Galerie

IJsland - landschappen

uit 2013 tot 2019 (klik op de afbeelding om het werk groter te bekijken)
stuur een bericht naar de kunstenaar

Iceland 3

Iceland 3

2019

IJslands natuur is overweldigend: desolaat en imponerend tegelijk. Het is voor mij een van de boeiendste landen die ik ooit bezocht. Vooral de enorme variëteit aan indrukwekkende landschappen is adembenemend. In die natuur komen bomen overigens nauwelijks voor. Het is, in combinatie met de snel wisselende weersomstandigheiden, een kaleidoscoop aan kleuren die je bijna helemaal gek maken. Het licht speelt misscien wel de grootste rol om je te betoveren. Een onuitputtelijke bron van inspiratie. Het afgebeelde landschap ligt in de buurt van Fjallabaki (met mos begroeide lavabergen en een bergmeer). Het aquarel is gemaakt op 300 grams papier (Canson, Montval). De vermelde prijs is zonder passe-patout of lijst.  

Iceland 2

Iceland 2

2019

IJsland is voor mij een van de boeiendste landen die ik ooit bezocht, en dan vooral de enorme variëteit aan indrukwekkende landschappen. Waar overigens bomen nauwelijks in voorkomen. Het is, in combinatie met de snel wisselende weersomstandigheide, een kaleidoscoop aan kleuren die je bijna helemaal gek maken. Het licht speelt misscien wel de grootste rol om je te betoveren. Een onuitputtelijke bron van inspiratie. Het aquarel is gemaakt op 300 grams papier (Winsor&Newton, grain fin). De vermelde prijs is zonder passe-patout of lijst.  

Iceland 1

Iceland 1

2019

IJsland is voor mij een van de boeiendste landen die ik ooit bezocht, en dan vooral de enorme variëteit aan indrukwekkende landschappen. Waar overigens bomen nauwelijks in voorkomen. Het is, in combinatie met de snel wisselende weersomstandigheide, een kaleidoscoop aan kleuren die je bijna helemaal gek maken. Het licht speelt misscien wel de grootste rol om je te betoveren. Een onuitputtelijke bron van inspiratie. Het aquarel is gemaakt op 300 grams papier (Canson, Montval). De vermelde prijs is zonder passe-patout of lijst.

Fjaðrárgljúfur Canyon

Fjaðrárgljúfur Canyon

2015

  De Fjaðrárgljúfur is een indrukwekkende kloof in het zuiden van IJsland, iets ten westen van het plaatsje Kirkjubæjarklaustur. Globaal 100 meter hoog en 2 km lang. Door deze kloof stroomt de kleine Fjaðrá rivier die even verderop in de rivier Skaftá uitmondt. De Fjaðrárgljúfur is 's zomers een groene kloof. 's Winters heerst er een ander regiem. De kloof loopt door een zacht granualair gesteente waar zich lagen met lava en andere intrusies bevinden. De gigantische formatie is zo'n 2 miljoen jaar geleden ontstaan. Toen de ijskap zich aan het eind van de ijstijd terugtrok ontstonden er diepe meren en door de gletsjer uitgeslepen kloven en valleien. Met het verder smelten van de gletsjer werd er steeds meer puin naar de meren gevoerd, waardoor deze zich met verschillende sedimenten begonnen te vullen.  Wat ik wil laten zien met dit schilderij is minder de werkelijke weergave van het landschap, maar vooral de tijdloze kracht en de invloed van het klimaat van de laatste miljoenen jaren op dit ruige stuk IJsland.

Iceland - Crater Edge

Iceland - Crater Edge

2015

IJsland is een land van lava. Dus ook van kraters. Voor een deel wordt het land verwarmd door geothermische energie. In de loop van de geschiedenis zijn er regelmatige uitbarstingen geweest van vulkanen, en de sporen daarvan tref je over het hele land. Vulkanen in ruste zijn er dan ook in overvloed. Soms zijn de wanden ervan met veelkleurige mossen bekleed. Dan weer is de kratermond gevuld met water. Dat dan weer alle kleuren van de regenboog kan krijgen, afhankelijk van welke metalen en mineralen zich erin bevinden. De combinatie met sneeuw maakt het landschap bizar, buitenwerelds bijna. Alsof je op een andere planeet bent.

Lone tree at Vatnajökull

Lone tree at Vatnajökull

2015

De gletsjer Vatnajökull bevindt zich in het zuidoosten van het land en heeft een oppervlakte van ongeveer 8100 km² en bedekt hierdoor 8% van het areaal van IJsland met een ijskap die tot 1000 meter dik is. In 2004 is ruim de helft van de gletsjer onderdeel van het nationaal park Skaftafell  geworden, dat sinds 2008 onderdeel vormt van het in dat jaar opgerichte Nationale Park Vatnajökull. Het is winter, en de enige boom die aan de voet van de gletsjer lijkt te staan is als versteend, dood. Niet in staat via zijn wortels water op te zuigen uit het lavaveld. Ook in de zomer geen bladeren, dus. Koud is het. Guur.

Iceland - Frozen

Iceland - Frozen

2015

IJsland is een land dat me blijft inspirererrn: vulkanen, lava, gletsjers, ijsmassa's, modderstromen. Een geologisch paradijs. Indrukwekkend kaal, want bomen groeien er nauwelijks. En het weer verandert er elk uur. Ik kan het uit eigen ervaring weten. Het is duidelijk dat de landschappen me inspireren om ze in een of andere vorm op het doek te toveren. De ruigheid ervan.  IJsland is geologisch gezien een erg jong land, het is tussen de 16 en 17 miljoen jaar oud, terwijl de aarde al zo’n 4,5 miljard jaar bestaat. Het is ontstaan door vulkaanuitbarstingen op de oceaanbodem. Het land ligt midden op de Midden-Atlantische rug, een scheidingsgebied van een aantal tektoniekplaten die langzaam uit elkaar drijven, zo’n 2 cm per jaar.
Doordat deze platen uit elkaar drijven krijgt het onderliggende magma de kans naar de oppervlakte te komen en daar de ontstane scheuren op te vullen. Het land is dus hoofdzakelijk opgebouwd uit vulkanisch materiaal en gesteente.
IJsland wordt nog steeds gemaakt en gevormd: de aarde hoest, boert en braakt op vele plaatsen.

Iceland - Svinafellsjökull Glacier

Iceland - Svinafellsjökull Glacier

2015

Mijn fascinatie voor de IJslandse landschappen is in de herfst van 2013 bij me teruggekeerd. Opnieuw stortte ik me op de bijna onwereldse landschappen. Eerdere, in acryl geschilderde landschappen herschilderde ik in olieverf. Vanaf januari 2014 ben ik met een aantal nieuwe IJslandse landschappen begonnen. Nu meer vertikaal dan horizontaal (immers: landscape). Mijn voorlopige standaard afmeting is 80x100. Mogelijk zijn ze in combinatie ook als tweeluik te gebruiken. Het door mij geschilderde landschap bevindt zich in de buurt van Skaftafell (Zuid-Midden van IJsland) en de Svinafellesjökul Glacier.

Hraunfossar

Hraunfossar

2013

Een van de meest indrukwekkende landschappen ervaar je als je voor de lavawatervallen van Hraunfossar staat. Uit de lavawanden spuit schuimend water de woeste rivier in. En bij een beetje zon zijn er duizend kleuren. Hoezo, een grijs land? De prijs is inclusief baklijst.

Coloured Iceland

Coloured Iceland

2013

Het idee dar IJsland een grauwe lavavlakte is, is absoluut bezijden de waarheid. Ondanks de desolaatheid en de spaarzame natuur zorgen gesteenten, kleine struiken en korstmossen voor een uitzinnig kleurenpalet. Vooral als de zon schijnt. En dat doet die meer dan verwacht. De prijs is inclusief baklijst.

IJsland

IJsland

2013

In 2003 maakte ik een reis naar IJsland. Een fascinerend land, waarover veel vooroordelen bestaan. Het is alsof je op een andere planeet geland bent. Dit schilderij heb ik gemaakt naar aanleiding van mijn bezoek aan het land. Eerst in acryl, daarna in olieverf.