My mind is going. There is no question about it. I can feel it. I can feel it. I'am a.... fraid. Good afternoon, gentlemen. I'm a HAL 9000 computer. I became operational in the H.A.L. plant in Urbana, Illinois, on the 12th of January 1992. My instructor was Mr. Langley, and he taught me to sing a song. If you'd like to hear I can sing it for you. Dave Bowman: I'd like to hear it, HAL. Sing it for me.

Imagination 5

Imagination 5

2016

Een aantal jaren ben ik niet actief geweest in mijn serie IMAGINATION. Andere series kregen even voorrang. Maar eind 2016 is het dan weer zover: een nieuw doek, en ook nog onder de titel 'imagination'. Imagination no.5, is de defintieve titel van het doek. Door mijn werken in de serie 'A Space Odyssey' belandde ik weer in de abstractie.. Mijn eerdere (ook recente) abstracte werken waren bijna altijd in acryl, maar bij dit nieuwe doek heb ik uitsluitend gewerkt met olieverf. De kleuren en vormen moeten hun werk doen, en de kijker aan de betekenis daarvan een eigen invulling laten geven. Kunst is immers altijd: VERBEELDING. Imagination 5.

La Liberté

La Liberté

2016

Afbeelding van de totale installatie. De Nederlandse vertaling van het Franse gedicht luidt als volgt: Icarus Het doek vervluchtigt / Mijn vervliegende vormen / Gedragen zich bandeloos / Mijn schildersezel / Vernietigt zichzelf / Alchemie. /  Mijn kleuren herleven in papier / Verkondigen de nieuwe dag / Ik vlieg zonder was / Voor de zon / Heb ik mijn angst verloren / Mijn Hollandse vleugels verloochenen de / Antieke schoonheid / Mijn kwetsbaarheid heet Liefde / Uit Lybië / Zullen vrije gedachten worden geboren / Thanatos is dood / Mijn land is de hemel / Ik spot met tyrannen / Met grenzen / Mijn paradijs: / Mijn kunst / Mijn kleuren: / Mijn pijn / Mijn religie: / De kunst nergens te zijn 

Milford Sound. Of Silence

Milford Sound. Of Silence

2016

We vertrekken 's morgens uit Te Anau. En volgen de State Highway 94 door fantastische landschappen. Met de Lord of the Rings op onze hielen. De zon klimt langzaam boven de zwarte kammen. Weerspiegelen zich in de Mirror Lakes. En dan is er de donkere Homer Tunnel. Het landschap wordt nog ruiger. En dan ineens doemt, na ruim twee uur rijden, Milford Sound op. Hoge bergwanden omkaderen het feeërieke fjord. Alsof je in een sprookjeswereld beland bent. Alle geluid ontbreekt. Zelfs de van honderden meters hoogte neerkletterende watervallen zijn met stomheid geslagen. The Sound of Silence. In de verte piekt de bijna 1700 meter hoge Mitre Peak. Een driehoek sneeuw op de top spettert zonlicht.

Moeraki Boulders - Close Encounters

Moeraki Boulders - Close Encounters

2016

In 2015 reisden ik met Gemma zes weken door Nieuw Zeeland. Een fantastisch land met de verbeelding ontstijgende landschappen. Van tropische regenwouden tot gletsjers. Van Bounty stranden tot vulkanische wereldwonderen. Kortom, meer inspiratie dan je aan kunt.  In deze reeks probeer ik het imaginaire te verbinden met de werkelijkheid. Landschappen vanuit een ander perspectief gezien. In dit geval verwijzen deze versteende 'spherical boulders'op het Koekhohe-strand bij Moeraki (Zuidereiland) naar oude Maori legendes. De gigantische grijze ronde stenen zouden zijn achtergelaten door oude goden uit de tijd dat de Maori's neerstreken in Nieuw Zeeland. Close Encounters...

Molecular Cell

Molecular Cell

2016

Tot mijn verbazing constateer ik eind 2020 dat ik mijn coverontwerp voor het vooraanstaande Amerikaanse wetenschappelijke blad Molecular Cell niet heb opgenomen op mijn website Dat maak ik vandaag goed. Het werk is gemaakt met acryl, op 400 grams papier. Het werk was al klaar op 27 december 2016 Aanleiding voor het ontwerp was een artikel van mijn zoon Raymond, microbioloog, Hem was gevraagd bij zijn artikel ook de cover te leveren voor het eerste nummer van 2017.

Monument Valley Arctic Age

Monument Valley Arctic Age

2016

Monument Valley Arctic Age is een beeld uit de verre toekomst. De hete woestijnen van Utah en Arizona behoren definitief tot het verleden. Van de Navajo's geen spoor, en van de latere immigranten evenmin. Een nieuwe ijstijd heeft bezit genomen van het woestijnlandschap. Overleven is slechts weggelegd voor weinigen. En nog slechtere tijden dreigen.

Phantom Birds at Tunnel Beach

Phantom Birds at Tunnel Beach

2016

Zes weken lang waren we in het voorjaar van 2015 in Nieuw Zeeland. onder andere om een van onze zonen te bezoeken die daar al meer dan een jaar werkte aan de Otago University in Dunedin (Zuidereiland). Op een steenworp van zijn woning ligt het fascinerende kustlandschap van Tunnel Beach. We wandelden ernaartoe. Beter: we daalden over een lang, slingerend pad af naar de rotsachtige kust. Vogels vlogen op uit het hoge, sprietige gras. En ineens is daar de 'hemelpoort' van steen. Golven spatten wit en schuimend uit elkaar. Bij laag water kun je erdoorheen lopen. Nu beperken we ons tot een wandeling over de hoge rug. Gladde mossoorten onder onze voeten. De 'vogels' zijn van Japans zeewier.

Skyfall 1 - This is the end

Skyfall 1 - This is the end

2016

In de zomer van 2016 bouw ik mijn reeks A Space Odyssey verder uit. Nu neem ik als uitgangspunt de teksten van nummers uit de popmuziek. Na Major Tom van David Bowie, op wiens teksten ik de serie Floating Weightless, maakte, neem ik nu de titelsong van de Bondfilm Skyfall als uitgangspunt. En dan met name de gepassioneerde vertolking door de zangeres Adèle: SKYFALL dus. Het zal opnieuw een soort drieluik worden, hoewel de werken ook afzonderlijk heel goed tot hun recht komen. Skyfall 1 krijgt als titel mee 'This is the end'. This is the end Hold your breath and count to ten Feel the earth move and then Hear my heart burst again

Skyfall 2 - Where the worlds collide and days are dark

Skyfall 2 - Where the worlds collide and days are dark

2016

In de zomer van 2016 bouw ik mijn reeks 'A Space Odyssey' verder uit. Nu neem ik als uitgangspunt muzieknummers uit de popmuziek. Na Major Tom van David Bowie, op wiens teksten ik de serie 'Floating Weighless maakte, neem ik nu de Bondfilm Skyfall als uitgangspunt, en dan met name de gepassioneerde vertolking door de zangeres Adèle: SKYFALL dus. Het zal opnieuw een soort drielijk worden, hoewel de werken ook afzonderlijk heel goed tot hun recht komen. Skyfall 2 krijgt als titel mee: WHERE WORLDS COLLIDE AND DAYS ARE DARK. Skyfall is where we start A thousand miles away and poles apart Where worlds collide and days are dark  

Skyfall 3 - When it crumbles

Skyfall 3 - When it crumbles

2016

In de zomer van 2016 bouw ik mijn reeks A Space Odyssey verder uit. Nu neem ik als uitgangspunt teksten van numers uit de popmuziek. Na Major Tom van David Bowie, een nummer dat me inspireerde tot het maken van de serie Floating Weightless, neem ik nu de titelsong van de Bondfilm Skyfall als uitgangspunt. En dan met name de gepassioneerde vertolking ervan door de zangers Adèle: SKYFALL dus. Het zal opnieuw een soort drieluik worden, hoewel de werken ook afzonderlijk heel goed tot hun recht komen. Skyfall 3 krijgt als titel mee: WHEN IT CRUMBLES When it crumbles  We will stand tall Face it all together

Solaris 1 - Can you tell me what's happening here?

Solaris 1 - Can you tell me what's happening here?

2016

Solaris 1: CAN YOU TELL ME WHAT’S HAPPENING HERE? In 1961 schreef de Poolse auteur Stanislaw Lem zijn beklemmende SF-roman Solaris. Het boek werd in 1972 verfilmd door de Russische regisseur Andrej Tarkovski, en in 2002 nog eens door de Amerikaan Steven Soderbergh. Solaris is een geheimzinnige planeet die wordt onderzocht door wetenschappers in een om de planeet cirkelend ruimtestation. De planeet heeft twee zonnen, een rode en een blauwe, met het gevolg dat er voortdurend lichtveranderingen van rood naar blauw in dit station optreden. Solaris is geheel bedekt door een oceaan van geleiachtige vloeistof. Jarenlang wordt de planeet al geobserveerd, maar het onderzoek lijkt vastgelopen. De bemanning van het ruimtestation is al teruggebracht tot drie personen en het station verkeert in erbarmelijke staat. Langzamerhand wordt het duidelijk dat de grote oceaan op planeet Solaris over een vorm van intelligentie beschikt, die de omgeving en de psyche van de bemanning van het ruimtestation bewerkt. De verschijnselen ontstonden door een experiment van de wetenschappers, zij 'behandelden' de oceaan met röntgenstralen. Zijn de verschijnselen een vorm van contact, een straf, of een gift van de Solaris-oceaan? Duidelijk is in ieder geval dat de mens met zijn gebrekkige mogelijkheden (omdat hij zichzelf niet kent) niet in staat is om - op welke manier dan ook - met dit mogelijk eerste contact met een andere levensvorm om te gaan. De titel van Solaris 1 verwijst naar een dialoog uit het boek. Chris Kelvin: Can you tell me what’s happening here? Snow: I could tell you what’s happening, but I don’t know i fit would really tell you what’s happening. De prijs van het werk is inclusief een aluminium lijst, passepartout en glas.  

Solaris 2 - Everything we've done is forgiven

Solaris 2 - Everything we've done is forgiven

2016

Solaris 1: CAN YOU TELL ME WHAT’S HAPPENING HERE? In 1961 schreef de Poolse auteur Stanislaw Lem zijn beklemmende SF-roman Solaris. Het boek werd in 1972 verfilmd door de Russische regisseur Andrej Tarkovski, en in 2002 nog eens door de Amerikaan Steven Soderbergh. Solaris is een geheimzinnige planeet die wordt onderzocht door wetenschappers in een om de planeet cirkelend ruimtestation. De planeet heeft twee zonnen, een rode en een blauwe, met het gevolg dat er voortdurend lichtveranderingen van rood naar blauw in dit station optreden. Solaris is geheel bedekt door een oceaan van geleiachtige vloeistof. Jarenlang wordt de planeet al geobserveerd, maar het onderzoek lijkt vastgelopen. De bemanning van het ruimtestation is al teruggebracht tot drie personen en het station verkeert in erbarmelijke staat. Langzamerhand wordt het duidelijk dat de grote oceaan op planeet Solaris over een vorm van intelligentie beschikt, die de omgeving en de psyche van de bemanning van het ruimtestation bewerkt. De verschijnselen ontstonden door een experiment van de wetenschappers, zij 'behandelden' de oceaan met röntgenstralen. Zijn de verschijnselen een vorm van contact, een straf, of een gift van de Solaris-oceaan? Duidelijk is in ieder geval dat de mens met zijn gebrekkige mogelijkheden (omdat hij zichzelf niet kent) niet in staat is om - op welke manier dan ook - met dit mogelijk eerste contact met een andere levensvorm om te gaan. De titel van Solaris 2 verwijst naar een dialoog uit het boek. Chris Kelvin: Am I alive, or dead? Rheya Kelvin: We don't have to think like that any more. We're together now. Everything we've done is forgiven. Everything. De prijs is inclusief aluminium lijst, passepartout en glas

The world is mourning

The world is mourning

2016

Geïnspireerd door de tekst van Major Tom (van David Bowie). Dit is het rechter paneel van het drieluik Floating Weightless 3. Major Tom heeft inmiddels alle contact met de aarde verloren. Hem wacht een oneindige reis door de ruimte. Zijn leven wordt berekend in lichtjaren. De titel verwijst naar de tweede regel van het voorlaatste couplet. In het doek zijn plakken zeewier (dashi kombu) verwerkt. Het schilderij is in een bijpassende baklijst (zwart van binnen, zilverachtig van buiten) geplaatst.

They don't realize he's still alive

They don't realize he's still alive

2016

Geïnspireerd door de tekst van Major Tom (van David Bowie). Dit is het middenpaneel van het drieluik Floating Weightless 3. Major Tom heeft inmiddels alle contact met de aarde verloren. Hem wacht een oneindige reis door de ruimte. Zijn leven wordt berekend in lichtjaren. De titel verwijst naar de eerste regel van het voorlaatste couplet. In het doek zijn plakken zeewier (dashi kombu) verwerkt. Het schilderij is in een bijpassende baklijst (zwart van binnen, zilverachtig van buiten) geplaatst.

To the Fiordlands - Englinton Valley

To the Fiordlands - Englinton Valley

2016

Een aantal dagen in het natste deel van Nieuw Zeeland: de Fiordlands. De hoeveelheden regen per jaar zijn er gigantisch. Maar als we daar zijn is er volop zon. We rijden door hallucinerende landschappen. Groen meestal. Erg groen. En van tijd tot tijd een eindeloze, dorre vlakte, zoals in Englinton Valley. Het doet denken aan The Lord of the Rings (waarvoor hier in de omgeving o.a. opnamen hebben plaatsgevonden). Het felgele, geërodeerde landschap met hoog, wuivend gras steekt fel af tegen de donkere, bijna zwarte bergen op de achtergrond. We zijn op weg naar Milford Sound. Het fjordenlandschap van Nieuw Zeeland. De 'vogels' zijn van Japans zeewier.

You Want It Darker

You Want It Darker

2016

Nog voor zijn dood op 7 november 2016 werd ik geïnspireerd door de stem en de teksten van het laatste album van de Canadese singer-songwriter Leonard Cohen (1934-2016). You Want It Darker wordt al snel het tweede doek in de trilogie van het najaar van 2016, een 'zwarte reeks'. Leonard Cohen werd 82 jaar. De laatste jaren van zijn leven werd Cohens stem alleen maar soberder en donkerder. Dieper en veelzeggender. Bij de presentatie van zijn laatste album meldde hij dat hij klaar was. Met het leven. Een paar maanden eerder (juli 2016) was zijn muze en grote liefde, de Noorse Marianne Ihlen, al overleden. Aan kanker. Daarna voelde Cohen zich intens moe en schreef haar een brief: Ik zit je zo dicht op de hielen dat wanneer je je hand uitsteekt, je de mijne kunt grijpen. De tekst van het eerste couplet van 'You Want It Darker' luidt als volgt: Ou are the dealer, I'm out of the game / If you are the healer, it means I'm broken and lame / If thine is the glory then mine must be the shame / You want it darker / We kill the flame  

Cyanea Lamarckii

Cyanea Lamarckii

2015

Dit doek is geïnspireerd door de Cyanea Lamarckii (in het Nederlands: Blauwe Haarkwal), hoewel de vorm en samenstelling van het dier is anders is dan hier afgebeeld. Maar, zoals gezegd, ik ben er door geïnspireerd. Kwallen zweven als het ware door het onmetelijke universum van het water. De oceanen, De zeeëen. In dit geval de diepe wateren van de Atlantische Oceaan en de Noordzee. Ik zie het doek ook als een metafoor voor een ruimtereis van een nagenoeg transparant wezen door een transparante materie, het water. Dromerig en tijdloos verplaatst en pulseert het ruimtewezen zich door de eeuwig in beweging zijnde materie van het water. In die zin is dit schilderij een voorloper van de Floating Weightless reeks, geïnspireerd door het lied 'Major Tom' van David Bowie. Het doek is te koop met of zonder een zwart geëloxeerde (geanodiseerde) aluminium wissellijst. De vermelde prijs is exclusief deze lijst. De prijs van de lijst bedraagt € 100.

Fjaðrárgljúfur Canyon

Fjaðrárgljúfur Canyon

2015

  De Fjaðrárgljúfur is een indrukwekkende kloof in het zuiden van IJsland, iets ten westen van het plaatsje Kirkjubæjarklaustur. Globaal 100 meter hoog en 2 km lang. Door deze kloof stroomt de kleine Fjaðrá rivier die even verderop in de rivier Skaftá uitmondt. De Fjaðrárgljúfur is 's zomers een groene kloof. 's Winters heerst er een ander regiem. De kloof loopt door een zacht granualair gesteente waar zich lagen met lava en andere intrusies bevinden. De gigantische formatie is zo'n 2 miljoen jaar geleden ontstaan. Toen de ijskap zich aan het eind van de ijstijd terugtrok ontstonden er diepe meren en door de gletsjer uitgeslepen kloven en valleien. Met het verder smelten van de gletsjer werd er steeds meer puin naar de meren gevoerd, waardoor deze zich met verschillende sedimenten begonnen te vullen.  Wat ik wil laten zien met dit schilderij is minder de werkelijke weergave van het landschap, maar vooral de tijdloze kracht en de invloed van het klimaat van de laatste miljoenen jaren op dit ruige stuk IJsland.

Iceland - Crater Edge

Iceland - Crater Edge

2015

IJsland is een land van lava. Dus ook van kraters. Voor een deel wordt het land verwarmd door geothermische energie. In de loop van de geschiedenis zijn er regelmatige uitbarstingen geweest van vulkanen, en de sporen daarvan tref je over het hele land. Vulkanen in ruste zijn er dan ook in overvloed. Soms zijn de wanden ervan met veelkleurige mossen bekleed. Dan weer is de kratermond gevuld met water. Dat dan weer alle kleuren van de regenboog kan krijgen, afhankelijk van welke metalen en mineralen zich erin bevinden. De combinatie met sneeuw maakt het landschap bizar, buitenwerelds bijna. Alsof je op een andere planeet bent.

Iceland - Frozen

Iceland - Frozen

2015

IJsland is een land dat me blijft inspirererrn: vulkanen, lava, gletsjers, ijsmassa's, modderstromen. Een geologisch paradijs. Indrukwekkend kaal, want bomen groeien er nauwelijks. En het weer verandert er elk uur. Ik kan het uit eigen ervaring weten. Het is duidelijk dat de landschappen me inspireren om ze in een of andere vorm op het doek te toveren. De ruigheid ervan.  IJsland is geologisch gezien een erg jong land, het is tussen de 16 en 17 miljoen jaar oud, terwijl de aarde al zo’n 4,5 miljard jaar bestaat. Het is ontstaan door vulkaanuitbarstingen op de oceaanbodem. Het land ligt midden op de Midden-Atlantische rug, een scheidingsgebied van een aantal tektoniekplaten die langzaam uit elkaar drijven, zo’n 2 cm per jaar.
Doordat deze platen uit elkaar drijven krijgt het onderliggende magma de kans naar de oppervlakte te komen en daar de ontstane scheuren op te vullen. Het land is dus hoofdzakelijk opgebouwd uit vulkanisch materiaal en gesteente.
IJsland wordt nog steeds gemaakt en gevormd: de aarde hoest, boert en braakt op vele plaatsen.

Iceland - Svinafellsjökull Glacier

Iceland - Svinafellsjökull Glacier

2015

Mijn fascinatie voor de IJslandse landschappen is in de herfst van 2013 bij me teruggekeerd. Opnieuw stortte ik me op de bijna onwereldse landschappen. Eerdere, in acryl geschilderde landschappen herschilderde ik in olieverf. Vanaf januari 2014 ben ik met een aantal nieuwe IJslandse landschappen begonnen. Nu meer vertikaal dan horizontaal (immers: landscape). Mijn voorlopige standaard afmeting is 80x100. Mogelijk zijn ze in combinatie ook als tweeluik te gebruiken. Het door mij geschilderde landschap bevindt zich in de buurt van Skaftafell (Zuid-Midden van IJsland) en de Svinafellesjökul Glacier.

In Stahlgewittern

In Stahlgewittern

2015

In 1920 publiceerde de Duitse auteur Ernst Jünger zijn roman 'In Stahlgewittern. Aus dem Tagebuch eines Stosstruppführers, in het Nederlands vertaald als 'Oorlogsroes. Hij vertelt er in zijn oorlogservaringen tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918). Het boek documenteert de moderne vorm van oorlogsvoering, o.a. met de invoering van gifgas. Voor het individu is er in in het uitputtende oorlogsgeweld nauwelijks plaats meer. De 'staaleroticus' Ernst Jünger weet desondanks zijn oorlogservaring nog een zekere glans te verlenen. Maar al met al is het natuurlijk een gruwelijke verschrikking, deze zinloze oorlog. Vandaar het morbide karakter van dit schilderij.

Interstellar

Interstellar

2015

Ik heb altijd astronaut wilen worden. Ik zal de kans helaas niet meer krijgen. Zoals ik lang geleden gefascineerd werd door de film 2001, A Space Odyssey (1968) van Stanley Kubrick, werd ik dat opnieuw in het vliegtuig op weg naar Tokyo door het zien van de film Interstellar. Interstellar is een Amerikaanse sciencefictionfilm uit 2014, geregisseerd door Christopher Nolan. Om aan alle ellende te ontsnappen, werkt de NAS aan een kolonisatieprogramma van andere planeten. Cooper (Matthew McConaughey) wordt er met zijn ruimteschip Endurance op uitgestuurd om op een nieuwe planeet kwartier te maken voor de mensheid. Vanaf Coopers lancering draait het plotseling om overleven. Ik verdwijn in een wormgat en schilder wat ik op mijn interstellaire reis ben tegengekomen. Dit, dus. Een verlaten ruimtestation in ontbinding. De vermelde prijs is exclusief lijst

Oilfields - Toxic Rain

Oilfields - Toxic Rain

2015

Geïnspireerd door de luchtfoto's van woestijnen, olievelden en industriële nederzettingen in de desert van Mishka Henner begin ik aan een van zijn 'oilfields', in dit geval in de Lybische woestijn. Niet alleen de 'plants' zijn in beeld gebracht maar ook de toxische vervuiling. Kortom: de wezenlijke aantasting van het landschap. Inmiddels zullen, na de van van Khadaffi, rebellengroepn het landschap nog meer verminkt hebben.  Mijn schilderij is geen letterlijke weergaven van Henners foto's. Ik heb letterlijk mijn eigen landschap gemodelleerd. Ook de kleuren heb ik expressiever gemaakt. De boodschap blijft dezelfde: De aarde wordt vergiftigd, vernietigd. Het kapitaal regeert.

California Dreamin'

California Dreamin'

2014

In het najaar van 2012 reizen mijn vrouw en ik een maand lang door een aantal staten van Amerika: California, Nevada, Utah en Arizona. De bijna surrealistische, wijdse landschappen laten een onvergetelijke indruk achter. Het laatste deel van de roadtrip gaat van Los Angeles naar San Francisco, over de Pacific Coast Highway. Meer dan 500 kilometer over Highway no. 1 langs de hoge kliffen met uitzicht op de machtige oceaan links van je. Je wil dat het nooit ophoudt. Het hier afgebeelde landschap verbeeldt de sunset in de omgeving van Big Sur, een kilometer of 30 onder Carmel-Monterrey waar we zullen overnachten.

Desert View 1

Desert View 1

2014

Uitgangspunt (maar door mij sterk vervormd) zijn de luchtfoto's van de van oorsprong Belgische fotograaf Mishka Henner. Hij maakte o.a. een serie opnamen van olieinstallaties in de woestijn. Die installaties zijn bij mij niet meer terug te vinden. De natuur heeft alles teniet gedaan, overwoekerd. De prijs van het werk is inclusief glanzende notehouten lijst, glas en passepartout. 

Desert View 2

Desert View 2

2014

Uitgangspunt (maar door mij sterk vervormd) zijn de luchtfoto's van de van oorsprong Belgische fotograaf Mishka Henner. Hij maakte o.a. een serie opnamen van olieinstallaties in de woestijn. Die installaties zijn bij mij niet meer terug te vinden. De natuur heeft alles teniet gedaan, overwoekerd. De prijs van het werk is inclusief glanzende notehouten lijst, glas en passepartout. 

Desert View 3

Desert View 3

2014

Uitgangspunt (maar door mij sterk vervormd) zijn de luchtfoto's van de van oorsprong Belgische fotograaf Mishka Henner. Hij maakte o.a. een serie opnamen van olieinstallaties in de woestijn. Die installaties zijn bij mij niet meer terug te vinden. De natuur heeft alles teniet gedaan, overwoekerd. De prijs van het werk is inclusief glanzende notehouten lijst, glas en passepartout. 

Desert View 4

Desert View 4

2014

Uitgangspunt (maar door mij sterk vervormd) zijn de luchtfoto's van de van oorsprong Belgische fotograaf Mishka Henner. Hij maakte o.a. een serie opnamen van olieinstallaties in de woestijn. Die installaties zijn bij mij niet meer terug te vinden. De natuur heeft alles teniet gedaan, overwoekerd. De prijs van het werk is inclusief glanzende notehouten lijst, glas en passepartout. 

Exosome

Exosome

2014

It’s like Dis! Ribonucleases associated with the human RNA exosome, luidde de titel van het proefschrift van mijn zoon Raymond, moleculaire celbioloog aan de Otago University in Dunedin (Nieuw Zeeland). Niet dat ik van de tekst ook maar iets begreep, maar ik maakte wel in zijn opdracht de cover ervan. Op 8 januari 2015 promoveerde hij aan de Radboud Universiteit van Nijmegen. RNA metabolisme is een collectieve term die alle verschillende processen omvat met betrekking tot veranderingen aan RNA moleculen tijdens hun levenscyclus. Na transcriptie ondergaan veel RNA’s maturatie stappen, die het RNA bewerken en veranderen. In eukaryoten bestaan er een aantal kwaliteitscontroles die deze processen coördineren en de integriteit van het (mature) RNA monitoren. Bij veel van deze processen is het (deels) afbreken van RNA een onmisbare stap. Het exosoom, een eiwitcomplex met ribonuclease (RNA-afbraak) activiteit, speelt hierin een belangrijke rol. 

Molecular Cell

Molecular Cell

2014

Het ontwerp voor de cover van het Amerikaanse blad Molecular Cell, een vooraanstaand wetenschappelijk blad. Aanleiding was een artikel van mijn zoon Raymond, Hem was gevraagd bij zijn artikel ook de coverte leveren voor het oktobernummer van 2013.

Zabriskie Point

Zabriskie Point

2014

Zabriskie Point is een bekend viewpoint in het Death Valley National Park in Californië. Het is één van de heetste plekken op aarde en wordt gekenmerkt door zijn pastelkleurige golvende duinlandschap waar zo goed als niets leeft. In september en oktober 2012 reisden we door een aantal staten van de V.S. en bezochten ook Death Valley en Zabriskie Point. Bij een temperatuur van 43 graden. Zabriskie Point maakte een onvergetelijke indruk op me. Het adembenemende landschap kantelde. Maar dat kan ook zijn oorzaak hebben in het zoute zweet dat mij ogen indruppelde. Hallucinatie, in ieder geval. De plek is vernoemd naar de Amerikaanse zakenman en onderdirecteur van de Pacific Coast Borax Company: Christian Breevoort Zabriskie (1864 - 1936). Zabriskie Point is tevens de titel van een film van Michelangelo Antonioni uit 1970. Slechts een klein gedeelte van de film speelt zich ook daadwerkelijk af op deze plaats.

Blue Mountains

Blue Mountains

2013

Het eerste tweeluik in de reeks Virtual Landscapes. De kleur blauw is opnieuw prominent aanwezig. In verschillende tinten en dieptes. Het zou een Amerikaans landschap bij maanlicht kunnen zijn. Maar het is niet uitgesloten dat het gewoon een dagopname is, met een flauwe zon. Het landschap is grillig, rotsachtig en zichtbaar door hoge, donkerblauwe bomen. De twee doeken van het tweeluik zijn elk 100x80, maar zijn ook los van elkaar te koop (per stuk € 795,00)

Blue Mountains 1

Blue Mountains 1

2013

Het linker deel van het tweeluik BLUE MOUNTAINS uit de reeks Virtual Landscapes. De kleur blauw is opnieuw prominent aanwezig. In verschillende tinten en dieptes. Het zou een Amerikaans landschap bij maanlicht kunnen zijn. Maar het is niet uitgesloten dat het gewoon een dagopname is. Het landschap is grillig, rotsachtig en zichtbaar door hoge, donkerblauwe bomen.  

Blue Mountains 2

Blue Mountains 2

2013

Het rechter deel van het tweeluik BLUE MOUNTAINS uit de reeks Virtual Landscapes. De kleur blauw is opnieuw prominent aanwezig. In verschillende tinten en dieptes. Het zou een Amerikaans landschap bij maanlicht kunnen zijn. Maar het is niet uitgesloten dat het gewoon een dagopname is met een flauwe zon. Het landschap is grillig, rotsachtig en zichtbaar door hoge, donkerblauwe bomen. 

Homenaje a Federico García Lorca

Homenaje a Federico García Lorca

2013

Een van de Spaanstalige dichters die me het meeste aanspreekt is Federico García Lorca (1898-1936). Ook in zijn geboortestreek, Andalusië, zijn we vaker, ook gedurende langere tijd, geweest. We bezochten er zowel zijn geboorteplaats Fuente Vaqueros als de plaats waar hij tijdens de Spaanse burgeroorlog (1936-1939) werd doodgeschoten, Viznar. Net als Lorca ben ik een liefhebber van de muziek die hem inspireerde tot mooie gedichten: de flamenco. Zowel in Madrid, Sevilla en andere plaatsen waren we om te luisteren naar de opzwepende, ritmische muziek van de gitanos.

Hraunfossar

Hraunfossar

2013

Een van de meest indrukwekkende landschappen ervaar je als je voor de lavawatervallen van Hraunfossar staat. Uit de lavawanden spuit schuimend water de woeste rivier in. En bij een beetje zon zijn er duizend kleuren. Hoezo, een grijs land? De prijs is inclusief baklijst.

Olmsted Point

Olmsted Point

2013

Een van de vele bekende plekken in het grote Yosemite National Park (Californië / USA) is Olmsted Point. Machtig uitzicht vanaf de Tioga Road die dwars door het uitgestrekte natuurpark loopt. Je bent dan inmiddels al op 2500 meter hoogte. De natuur is er overweldigend en tevens ongenaakbaar. Kortom: meer dan genieten.

Birds - Indian Ink Abstract 003

Birds - Indian Ink Abstract 003

2012

Indian Ink Abstract 003 (op papier)

Birds - Indian Ink Abstract 004

Birds - Indian Ink Abstract 004

2012

Indian Inkt Abstract 004 (op papier)

Cruz de Ferro

Cruz de Ferro

2012

Doek 8 in de reeks 'On The Road': Cruz de Ferro. Het eindpunt van de bijna 2500 kilometer lange fietstocht naar Santiago de Compostela nadert. De rust van de Spaanse Meseta ligt achter je, en het venijn zit in de staart, de laatste 300 kilometer met venijnig hooggebergte. De eerste hobbel na Leon doemt voor je op: het hoge kruis op de berg van Cruz de Ferro (1505 meter). Pelgrims stapelen hier een steen (of een andere persoonlijke relikwie) op de steeds maar aangroeiende berg. In de verte de besneeuwde toppen van het Cantabrisch Gebergte. Vanaf hier rust Sint Jacobs zegen op je: Santiago is binnen handbereik. Hoe dan ook. De wind neemt je gebeden (hier in de vorm van vergulde ginkho bladeren) mee. Oceaanwind in een staalblauwe lucht.   Het doek is ingelijst in een brede zwarte baklijst met goeden rand.

Hurricane with golden cubes

Hurricane with golden cubes

2012

Een dreigende hurricane boven een woestijnachtig landschap. In de 'trechter' wordt het afval vanaf de bodem meegzogen de lucht in. Een vreemd verschijnsel doet zich parallel voor in de lucht: een invasie van goudachtige kubussen, verschillend van formaat. De kubussen brengen hun kleur aan in het nieuwe, schoongeveegde landschap. Een soort herschepping van het stuk aarde dat door de krachtige hurricane verwoest leek. 

Ik zou het moeten hebben over ons vertrek uit Batoem

Ik zou het moeten hebben over ons vertrek uit Batoem

2012

Omdat ik een liefhebber ben van de boeken van de Russische schrijver Konstantin Paustovkij, schilderde ik in 1995 - de Berlijnse Muur was 6 jaar eerder gevallen - een zestal acryl schilderijen (40x60) op 300 grams papier. Paustovskij (in zijn jeugd woonde hij in Kiev) schreef prachtige verhalen over de Oekraïne, Georgië, de Zwarte Zee en steden als Batoemi en Odessa. Batoemi is een stad in het zuidwesten van Georgië aan de Zwarte Zee. Teksten uit 'De reis naar het zuiden' zijn in het schilderij verwerkt, zoals: ● Zo ben ik dus ook weer over zonsondergangen begonnen, terwijl ik het eigenlijk zou moeten hebben over ons vertrek uit Batoem en een laatste blik op deze ongewone schilderachtige stad zou moeten werpen.De zon ging onder. De in lilakleurig waas gehulde avond bracht…  

Indian Ink Abstract 005

Indian Ink Abstract 005

2012

Indian Ink Abstract 005 (op papier)

Indian Ink Abstract 007

Indian Ink Abstract 007

2012

Indian Ink Abstract 007

León

León

2012

León. Doek 7 in de reeks On The Road. De machtige kathedraal doemt op tegen de al donker wordende azuurblauwe lucht. Aan de rechterzijde zijn de stapelbedden zichtbaar, hondertwintig waren het er, bij de Carmelitessen. Slapen komt er niet van. Mijn oordoppen kan ik in het donker niet vonden. Stalag 2010, zo noemde ik de slaapplek.  Waar het van slapen niet echt kwam. Het schilderij zit in een strakke zwarte baklijst met gouden rand.  

Malvinas Offshore Drifting

Malvinas Offshore Drifting

2012

Alsof de Islas Malvinas (de Falkland Eilanden) op drift geraakt zijn in een zee van koud blauw water en net gesmolten ijs. Als loshangende, door blauwalgen aangetaste rotsformaties in de ijskoude zee. De Islas Malvinas, op drift, verder dan de zuidelijkste punt van het Zuid-Amerikaanse continent, Tierra de Fuego. De onherbergzaamheid tegemoet. In het schilderij gaan water en lucht naadloos in elkaar over. De echte aanleiding tot het schilderen van dit schilderij was de ontdekking van een groot, kwaadaardig melanoom op mijn rug. Het is door twee operaties in 2012 verwijderd. Een heftige periode.

O Cebreiro

O Cebreiro

2012

Het 9e doek in de reeks 'On The Road': O Cebreiro (1310 meter). De naam duidt op een van de zwaarste cols op de camino naar Santiago de Compostela. Op de dag dat ik er fiets is het 32 graden, staat de zon als een vuurbal in de strakblauwe lucht, en kruipen hellingspercentages van 15% en meer onder me door. De Hel op aarde. Het inferno van Dante. In de lucht staat de inmiddels beroemde uitspraak van Lance Armstrong: "Sometimes you're the hammer, somtimes the nail. Today I was the nail". In de zwarte, vurige berg die leidt naar de top van O Cebreiro, heb ik uitspraken verwerkt als 'The Grapes of wrath', 'Nine Eleven', 'Burnout', Great Depression', Off Road', De Profundis', Luctor et emergo' en 'Fata Morgana'. Zweetdruppels van lood vallen omlaag, het is stoempen die dag. Ik heb dus geen oog voor het verblindend mooie berglandschap en het frisse lentegroen om me heen. Ook dit schilderij zit in een zwarte baklijst met gouden rand.

Red Sky Blues

Red Sky Blues

2012

Red Sky Blues is een aanklacht tegen de vernietiging van de natuur door de chemische industrie, wereldwijd. In de verte heb ik me laten inspireren door de Industrial Landschapes van de Canadese fotograaf Burtynsky. Mijn Red Sky Blues is een vergiftigde wereld aan de voet van een letterlijk vuil spuitende industriegigant. In het schilderij zijn niet zonder reden de plaatsnamen van de meest bekende milieurampen verwerkt: Bhopal (India; methyl isocyanate), Chernobyl (Rusland; cesium 137, strontium 90), Seveso (Italië; dioxine), Love Canal (VS; zware metalen), Baia Mare (Roemenië; cyanide) en Aznacollar (Spanje; zware metalen). En het houdt niet op. Wanneer komen de gifbelten uit China tevoorschijn? Of de schildklierkankers nade halve meltdown na de tsunami in Japan? Kortom: Red Sky Blues zingt de blues over de afbraak van de natuur. Het doek (90x120x4) bevat naast acrylverf ook zand, kolengruis, vezelstoffen, stenen, karton, goudpoeder en koperverf.

Santiago de Compostela

Santiago de Compostela

2012

Het laatste schilderij in de reeks. Het eindpunt van mijn 2500 kilometer lange fietstocht naar Santiago de Compostela in Galicië, noord-west Spanje. De meest natte regio van het land. En dat heb ik geweten. De machtige granieten kathedraal van Sint Jacob (Santiago) van buiten groenig van het vocht en de korstmossen. Onder meestal een zware hemel. 's Avonds badend in een groenig floodlight. En boven in de donkere lucht de miljoenen sterren, immers: Compostela (= de sterrenvelden). Vandaar een tekst van Paul Bowles in het schilderij: "A black star appears, a point of darkness in the night sky's clarity. Point of darkness and gateway to repose. Reach out, pierce the fine fabric of the sheltering sky, take repose." Die rust neem ik nu: de serie is voltooid. Evenals de andere schilderijen in een zwarte baklijst met brede gouden rand. Is bij de prijs inbegrepen.

Sheltering Sky

Sheltering Sky

2012

Een desolaat sneeuwlandschap onder een zwarte hemel. Zelfs geen ster te zien. Het moet het begin van de oneindigheid zijn. Winter in de barre onmetetelijkheid van Canada. Want de boerderij aan de horizon heeft verdacht veel westerse trekken. En natuurlijk ben ik de Amerikaanse auteur Paul Bowles dankbaar voor het leveren van de titel. In 1949 immers schreef hij al 'The Sheltering Sky' (Het dak van de wereld) waarin hij op een beklemmende wijze de onmogelijkheid voor de zich beschaafd noemende westerse mens te aarden in deze wereld. Ik lees zijn woorden: "Er verschijnt een zwarte ster, een punt van duisternis in de heldere nachthemel. Punt van duisternis en toegangspoort tot rust. Strek je hand uit, steek hem door het fijne weefsel van het dak van de hemel, en rust." Jammer dat je in een zwarte hemel een zwarte ster niet kunt zien. Virtual landscape. In het schilderij zelf komen Bowles' woorden terug. Aan de zijkanten staat de tekst "A black star appears, a point of darkness in the night sky's clarity". En boven in de lucht: "Death is always on the way, but the fact that you don't know when it will arrive seems to take away from the finiteness of life. Yet everything happens only a certain number of times, and a very small number, really. How many times will you remember a certain afternoon that's so deeply a part of your being that you can't even conceive of your life without it? Perhaps four or five times more. Perhaps not even. How many times will you watch the full moon rise? Perhaps twenty. And yet it all seems limitless".

Burgos

Burgos

2011

Burgos imponeert door zijn gigantische gotische kathedraal van Santa Maria. De kerk is daarom prominent in beeld gebracht. Het is een woud van spitse bewerkte torentjes die wit schitteren in het felle licht. De lucht daarboven is azuurblauw. Een feest voor het oog. Maar het interieur is misschien nog wel indrukwekkender, en spreidt bijna stuitend de macht van het katholieke Spanje ten toon. Het is alles goud wat blinkt. Het goud is terug te vinden in de nog kale platanen van de Paseo Espolón die in het schilderij ondersteboven in de lucht boven de kathedraal hangen. Het flamboyante van de Santa Maria is eveneens terug te vinden in de kleuren van de gevels: wit, cadmiumgeel en rood. In de kerk bevindt zich het graf van Spanjes bekendste veldheer: El Cid. Met Sint Jacob wordt hij gerekend tot het vreeswekkende bataljon Matamoros. Op het doek is hij, verguld uiteraard, en gezeten te paard terug te vinden op een van de daken van de kathedraal. De tekst in het schilderij (rechts) is afkomstig van Cees Nooteboom uit zijn boek ‘De Omweg naar Santiago’ (1992), c.q. het hoofdstuk ‘Nog steeds niet in Santiago’ (1982). Op enkele plekken aan de zijkanten zijn blauwe glazen steentjes aangebracht die, net als het goud, de ultieme rijkdom moeten verbeelden: edelstenen en goud, het is een geslaagde combinatie in veel kerkelijke kunst.  De prijs is inclusief zwart-gouden baklijst.

Copacabana Autumn

Copacabana Autumn

2011

Het seizoen draait, en ook op het strand van Copacabana wordt het stiller. Zelfs in Brazilië kan het herfst zijn. Ik laat de wereld kantelen. De aarde zweeft in de lucht en het water of de lucht, wat het ook moge zijn, tuimelt vol met afgevallen bladeren. In dit geval o.a. de gouden blaadjes van de Japanse ginkho. Mijn inspiratie van dit schilderij haalde ik uit een krantenfoto. Daarop was een bizar landschap te zien: de Braziliaanse actiegroep Rio de Paz had honderden groene bezems geplaatst op het strand van Copacabana (Rio de Janeiro), met de steel in het zand, de omgekeerde wereld dus. Evenveel bezems als er Braziliaanse parlementsleden zijn. De boodschap: de bezem door de corrupte burelen! Die beelden heb ik inmiddels ver achter me gelaten. Ik heb een imaginair landschap geschilderd. Het zou gewoon met elk strand, met elke lucht, met elke oceaan kunnen gebeuren. Sluit je ogen maar, en je ziet het voor je.

La Meseta

La Meseta

2011

De Meseta is de hoogvlakte tussen Burgos en León, op een hoogte van zo’n 800 à 900 meter, en met een lengte van globaal 200 kilometer. Fietsen op de Meseta is jezelf leegmaken. Tijd om te mediteren en het Zen-gevoel bij je op te wekken. Niet zonder reden zijn daarom een aantal meditatieve elementen (aan de rechterzijde) ingevoegd: de Tibetaanse gebedsvlaggetjes en de namen van de aaneenschakeling van de langzamerhand ontvolkt rakende dorpen op de route tussen de twee prachtige steden Burgos en León, als kralen aan de rozenkrans. Het enige leven dat je tegenkomt tijdens je lange tocht zijn de ooievaars die grote nesten gebouwd hebben op bijna alle kerktorens op de route. Toch nog leven in de dode dorpen. De oneindigheid tegemoet, met kaarsrechte wegen in een kaal en desolaat landschap, in de verte dreigt het Cantabrisch gebergte. Die zorg is voor later. Nu brandt de zon boven mijn hoofd. De prijs is inclusief zwart-gouden baklijst.  

Muerte en la tarde 3.01

Muerte en la tarde 3.01

2011

Het werk MUERTE EN LA TARDE omvat een aantal meerluiken. Dit schilderij vormt de horizontale versie van een van beide tweeluiken. De titel is gebaseerd op het boek van Ernest Hemingway DEATH IN THE AFTERNOON, in het Spaans: Muerte en la Tarde. Hemingway was een fervent liefhebber van het stierenvechten. Inmiddels is de populariteit van deze 'volkssport' ook in Spanje aanzienlijk gedaald. In het schilderij probeer ik de dynamiek van de doodsstrijd van de toro weer te geven. De energie spat uit de gele en rode kleuren.  

Muerte en la tarde 3.02

Muerte en la tarde 3.02

2011

Het werk MUERTE EN LA TARDE omvat een aantal meerluiken. Dit schilderij is de vertikale versie van het tweeluik. De titel is gebaseerd op het boek van Ernest Hemingway DEATH IN THE AFTERNOON, in het Spaans: Muerte en la Tarde. Hemingway was een fervent liefhebber van het stierenvechten. Inmiddels is de populariteit van deze 'volkssport' ook in Spanje aanzienlijk gedaald. In het schilderij probeer ik de dynamiek van de doodsstrijd van de toro weer te geven. De energie spat uit de gele en rode kleuren.  

Muerte en la tarde 3.1

Muerte en la tarde 3.1

2011

Het werk MUERTE EN LA TARDE omvat een aantal meerluiken. Dit schilderij maakt onderdeel uit van Muerte en la Tarde no.3. Het leidt een zelfstandig leven maar kan ook deel uitmaken van een van de corresponderende tweeluiken, zowel in horizontale al vertikale positie. De titel is gebaseerd op het boek van Ernest Hemingway DEATH IN THE AFTERNOON, in het Spaans: Muerte en la Tarde. Hemingway was een fervent liefhebber van het stierenvechten. Inmiddels is de populariteit van deze 'volkssport' ook in Spanje aanzienlijk gedaald. In het schilderij probeer ik de dynamiek van de doodsstrijd van de toro weer te geven. De energie spat uit de gele en rode kleuren.

Muerte en la tarde 3.2

Muerte en la tarde 3.2

2011

Het werk MUERTE EN LA TARDE omvat een aantal meerluiken. Dit schilderij maakt onderdeel uit van Muerte en la Tarde no.3. Het leidt een zelfstandig leven maar kan ook deel uitmaken van een van de corresponderende tweeluiken, zowel in horizontale al vertikale positie. Dit schilderij vormt het rechterpaneel van beide tweeluiken. De titel is gebaseerd op het boek van Ernest Hemingway DEATH IN THE AFTERNOON, in het Spaans: Muerte en la Tarde. Hemingway was een fervent liefhebber van het stierenvechten. Inmiddels is de populariteit van deze 'volkssport' ook in Spanje aanzienlijk gedaald. In het schilderij probeer ik de dynamiek van de doodsstrijd van de toro weer te geven. De energie spat uit de gele en rode kleuren. 

Puente la Reina

Puente la Reina

2011

Puente la Reina, heet het derde schilderij in de reeks. Puente la Reina is een van de meest markante plekken op de route naar Santiago de Compostela, ja zelfs de plek waar alle pelgrimswegen samen komen, en waarvandaan er nog maar één weg voert naar het verre Galicië: "y desde aqui todos los caminos a Santiago se hacen uno solo".  De brug markeert een soort 'point of no return', het magnetische veld van Compostela zuigt je als het ware door de sterrenvelden naar de kathedraal van Santiago. De prijs is inclusief zwart-gouden baklijst.

Roem

Roem

2011

ROEM. Nummer 5 uit een 6-delige serie die ik HEART OF JAPAN. Genoemd heb. De basis vormt de kalligrafie die de ROEM verbeeldt. Daarnaast speelt een deel van de rode Japanse zon een prominente rol. De gemengde techniek bestaat uit: collage, diverse inkten, gouache en goudverf. De afmeting bedraagt 20x20 cm., inclusief passe-partout en lijst. Achter glas.  

Santo Domingo de la Calzada

Santo Domingo de la Calzada

2011

De kathedraal van Santo Domingo de la Calzada. Sinds mensenheugenis huizen daarin een haan en een hen. Het gevederde duo speelt een cruciale rol in een mythisch verhaal, waarbij de geile herbergiersdochter uit het dorp haar oog heeft laten vallen op een jonge Duitser die met zijn ouders op weg is naar Compostela. Omdat de devote knaap niet op haar avances wil in gaan beschuldigt zij hem van diefstal, waarna hij na snelrecht wordt opgehangen. Door een miraculeuze interventie van Santiago blijkt de jongen later toch weer in leven. Als de ouders van de Duitse knaap bij hun terugkeer in het dorp deze wonderbaarlijke verrijzenis melden aan de rechter van Santo Domingo die net bezig een copieuze maaltijd te verorberen, foetert deze, wijzend op het gevogelte op tafel: Uw zoon is niet meer in leven! Hij is net zo dood als deze gebraden haan en hen! Waarop de gebraden haan en gebraden hen levend opspringen van hun schotels. Wat vervolgens leidt tot de ontmaskering van de leugenachtige herbergiersdochter. Die op haar beurt veroordeeld wordt tot de doodstraf. De haan en de hen, uit het culinaire graf herrezen. De opstanding is niet alleen voorbehouden aan Jezus.  De prijs is inclusief diepe (5 cm) zwarte baklijst met gouden rand.

Toewijding

Toewijding

2011

TOEWIJDING. Nummer 4 uit een 6-delige serie die ik HEART OF JAPAN. Genoemd heb. De basis vormt de kalligrafie die de TOEWIJDING verbeeldt. Daarnaast speelt een deel van de rode Japanse zon een prominente rol. De gemengde techniek bestaat uit: collage, diverse inkten, gouache en goudverf. De afmeting bedraagt 20x20 cm., inclusief passe-partout en lijst. Achter glas.  

Toro Bravo 1

Toro Bravo 1

2011

De discussies in Spanje over het stierenvechten nemen de laatste jaren toe. Overal in het land vinden voorafgaand aan de corrida, voor de poorten van de arena verhitte discussies plaats tussen voor- en tegenstanders. Over een ding zijn beide partijen het eens: de stier verdient alle lof bij zijn ongelijke strijd tegen de matador. Vandaar: Toro Bravo! 

Toro Bravo 2

Toro Bravo 2

2011

De discussies in Spanje over het stierenvechten nemen de laatste jaren toe. Overal in het land vinden voorafgaand aan de corrida, voor de poorten van de arena verhitte discussies plaats tussen voor- en tegenstanders. Over een ding zijn beide partijen het eens: de stier verdient alle lof bij zijn ongelijke strijd tegen de matador. Bij het schilderen ervan stond me ook het boek van Ernest Hemingway voor de geest: Death in the afternoon, uit 1932 (Muerte en la tarde) Vandaar: Toro Bravo!

Toros Bravos

Toros Bravos

2011

Ik heb twee al bestaande schilderijen naar elkaar toe geschilderd en er een tweeluik van gemaakt. Het betreft de combinatie van Feria de Otoño en Recorrido por una tierra de toros. Meerdere stiren verenigd in een tweeluik. Met altijd de hefige emotie verbeeld door de kleuren rood, geel en zwart: Toros Bravos!

Trouw

Trouw

2011

TROUW. Nummer 3 uit een 6-delige serie die ik HEART OF JAPAN. Genoemd heb. De basis vormt de kalligrafie die de TROUW verbeeldt. Daarnaast speelt een deel van de rode Japanse zon een prominente rol. De gemengde techniek bestaat uit: collage, diverse inkten, gouache en goudverf. De afmeting bedraagt 20x20 cm., inclusief passe-partout en lijst. Achter glas.  

Vrede

Vrede

2011

VREDE. Nummer 6 uit een 6-delige serie die ik HEART OF JAPAN. Genoemd heb. De basis vormt de kalligrafie die de VREDE verbeeldt. Daarnaast speelt een deel van de rode Japanse zon een prominente rol. De gemengde techniek bestaat uit: collage, diverse inkten, gouache en goudverf. De afmeting bedraagt 20x20 cm., inclusief passe-partout en lijst. Achter glas.  

Waarheid

Waarheid

2011

WAARHEID. Nummer 1 uit een 6-delige serie die ik HEART OF JAPAN. Genoemd heb. De basis vormt de kalligrafie die de WAARHEID verbeeldt. Daarnaast speelt een deel van de rode Japanse zon een prominente rol. De gemengde techniek bestaat uit: collage, diverse inkten, gouache en goudverf. De afmeting bedraagt 20x20 cm., inclusief passe-partout en lijst. Achter glas.  

Wijsheid

Wijsheid

2011

WIJSHEID. Nummer 2 uit een 6-delige serie die ik HEART OF JAPAN. Genoemd heb. De basis vormt de kalligrafie die de WIJSHEID verbeeldt. Daarnaast speelt een deel van de rode Japanse zon een prominente rol. De gemengde techniek bestaat uit: collage, diverse inkten, gouache en goudverf. De afmeting bedraagt 20x20 cm., inclusief passe-partout en lijst. Achter glas.  

Damals in Dresden: die bittere Tränen des Anselm Kiefer

Damals in Dresden: die bittere Tränen des Anselm Kiefer

2010

Damals in Dresden: die bittere Tränen des Anselm Kiefer, refereert aan een van de historische misdaden tegen de menselijkheid: het bombardement van Dresden in de nacht van 13 op 14 februari 1945 door de luchtvloot van de RAF en de USAAF. Vanwege het gebruikte lood in het schilderij (de tranen / bommen die uit de lucht vallen en een van de kruisen) heb ik ook een link gemaakt met de omstreden Duitse kunstenaar Amselm Kiefer. Als geen ander heeft hij zich als kunstenaar in het verleden bezig gehouden met het bruine Duitse verleden. Verder klinkt ook de Duitse filmregisseur Rainer Werner Fasbinder door in de titel (Die bittere Tränen der Petra von Kant). Ook iemand die een fascinatie had met het nazi-verleden van zijn land. Golgotha aan de Elbe. Een waarschuwing.

Het Tsjetsjeense Labyrint

Het Tsjetsjeense Labyrint

2010

De titel verwijst naar het gelijknamige boek van de Franse oorlogscorrespondente Anne Nivat. Ze beschrijft hierin het verschrikkelijke leed van de burgerbevolking, die beklemd zit tussen de wreedheid van de Russen en de willekeur van de Tsjetsjeense rebellenleiders en de wahabitische fundamentalisten. Voor de normale burger is leven in Tsjetsenie een zoektocht in een hallucinerend labyrint geworden.

Let the Great World Spin

Let the Great World Spin

2010

Het doek is gebaseerd op het boek van Colum McCann (in het Nederlands: Laat de aarde draaien). Het boek is een lyrische roman over New York en zijn inwoners. Op de achtergrond speelt de stunt van de Franse koorddanser Philippe Petit een grote rol in het geheel. Op een ochtend van een zonnige zomerdag in 1974 rent, danst en springt hij op en neer tussen de Twin Towers die dan bijna klaar zijn. De ultieme performance. Het zal nooit meer kunnen. De geschiedenis lost alles op. Letterlijk. In het doek verkruimelen de North en de South Tower al onder Petits dansende voeten. A Space Odyssey.

Oh my God! We are flying low. We are flying way too low!

Oh my God! We are flying low. We are flying way too low!

2010

'Oh my God! We are flying low. We are flying way too low!' Het zijn de laatste woorden van flight attendant Amy Sweeny in de Boeing 767-223ER, twee minuten voordat Vlucht AA 11 van American Airlines, op weg van Boston naar Los Angeles, zich in de North Tower van het Wold Trade Center boort. Vanaf dat moment is 11 september 2001 een alle verbeelding te bovend gaand 'landmark' in ons collectieve geheugen. Onuitwisbaar.

Pequeño vals vienés

Pequeño vals vienés

2010

Tweeluik dat de titel draagt van een gedicht van de Spaanse dichter Federico Garcia Lorca, die tijdens de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) door de nationalisten van Franco werd gefusilleerd. Het gedicht, later gezongen door Leonard Cohen ('Take this waltz') komt uit Lorca's dichtbundel 'Poeta en Nueva York'. Een grimmig gedicht.

Saint-Jean-Pied-de-Port

Saint-Jean-Pied-de-Port

2010

Saint-Jean-Pied-de-Port, een legendarische plek aan de voet van de Pyreneeën. Veel pelgrims die naar Santiago de Compostela gaan starten hier hun Camino. Eerst de 1056 meter hoge Col d'Ibañeta over en dan nog 900 kilometer te gaan. In  het schilderij doemen de Pyreneeën op, inclusief de gevaren. Tekstfragemten uit het 'Chanson de Roland', het Middeleeuwse heldenepos, zijn ingevoegd. Maar het is nat en koud. Geen fietsweer. En toch moet er gefietst worden. Ik zie er letterlijk tegenop. De prijs is inclusief brede zwart-gouden baklijst.

Kaputt

Kaputt

2009

De titel verwijst naar het beroemde boek van Curzio Malaparte die tijdens de Tweede Wereldoorlog als oorlogscorrespondent met het Italiaanse leger door Servië, Kroatië, Polen, Rusland en Finland trok. Een oorlogsverslag van een Europa in ontbinding. Hallucinerend proza over een wereld in verval. Kapotgemaakt. Heden herhaalde voorstellingen in Irak, Congo, Darfur, Afghanistan en ga maar door. Neverending Story.

Misericordias

Misericordias

2009

De processies maken net als de flamenco en het stierenvechten deel uit van het hart van Andalusië. Het lijden, de passie maken dat het hart klopt. Een tweeluik. Misericordias is gebaseerd op een van de vele processies die ik meemaakte in Sanlucar de Barrameda (Andalusië).

Fiesta Gitana 4

Fiesta Gitana 4

2008

Door de kleuren (geel, rood) probeer ik het temperament en de bewegiongen van de flamencodanseres vast te leggen. Het vuur moet bijna letterlijk uit het doek spatten.

Nippon 1.1

Nippon 1.1

2008

Nippon 1, c.q. Tsuru No Hitokoe (= De stem van de kraanvogel) no.3 is een werk uit mijn Heart of Zen / Japan-reeks, en dateert uit 2008. Lange tijd zat het opgeborgen in een map. Immers, ik werk aan mijn Heart of Zen reeks met grote tussenpozen. Vergeten op mijn website te plaatsen.  Het werk is een gemengde techniek bestaande uit Japanse krantenknipsels, vermengd met acrylverf, Oost Indische inkt, en goudverf op 200 grams geschept papier.

Imagination 3

Imagination 3

2007

Droomwerelden bestaan, als je er maar op zoek gaat. Dit schilderij in de reeks 'Imaginatión' wijst de richting aan. En geeft de kleuren aan waarin je rond gaat lopen. Het zoeken en vinden van die droomwereld moet je zelf doen. Uiteindelijk maak je die nieuwe wereld zelf. Het geheel bestaat uit twee doeken van elk 100x70 cm. Maar beide doeken kunnen ook los functioneren (prijs per stuk 425)

Reis naar het einde van de nacht

Reis naar het einde van de nacht

2007

Céline schreef 'Voyage au bout de la nuit'. Ik maak er een schilderij van. Een spel van licht en donker. Het donkere verwijst naar het cynische van de oorlog, het lichte naar de humor.

Feria de Otoño

Feria de Otoño

2006

In Spanje zijn er verschillende grote corrida-toernooien. Een daarvan heet de 'Feria de Otoño', omdat het in de herfst plaats vindt.

recorrido por una tierra de toros

recorrido por una tierra de toros

2006

De stier heeft eigenlijk geen kans in de corrida. Dat is zijn lot. Hij kan alleen in schoonheid, maar tegelijkertijd in bloed, sterven.

Le Pont du Diable

Le Pont du Diable

2002

Gemaakt tijdens een zomervakantie in de Franse Ardèche. We logeerden op een camping in de buurt. Het is een van de weinige aquarellen die ik gemaakt heb. Het aquarel is bekommentarieerd met teksten die de situatie van de dag en de plek weergeven. Le Pont du Diable betekent: de Duivelsbrug.

Vallon Pont d'Arc

Vallon Pont d'Arc

2002

Gemaakt tijdens een zomervakantie in de Franse Ardèche. We logeerden op een camping in de buurt. Het is een van de weinige aquarellen die ik gemaakt heb. Het aquarel is bekommentarieerd met teksten die de situatie van de dag en de plek weergeven.

Collioure

Collioure

2000

Collioure: een van de meest schilderachtige Franse dorpen in de Roussillon-Languedoc, dicht tegen de Spaanse grens.

Kerniscob

Kerniscob

1999

Kerniscob is een typisch dorp in Bretagne. Naast de vele oude huizen staan er ook schitterende nieuwe. Het strand is ruw, maar adembenemend. Exclusief lijst

Brief voor Emma Zunz

Brief voor Emma Zunz

1998

  Het schilderij is gebaseerd op en kort verhaal uit de verhalenbundel “De Aleph en andere verhalen” van de Argentijnse schrijver Jorge Luis Borges (1899-1986); het verhaal is getiteld “Brief voor Emma Zunz Emma is een bescheiden, 19-jarig fabrieksmeisje die het bericht krijgt dat haar vader - in de gevangenis vanwege vermeende fraude - is overleden. Ze is al een buitenbeentje onder de fabrieksmeisjes, maar de brief sluit haar nog meer af. Ze legt ook een causaal verband tussen de dood van haar vader en de reden van zijn dood. Ze weet zeker dat de werkelijke fraudeur de fabrieksdirecteur zelf is. Om zich te wreken schiet ze de directeur met haar revolver dood. Daarna belt ze de politie met de mededeling dat ze   Het schilderij is gebaseerd op een kort verhaal uit de verhalenbundel “De Aleph en andere verhalen” van de Argentijnse schrijver Jorge Luis Borges (1899-1986); het verhaal is getiteld “Brief voor Emma Zunz”.  

Het labyrint van Tlön

Het labyrint van Tlön

1998

"Tlön, Uqbar, Orbis Tertius" is een verhaal van de Argentijnse schrijver Jorge Luis Borges. Het verhaal werd voor het eerst gepubliceerd in het Argentijnse dagblad Sur in mei 1940. In 1944 werd het opgenomen in Borges’ verhalenbundel Fantastische verhalen (Ficciones).   De klassieke cultuur van Tlön bevat verder ook maar één tak van wetenschap: de psychologie. De mensen van Tlön zien het universum als een reeks mentale processen, die zich niet ontwikkelen in de ruimte maar successievelijk in de tijd. De waarneming van een rookwolk aan de horizon en daarna van het veld dat in brand staat en daarna van de halfgedoofde sigaar die de brand heeft veroorzaakt wordt gezien als een voorbeeld van ideeënassociatie. Verder worden een complexe theorie uiteengezet over het materialisme van Tlön, gedachten over gelijkheid en identiteit en werkelijkheidsvorming door de taal. Centraal staat het idee van de vermenigvuldiging. en het daarmee samenhangende begrip Hrönir: “Twee personen zoeken een potlood: de eerste vindt het en zegt niets; de tweede vindt een niet minder werkelijk potlood, maar meer aansluitend bij zijn verwachtingen." 

Het labyrint van Tlön 2

Het labyrint van Tlön 2

1998

"Tlön, Uqbar, Orbis Tertius" is een verhaal van de Argentijnse schrijver Jorge Luis Borges. Het verhaal werd voor het eerst gepubliceerd in het Argentijnse dagblad Sur in mei 1940. In 1944 werd het opgenomen in Borges’ verhalenbundel Fantastische verhalen (Ficciones).   De klassieke cultuur van Tlön bevat verder ook maar één tak van wetenschap: de psychologie. De mensen van Tlön zien het universum als een reeks mentale processen, die zich niet ontwikkelen in de ruimte maar successievelijk in de tijd. De waarneming van een rookwolk aan de horizon en daarna van het veld dat in brand staat en daarna van de halfgedoofde sigaar die de brand heeft veroorzaakt wordt gezien als een voorbeeld van ideeënassociatie. Verder worden een complexe theorie uiteengezet over het materialisme van Tlön, gedachten over gelijkheid en identiteit en werkelijkheidsvorming door de taal. Centraal staat het idee van de vermenigvuldiging. en het daarmee samenhangende begrip Hrönir: “Twee personen zoeken een potlood: de eerste vindt het en zegt niets; de tweede vindt een niet minder werkelijk potlood, maar meer aansluitend bij zijn verwachtingen."  

Het testament van Beatriz Viterbo

Het testament van Beatriz Viterbo

1998

De onbereikbare geliefde Beatriz Viterbo (speudoniem) heeft het met een ander aangelegd. Borges is er kapot van. Hij kan er alleen nog maar over schrijven. Hij ziet het als haar, door hem geschreven, testament. Ook al omdat hij daarna te horen krijgt dat Beatriz overleden is. Zoals in veel van de korte verhalen Borges, is de hoofdpersoon is een gefictionaliseerde versie van de auteur. Aan het begin van het verhaal, hij is in de rouw vanwege de recente dood van een vrouw die hij liefhad - Beatriz Virterbo - en is vastberaden naar het huis van haar familie te gaan om daar zijn condoleances aan te bieden. Na verloop van tijd komt hij te weten dat haar neef, Carlos Argentino Daneri, een middelmatige dichter met een sterk overdreven beeld van zijn eigen talent, ervoor heeft gezorgd dat zijn levenslange zoektocht naar het schrijven van een episch gedicht op elke plek van onze de planeet mogelijk is.  

Postscriptum voor de Aleph

Postscriptum voor de Aleph

1998

Een van de bekendste fantastische - zeg maar gerust: surrealistische - verhalen van Borges heet 'De Aleph'. De Aleph staat symbool voor het alles omvattende, het heelal van zelfs voor de oerknal. Quasi nonchalant vervlecht Borges in zijn verhalen op uiterst ingenieuze wijze en in een glasheldere stijl realiteit en droom en presenteert hij fundamentele problemen als een spel, waarbij hij de lezer vaak misleidt en op het verkeerde been zet. Fantasie en werkelijkheid lopen voortdurend door elkaar. Bewust schept hij een nieuw perspectief op de werkelijkheid, onder meer door een vermenging van bronnen waarop hij zich beroept: sommige daarvan zijn makkelijk te achterhalen, andere zijn volkomen apocrief of zo moeilijk op te sporen dat de lezer voortdurend twijfelt aan de authenticiteit. 

Odessa - Vanavond steekt de stormwind op

Odessa - Vanavond steekt de stormwind op

1995

Een snerpende noordenwind blies de troepen van Denikin weg uit Odessa (Oekraïne). In de verte nog het geluid van uiteenspattende granaten. Het is het jaar 1920 in Odessa aan de Zwarte Zee en de Revolutie is nog in volle gang.

Vertel me van de Zwarte Zee

Vertel me van de Zwarte Zee

1995

"De Zwarte Zee" van Konstantin  Paustovskij, oorspronkelijk gepubliceerd in 1935, speelt zich af op de Krim. Het boek is een mengeling van romantische lyriek en nauwkeurige beschrijvingen vol specialistische kennis over de zee, haar flora en fauna, de winden, het reliëf van de kust, de kustplaatsen en hun geschiedenis. Als Paustovskij op poëtische wijze de kleur van het zeewater beschrijft, geeft hij er meteen de chemische formule bij alsook de uitleg waarom de zee, als gevolg van bepaalde zouten, een groenachtige kleur aanneemt.  Het is de sfeer van dit fantastische boek die ik in deze gouache heb vorm willen geven. Paustovkij: hij zorgt ervoor dat je nooit bent uitgelezen, en dat je nooit raakt uiotgeschilderd.

Gezicht op Wijck Maastricht

Gezicht op Wijck Maastricht

1993

Het is een gezicht over de Maas in de richting van stadsdeel Wijck van Maastricht. Op de voorgrond (over de Maas) loopt de oude stadsbrug, de Servaasbrug.

Kaldenbroek - Winter

Kaldenbroek - Winter

1993

Kaldenbroek is een rustig gelegen boerderijencomplex in de naaste omgeving van Grubbenvorst (Noord Limburg). De monumentale boerderijen komen zeker wanneer het gesneeuwd heeft nog meer tot hun recht dan op andere momenten in het jaar. De prijs is inclusief een smalle aluminium (zwart geëloxeerde) lijst.

New Orleans

New Orleans

1993

In het begin van de jaren '90 begin ik te schilderen met acryl. En voor het eerst ook abstract. Vaak laat ik mijn bewegingen afhangen van de muziek die ik op dat ogenblik mooi vind. Soms is dat wat ruige rock. Soms ook de Amerikaanse blues. In dit geval laat ik me meeslepen door de muziek uit de muziekstad bij uitstek: New Orleans. Beat, jazz, ragtime: ik hoor het door elkaar heen. Het swingt. En dat heb ik in dit schilderij willen verbeelden. De verkoopprijs is inclusief wit aluminium lijst.

Grubbenvorst

Grubbenvorst

1992

Op dit schilderij is de dorpskerk van Grubbenvorst te zien (gezien vanaf de Maas). De vormgeving is enigzins surrealistisch te noemen door de strerke concentratie van het licht op de kerk. De prijs is inclusief baklijst.

Grubbenvorst - Kaldenbroek

Grubbenvorst - Kaldenbroek

1992

Een gezicht op het landgped Kaldenbroek, even buiten de kern van Grubbenvorst. Door de sterke concentratie van het licht op de boerderij heb ik er een enigszins surrealistische impressie aan willen geven. De prijs is inclusief baklijst.

Kaldenbroek - Zomer

Kaldenbroek - Zomer

1991

Het gebied Kaldenbroek ligt in Noord Limburg, tussen de dorpen Grubbenvorst en Lottum. Er staan enkele monumentale, historische boerderijen.

Bretagne Quiberon 2

Bretagne Quiberon 2

1989

Ik heb dit schilderij pas in 2023 teruggevonden, in een krat op zolder. Het schilderij dateert uit 1989. In de jaren '80 van de vorige eeuw huurden we bijna jaarlijks een huis aan de kust van het schiereiland Quiberon (Frankrijk). Ter plekke maakt ik potlood- of houtskooltekeningen. Thuis schilderde ik dan de impressies op doek. De geschilderde plek moet ergens aan de kust op Quiberon terug te vinden zijn. 

Bretagne 1

Bretagne 1

1988

Vele jaren achtereen ben ik op vakantie geweest in Bretagne en Normandië. De zze, en de oceaan, de ruige kusten van graniet: het biedt altijd inspiratie om het bijna tijdloze landschap uit te beelden.  De vermelde prijs is inclusief een zwart / zilveren baklijst

Bretagne 2

Bretagne 2

1988

Vele jaren achtereen ben ik op vakantie geweest in Bretagne en Normandië. De zze, en de oceaan, de ruige kusten van graniet: het biedt altijd inspiratie om het bijna tijdloze landschap uit te beelden.  De vermelde prijs is inclusief een zwart / zilveren baklijst

Bretagne 3

Bretagne 3

1988

Vele jaren achtereen ben ik op vakantie geweest in Bretagne en Normandië. De zze, en de oceaan, de ruige kusten van graniet: het biedt altijd inspiratie om het bijna tijdloze landschap uit te beelden.  De vermelde prijs is inclusief een zwart / zilveren baklijst

Quiberon - Bretagne

Quiberon - Bretagne

1984

In de jaren '70 en '80 gingen we vaak naar Bretagne en Normandië op vakantie. Dat resulteerde na afloop bijna altijd in tekeningen of schilderijen. De schilderijen vaak in expressieve kleuren. En met veel, vaak dreigende luchten boven het water en de rotsige kusten. Imponerende landschappen met grote contrasten.

Ile de Sein

Ile de Sein

1983

Bretagne kent vele eilandjes vlak voor zijn ruige granieten kusten. Een van de meest typische is het eiland Ile de Sein. Het licht zorgt er de hele dag lang voor een schitterend spel van licht en donker. Witte huisjes die scherp afsteken tegen de kobaltblauwe luchten. De prijs is inclusief de lijst.

Ile de Batz - Bretagne

Ile de Batz - Bretagne

1982

In de jaren '70 en '80 gingen we vaak naar Bretagne en Normandië op vakantie. Dat resulteerde na afloop bijna altijd in tekeningen of schilderijen. De schilderijen vaak in expressieve kleuren. En met veel, vaak dreigende luchten boven het water en de rotsige kusten. Imponerende landschappen met grote contrasten.

Kerniscob - Bretagne

Kerniscob - Bretagne

1982

Mijn eerste landschappen schilderde ik geïnspireed door de Bretonse kust. Jaren achtereen brachten we er onze vakanties door, in een huis direct aan de kust op het schiereiland Quiberon. Dit kleine schilderij was het tweede dat ik toen maakte. Het ruige land, met zijn granieten golfbrekers, het blijft in mijn schildersarchief in mijn hoofd. Het gehucht Kerniscob ligt halverwege op het schiereiland.

Sauve 2

Sauve 2

1982

Een van mijn oudste werken, uit de beginperiode van mijn schilderleven. Sauve is een schitterend stadje in de Franse Cevennen. Aan het water, om vooral in de bloedhete zomers verkoeling te vinden. Het geluid van krekels is overal om je heen. De hitte knerpt. De prijs is inclusief de lijst.