Galerie

De schilderijen in de reeks FIESTA GITANA hebben tot doel de kleuren en de bewegingen van de Spaanse flamenco tot uitdrukking te brengen. Inspiratie vind ik in mijn regelmatige reizen naar Andalusië (Sevilla, Cordoba enz). In mijn schilderijen probeer ik de sfeer van Andalusië en de flamenco weer te geven.

uit 2007 tot 2017 (klik op de afbeelding om het werk groter te bekijken)
stuur een bericht naar de kunstenaar

Fiesta Gitana 2

Fiesta Gitana 2

2017

Ook in dit schilderij gaat het vooral om de combinatie van kleur, beweging, warmte. De flamencodanseres als levend kunstobject. En de muziek, het energieke ritme van de flamenco, moet er door opgeroepen worden. Het doek is eventueel (tegen meerkosten) met een zwarte 3D aluminium lijst te koop; de meerkosten bedragen dan € 100,00. 

La Gitana

La Gitana

2009

De opzet van La Gitana is ontstaan in de kustplaats Sanlucar de Barrameda (West Andalusië). De titel verwijst niet alleen naar de flamencodanseres (met zigeunerachtergrond), maar ook naar een merk manzanilla, een typische zoute sherry, die in Sanlucar geproduceerd wordt. We logeerden er in de Posada de Palacio, augustus 2009. Op 15 augustus worden in de stad groots de feesten gevierd van de Virgen de la Caridad (Maria Hemelvaart): processies, flamenco, paardenrennen op het strand. Dagenlang feest.

Homenaje a Federico García Lorca

Homenaje a Federico García Lorca

2013

Een van de Spaanstalige dichters die me het meeste aanspreekt is Federico García Lorca (1898-1936). Ook in zijn geboortestreek, Andalusië, zijn we vaker, ook gedurende langere tijd, geweest. We bezochten er zowel zijn geboorteplaats Fuente Vaqueros als de plaats waar hij tijdens de Spaanse burgeroorlog (1936-1939) werd doodgeschoten, Viznar. Net als Lorca ben ik een liefhebber van de muziek die hem inspireerde tot mooie gedichten: de flamenco. Zowel in Madrid, Sevilla en andere plaatsen waren we om te luisteren naar de opzwepende, ritmische muziek van de gitanos.

Pequeño vals vienés

Pequeño vals vienés

2010

Tweeluik dat de titel draagt van een gedicht van de Spaanse dichter Federico Garcia Lorca, die tijdens de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) door de nationalisten van Franco werd gefusilleerd. Het gedicht, later gezongen door Leonard Cohen ('Take this waltz') komt uit Lorca's dichtbundel 'Poeta en Nueva York'. Een grimmig gedicht.

Misericordias

Misericordias

2009

De processies maken net als de flamenco en het stierenvechten deel uit van het hart van Andalusië. Het lijden, de passie maken dat het hart klopt. Een tweeluik. Misericordias is gebaseerd op een van de vele processies die ik meemaakte in Sanlucar de Barrameda (Andalusië).

Fiesta Gitana 6

Fiesta Gitana 6

2008

De flamenco is populair in Nederland, zie bv. de Flamenco Biënnale (oktober 2008). Voor mij blijven beweging en kleur een bron van inspiratie. Op de achtergrond hoor ik de ritmische muziek.

Fiesta Gitana 1

Fiesta Gitana 1

2007

In de bewegingen van de flamencodanseres (handen, voeten, jurk) in combinatie met de kleuren heb ik geprobeerd de warmte en de energie van de muziek en de dans weer te geven. Het doek is eventueel (tegen meerkosten) met een zwarte 3D aluminium lijst te koop; de meerkosten bedragen dan € 100,00.

Fiesta Gitana 3

Fiesta Gitana 3

2008

Een 3D-doek met brede, beschilderde zijkanten. Het gaat vooral om beweging en kleur. Het geel en het rood moeten vuur en passie suggereren. Iets wat bij een goede flamenco een voorwaarde is.

Fiesta Gitana 4

Fiesta Gitana 4

2008

Door de kleuren (geel, rood) probeer ik het temperament en de bewegiongen van de flamencodanseres vast te leggen. Het vuur moet bijna letterlijk uit het doek spatten.

Fiesta Gitana 5

Fiesta Gitana 5

2008

Na Andalusië weer een volgend schilderij in de reeks 'Fiesta Gitana'. De Spaanse muziek en beweging heb ik in de dynamiek van de kleuren verwerkt. Schilderen: een fiesta op zich.