Galerie

Vanaf begin 2022 ben ik begonnen aan de reeks Mon (Mijn) Ventoux, de 1909 meter hoge mythische berg in het departement Vaucluse in het zuiden van Frankrijk. Op doek, papier en als aquarel. Al eeuwenlang bezongen in de literatuur en in de Tour de France een gevreesde, helse col. Bert Wagendorp schreef het boek Ventoux, de film volgde snel.

uit 2022 tot 2024 (klik op de afbeelding om het werk groter te bekijken)
stuur een bericht naar de kunstenaar

Le Mont Ventoux - Herfst / Hiver

Le Mont Ventoux - Herfst / Hiver

2024

Begin 2024 begin ik aan een kwartet Mont Ventoux. Elk van de vier schilderijen benoemd naar een van de seizoenen, een soort Vivaldi op doek. Dit schilderij is het vierde in de reeks. De Mont Ventoux (1912 m.) in de Franse Provence, op de grens van de departementen Drôme en Vaucluse, kent vanwege zijn mythische image veel andere benamingen. Zoals: de kale berg, de Reus van de Provence. Voor de Franse bevolking en zeker voor de wielersport krijgt de Mont Ventoux een bijna mythische  status. Ik was een aantal keren op de top. Maar een enkele keer werd me de toegang ontzegd. Vanwege sneeuw. Het was begin mei!!

Le Mont Ventoux - Automne / Herfst

Le Mont Ventoux - Automne / Herfst

2024

Begin 2024 begin ik aan een kwartet Mont Ventoux. Elk van de vier schilderijen benoemd naar een van de seizoenen, een soort Vivaldi op doek. Dit schilderij is het derdede in de reeks. De Mont Ventoux (1912 m.) in de Franse Provence, op de grens van de departementen Drôme en Vaucluse, kent vanwege zijn mythische image veel andere benamingen. Zoals: de kale berg, de Reus van de Provence. Maar de Franse toevoegen ‘Ventoux’ heeft ook alles te maken met het woord ‘vent’: wind. Een winderige berg, dus. Die benaming komt niet uit de lucht vallen. Wie ooit met een stevige ‘mistral’ (een koude noordenwind) per fiets door het witte maanlandschap heeft geploeterd, weet het maar al te goed. Zware windstoten met uitschieters tot 120 en 150 km/u zijn geen uitzondering.  Dat die wind zo tekeer kan gaan is niet verwonderlijk. De top van de Ventoux is alom tegenwoordig (‘omniprésent dans les paysages, zeggen de Fransen). Hij steekt hoog boven het land uit, en waar je ook bent in de Provence, altijd en overal kun je hem zien.

Le Mont Ventoux - Winter Blues

Le Mont Ventoux - Winter Blues

2024

Een wat kleiner doek dat een vergezicht weergeeft op de Mont Ventoux. Er ligt een dik pak sneeuw en de wind ('ventoux' betekent immers: winderig) heeft zijn werk gedaan. Blauw en wit overheersen, symboliseren de kou en het desolate van de omgeving.

Mont Ventoux Eté (Zomer)

Mont Ventoux Eté (Zomer)

2024

Begin 2024 begon ik aan een kwartet Mont Ventoux. Elk van de vier schilderijen benoemd naar een van de seizoenen, een soort Vivaldi op doek. Dit schilderij is het tweede in de reeks. De Mont Ventoux (1912 m.) in de Franse Provence, op de grens van de departementen Drôme en Vaucluse, kent vanwege zijn mythische image veel andere benamingen. Zoals: de kale berg, de Reus van de Provence en het Suikerbrood. Maar de Franse toevoegen ‘Ventoux’ heeft ook alles te maken met het woord ‘vent’: wind. Een winderige berg, dus. Die benaming komt niet uit de lucht vallen. Wie ooit met een stevige ‘mistral’ (een koude noordenwind) per fiets door het witte maanlandschap heeft geploeterd, weet het maar al te goed. Zware windstoten met uitschieters tot 120 en 150 km/u zijn geen uitzondering. Het record staat zelfs op 320 km/u. Dat die wind zo tekeer kan gaan is niet verwonderlijk. De top van de Ventoux is alom tegenwoordig (‘omniprésent dans les paysages, zeggen de Fransen). Hij steekt hoog boven het land uit, en waar je ook bent in de Provence, altijd en overal kun je hem zien.

Mont Ventoux - Printemps - Lente

Mont Ventoux - Printemps - Lente

2024

De Mont Ventoux (1912 m.) in de Franse Provence, op de grens van de departementen Drôme en Vaucluse, kent vanwege zijn mythische image veel andere benamingen. Zoals: de kale berg, de Reus van de Provence en het Suikerbrood. Maar de Franse toevoegen ‘Ventoux’ heeft ook alles te maken met het woord ‘vent’: wind. Een winderige berg, dus. Die benaming komt niet uit de lucht vallen. Wie ooit met een stevige ‘mistral’ (een koude noordenwind) per fiets door het witte maanlandschap heeft geploeterd, weet het maar al te goed. Zware windstoten met uitschieters tot 120 en 150 km/u zijn geen uitzondering. Het record staat zelfs op 320 km/u. Dat die wind zo tekeer kan gaan is niet verwonderlijk. De top van de Ventoux is alom tegenwoordig (‘omniprésent dans les paysages, zeggen de Fransen). Hij steekt hoog boven het land uit, en waar je ook bent in de Provence, altijd en overal kun je hem zien. Ik schilderde deze  Ventoux een opdracht van een vriend, net als ik een fietsfanaat en bekend met de berg. Ik schilderde deze Mont Ventoux in een tijd van fysieke tegenslag, waarbij me fietsen tot nader order verboden werd. Het is het 12r werk in deze reeks, die ik in 2022 begon.

MON VENTOUX

MON VENTOUX

2022

De kleur blauw heeft me altijd geïntrigeerd. Na een aantal schilderijen met grijs-blauwe zeezichten (Normandië), wilde ik nu het iets helderder houden: de Provence, c.q. de Mon Ventoux (1909 meter hoog). De machtige berg in het zuiden van Frankrijk, de Tour de France vrezen deze gigant. Verschillende keren was ik er boven op. Soms werd me de toegang in de vroege lente (mei) nog versperd vanwege de sneeuw. Ik heb in dit schilderij enigszins afwijkend geschilderd van de werkelijkheid: de hellingen lopen in werkelijkheid iets anders, en die sneeuw (het wit) en de onrustige lucht (blauw) beloven niet veel goeds. Het bestaande weerstation op de top ontbreekt. Het is immers MON (mijn) VENTOUX. Alleen met zichzelf: de natuur.

Mont Ventoux - Lente

Mont Ventoux - Lente

2023

Opnieuw schilderde ik de Mont Ventoux (1909 meter hoog). Maar nu op papier De machtige berg in het zuiden van Frankrijk, de renners in Tour de France vrezen deze gigant. Verschillende keren was ik er boven op. De berg intrigeert me. Tijdens vakanties keken we er vaak letterlijk tegenop. Ik las er boeken over. Zag de film Ventoux, naar het boek van Bert Wagendorp. Na een aantal schilderijen op doek is deze op stevig schilderpapier gemaakt.  De vermelde prijs is exclusief passe-partout en/of lijst

Mont Ventoux

Mont Ventoux

2023

De kleur blauw heeft me altijd geïntrigeerd. Opnieuw schilderde ik de Mont Ventoux (1909 meter hoog). De machtige berg in het zuiden van Frankrijk, de renners in Tour de France vrezen deze gigant. Verschillende keren was ik er boven op. Soms werd me de toegang in de vroege lente (mei) nog versperd vanwege de sneeuw. Een intrigerende, bijna iconische berg. Ik heb in dit schilderij enigszins afwijkend geschilderd van de werkelijkheid: de hellingen lopen in werkelijkheid iets anders, en die sneeuw (het wit) en de onrustige lucht (blauw) beloven niet veel goeds. Het bestaande weerstation op de top ontbreekt. Het is immers MIJN MONT VENTOUX. Alleen met zichzelf: de natuur

Mont Ventoux - Winter scene

Mont Ventoux - Winter scene

2024

Een nieuwe Ventoux (acryl op doek, 100x100). Maar nu de winterse versie ervan. Met versgetrokken bandenporen in de sneeuw. Het is mijn twaalfde versie van deze 'kale' berg. Meest in acryl op doek, maar ook als aquarel. De iconische berg blijft me inspireren. Net als overigens de renners in de Tour de France. Het is een berg die sloopt, maar ook aanzet tot grootste daden.   

Mont Ventoux 1

Mont Ventoux 1

2023

In 2013 naam ik me voor een reeks Mont Ventoux te starten, op doek, op paier en als aquarel. Nadat ik in 2022 al MON VENTOUX geschilderd had, inmiddels verkocht.  In deze MONT VENTOUX 1 zijn nog de laatste reseten van de voorbije winter te zien: een besneeuwde bergkam. De machtige berg in het zuiden van Frankrijk, de renners in Tour de France vrezen deze gigant. Verschillende keren was ik er boven op. Soms werd me de toegang in de vroege lente (mei) nog versperd vanwege de sneeuw. Een intrigerende, bijna iconische berg.

Mont Ventoux - Winter

Mont Ventoux - Winter

2023

Opnieuw schilderde ik de Mont Ventoux (1909 meter hoog). Maar nu op papier De machtige berg in het zuiden van Frankrijk, de renners in Tour de France vrezen deze gigant. Verschillende keren was ik er boven op. De berg intrigeert me. Tijdens vakanties keken we er vaak letterlijk tegenop. Ik las er boeken over. Zag de film Ventoux, naar het boek van Bert Wagendorp. Na een aantal schilderijen op doek is deze op stevig schilderpapier gemaakt.  De vermelde prijs is exclusief passe-partout en/of lijst

Mont Ventoux no.5

Mont Ventoux no.5

2024

De Mont Ventoux (1909 m.) is een mythische berg in de Franse Provence. Gevreesd door de wielrenners die hem moeten befietsen. De Kale Berg, is zijn bijnaam. En inderdaad: je waant je er op een maanlandschap. Helaas heb ik hem nooit befietst. Wel een paar keer er per auto naar boven geweest. En ook dat maakt indruk. Het kan er spoken, vooral vanwege de ijzige wind. Niet zonder reden: Mont Ventoux. Want het Franse ‘vent’ betekent ‘wind’. De winderige berg, dus. De koning van de Provence. Van verre al zichtbaar.

Mont Ventoux 2

Mont Ventoux 2

2023

In 2013 naam ik me voor een reeks Mont Ventoux te starten, op doek, op paier en als aquarel. Nadat ik in 2022 al MON VENTOUX geschilderd had, inmiddels verkocht.  In deze Mont Ventoux 2 lijkt de herfst al in aantocht. De berg maakt zich in alle rust op voor de naderende winter. De machtige berg in het zuiden van Frankrijk, de renners in Tour de France vrezen deze gigant. Verschillende keren was ik er boven op. Soms werd me de toegang in de vroege lente (mei) nog versperd vanwege de sneeuw. Een intrigerende, bijna iconische berg.

Mont Ventoux - De kale Berg

Mont Ventoux - De kale Berg

2022

De Mont Ventoux (1909 m.) is een mythische berg in de Franse Provence. Gevreesd door de wielrenners die hem moeten befietsen. De Kale Berg, is zijn bijnaam. En inderdaad: je waant je er op een maanlandschap. Helaas heb ik hem nooit befietst. Wel een paar keer er per auto naar boven geweest. En ook dat maakt indruk. Het kan er spoken, vooral vanwege de ijzige wind. Niet zonder reden: Mont Ventoux. Want het Franse ‘vent’ betekent ‘wind’. De winderige berg, dus. De koning van de Provence. Van verre al zichtbaar. Aquarel op 300grams Canson Montval papier. De vermelde prijs is exclusief passe-partout en/of lijst

Mont Ventoux no.2

Mont Ventoux no.2

2022

De Mont Ventoux (1909 m.) is een mythische berg in de Franse Provence. Gevreesd door de wielrenners die hem moeten befietsen. De Kale Berg, is zijn bijnaam. En inderdaad: je waant je er op een maanlandschap. Helaas heb ik hem nooit befietst. Wel een paar keer er per auto naar boven geweest. En ook dat maakt indruk. Het kan er spoken, vooral vanwege de ijzige wind. Niet zonder reden: Mont Ventoux. Want het Franse ‘vent’ betekent ‘wind’. De winderige berg, dus. De koning van de Provence. Van verre al zichtbaar. Aquarel op 300grams Canson Montval papier. De vermelde prijs is exclusief passe-partout en/of lijst

Mont Ventoux no.3

Mont Ventoux no.3

2022

De Mont Ventoux (1909 m.) is een mythische berg in de Franse Provence. Gevreesd door de wielrenners die hem moeten befietsen. De Kale Berg, is zijn bijnaam. En inderdaad: je waant je er op een maanlandschap. Helaas heb ik hem nooit befietst. Wel een paar keer er per auto naar boven geweest. En ook dat maakt indruk. Het kan er spoken, vooral vanwege de ijzige wind. Niet zonder reden: Mont Ventoux. Want het Franse ‘vent’ betekent ‘wind’. De winderige berg, dus. De koning van de Provence. Van verre al zichtbaar.   Aquarel op 300grams Canson Montval papier. De vermelde prijs is exclusief passe-partout en/of lijst

Mont Ventoux - Nocturne

Mont Ventoux - Nocturne

2024

De Mont Ventoux (1909 m.) is een mythische berg in de Franse Provence. Gevreesd door de wielrenners die hem moeten befietsen. De Kale Berg, is zijn bijnaam. En inderdaad: je waant je er op een maanlandschap. Helaas heb ik hem nooit befietst. Wel een paar keer er per auto naar boven geweest. En ook dat maakt indruk. Het kan er spoken, vooral vanwege de ijzige wind. Niet zonder reden: Mont Ventoux. Want het Franse ‘vent’ betekent ‘wind’. De winderige berg, dus. De koning van de Provence. Van verre al zichtbaar.