Galerie

Een jaar of tien geleden heb ik veel landschappen geschilderd: Bretagne, de Provence, maar ook dichterbij in mijn eigen omgeving. De meeste schilderijen zijn met olieverf gemaakt

uit 1982 tot 2023 (klik op de afbeelding om het werk groter te bekijken)
stuur een bericht naar de kunstenaar

Ault

Ault

2023

Al jaren achtereen komen we aan de westkust in Noord Frankrijk, van de Picardie tot en met Normandië. Een onuitputtijke bron van inspiratie voor de schilders. Al eeuwenlang. Dus ook voor mij. Begin juni 2023 waren we opnieuw in Ault. Een strakblauwe hemel boven ons en machtige hagelwitte krijtrotsen aan een sissende kustlijn.  Ault heeft een uitzonderlijke geografische ligging. Aan de rand van de kliffen van de Normandische Albasten Kust, met een vallei beschermd door het Bois de Cise. Een groene omgeving met uitzicht op het Kanaal en de Engelse kust. En zandstranden die beginnen bij de Côte d 'Opale, doorlopend tot de oude Baie (baai) van de Somme.

Vuurtoren Saint-Valéry-en-Caux

Vuurtoren Saint-Valéry-en-Caux

2023

Saint-Valery-en-Caux is een stadje aan de Franse westkust, Departement Seine Maritime. We zijn er al verschillende keren geweest. Voor het laatst begin juni 2023. We aten aan de mooie haven, en voeren daarna mee met een vissersschip vanuit de haven. Zagen dat de kreeft-en krabkorven in het water werde geworpen en opgehaald. De haven van Saint Valery en Caux gaat diep de stad in. Op de zuidelijke havenpier staat deze vuurtoren waar aan de achterkant een bankje staat, een favoriete plek voor locals, jong en oud. Je hebt er een oneindige blik over zee, en ziet tegelijkertijd de indrukwekkende rotskust van Normandië. Saint Valery en Caux is een bezoek waard.

Bretagne Quiberon 2

Bretagne Quiberon 2

1989

Ik heb dit schilderij pas in 2023 teruggevonden, in een krat op zolder. Het schilderij dateert uit 1989. In de jaren '80 van de vorige eeuw huurden we bijna jaarlijks een huis aan de kust van het schiereiland Quiberon (Frankrijk). Ter plekke maakt ik potlood- of houtskooltekeningen. Thuis schilderde ik dan de impressies op doek. De geschilderde plek moet ergens aan de kust op Quiberon terug te vinden zijn. 

Audresselles

Audresselles

2020

Audresselles is een klein dorp aan de Franse Côte d'Opale, vlakbij Cap Gris Nez en Cap Blanc Nez. Noord Frankrijk, dus, bij helder weer is er aan de overkant Engeland te zien. Met enige regelmaat keer ik, met Gemma, terug naar deze prachtige kust die altijd inspiratie geeft.   

Saint-Guilhem-le-Désert

Saint-Guilhem-le-Désert

1986

Saint-Guilhem-le-Désert is een typisch dorp in de Franse Cevennen, ontzettend heet in de zomer. Vandaar deze kleurstelling.

Le Vigan

Le Vigan

1986

Le Vigan is een kleine gemeente in het Franse departement Gard (3.772 inwoners). De plaats maakt deel uit van het arrondissement Le Vigan. Een schilderachtig gebied. Tijdens onze vakanties in de Cevennen hebben we het dorp een paar keer bezocht. En maakte ik schetsen. Thuis in olieverf aan de slag. In mijn vakantielogboek van 3 augustus 1986noteer ik o.a.: Een verschrikkelijk felle, koude oceaanwind vanuit het zuidwesten beneemt ons letterlijk de adem als we boven op het meteorologisch laboratorium staan. We genieten desondanks van het weergaloze uitzicht over de Causses en de Cevennen, hier op de scheiding van twee klimaatgebieden, de waterscheiding tussen het Atlantisch en het Mediterrane stroomgebied. Alvorens we weer via het mooie, stokoude Le Vigan op de camping arriveren moeten we tijdens de afdaling van de Mont Aigoual nog plotseling stoppen voor een in paniek met haar armen zwaaiende grand-mère.  

Seascape Côte d'Opale - drieluik 2021

Seascape Côte d'Opale - drieluik 2021

2021

De kleine seascapes lenen zich volgens mij uitstekend om in combinatie, bijvoorbeeld met drie naast elkaar, één geheel te vormen. Een drieluik (triptich) geeft de combinatie een nieuwe dynamiek die ze 'mono' niet zouden hebben. Als startpunt heb ik een selectie van Normandische kusten gekozen: ruig, vaak grauw, wind en een ruwe zee. De 3 onderdelen zijn eventueel ook per stuk te koop. De prijs is dan € 45,00 per stuk.

Grientsveen

Grientsveen

2022

Ook landschappen dichtbij intrigeren me om op doek te zetten. Voor de hand ligt dan 'iets met de Maas'. Inderdaad: wijdse, pragtige vergezichten. Maar in dit geval heb ik gekozen voor de 'arme gronden': De Peel. Vroeger een gebied vol hardwerkende turfstekers en keuterboeren. Armoe troef, en veel kinderen te voeden. Het land van de ontginningen en Toon Kortooms. Het schilderij is een geabstraheerde verbeelding van het landschap rond Grientsveen. Het avondlicht valt over de heide..

Pourville

Pourville

2022

Normandië is een deel van Frankrijk dat je uitdaagt te schilderen, en dan met name de kusten. We komen er bijna jaarlijks en het verveelt nooit. En elke keer is het weer anders. Met name door het schitterende licht dat speelt met de kleuren. 

Seascape Côte d'Opale - drieluik 2022

Seascape Côte d'Opale - drieluik 2022

2022

De kleine seascapes lenen zich volgens mij uitstekend om in combinatie, bijvoorbeeld met drie naast elkaar, één geheel te vormen. Een drieluik (triptich) geeft de combinatie een nieuwe dynamiek die ze 'mono' niet zouden hebben. Als startpunt heb ik een selectie van Normandische kusten gekozen: ruig, vaak grauw, wind en een ruwe zee. De 3 onderdelen zijn eventueel ook per stuk te koop. De prijs is dan € 45,00 per stuk.

Etretat

Etretat

2020

De laatste jaren bezoeken we steeds de Normandische kusten in Frankrijk. Authentieke landschappen: ruig land, historisch land, hoge kliffen en een altijd imponerende zee. Kortom voor een schilder altijd inspirerend. Vorig jaar voor de zoveelste keer weer Etretat bezocht. De haven van Etretat ligt ingebed tussen hoge witte kalkrotsen. Tot in de 19e eeuw was deze plek moeilijk toegankelijk en dus heerlijk ongerept. Het landschap was zo bijzonder en authentiek dat veel kunstenaars erop afkwamen en… inspiratie vonden. Isabey was de eerste die de schilderachtige omgeving kwam ontdekken, vanaf de jaren 1820. Claude Monet verbleef hier de hele winter van 1868.

Once upon a time in Audresselles

Once upon a time in Audresselles

2019

Audresselles is een klein dorp tussen Boulogne-sur-Mer en Calais. Het ligt prachtig aan de Côte d'Opale. We komen er bijna elk jaar, omdat het amper 350 km van ons huis verwijderd ligt. Het licht is er, zoals aan bijna alle kusten, fantastisch. Vooral aan het einde van de dag, en bij laag water (marée basse). Wandelingen door het ruige duingebied en het brede strand geven me inspiratie. Vooral bij laag water vallen de massieve donkere, door de zee geplette stenen droog, overdekt met bijna lichtgevend groen zeewier. Soms gaat alles gebukt onder zware luchten; het blijft immers de noorkant van Normandië. Een inspirerende omgeving. Ik schilderde dit doek (na jaren alleen met olieverf gewerkt te hebben) in acryl.

Kerniscob - Bretagne

Kerniscob - Bretagne

1982

Mijn eerste landschappen schilderde ik geïnspireed door de Bretonse kust. Jaren achtereen brachten we er onze vakanties door, in een huis direct aan de kust op het schiereiland Quiberon. Dit kleine schilderij was het tweede dat ik toen maakte. Het ruige land, met zijn granieten golfbrekers, het blijft in mijn schildersarchief in mijn hoofd. Het gehucht Kerniscob ligt halverwege op het schiereiland.

Côte d'Opale 2.1

Côte d'Opale 2.1

2020

Het plan om een aantal kleine (25x25) 'seascapes' te schilderen in een wat losse stijl, en met een beperkt aantal kleuren, probeer ik nog even door te zetten. Dit schilderijtje (in acryl) is de 1e van de tweede reeks van drie. Bij het schilderen van deze klein-formaat seascapes heb ik me laten inspireren door de ruige Normandische kusten, een gebied waar ik elk jaar, verdeeld over de verschillende seizoenen, wel een keer te vinden zijn. Het zijn intieme, naar abstract neigende mini zeelandschapen, waar de kust, het strand en de zee,  en de lucht een soort drieëenheid vormen.

Côte d'Opale 2.2

Côte d'Opale 2.2

2020

Het plan om een aantal kleine (25x25) 'seascapes' te schilderen in een wat losse stijl, en met een beperkt aantal kleuren, probeer ik nog even door te zetten. Dit schilderijtje (in acryl) is het 2e van de tweede reeks van drie. Bij het schilderen van deze klein-formaat seascapes heb ik me laten inspireren door de ruige Normandische kusten, een gebied waar ik elk jaar, verdeeld over de verschillende seizoenen, wel een keer te vinden zijn. Het zijn intieme, naar abstract neigende mini zeelandschapen, waar de kust, het strand en de zee,  en de lucht een soort drieëenheid vormen.

Côte d'Opale 2.3

Côte d'Opale 2.3

2020

Het plan om een aantal kleine (25x25) 'seascapes' te schilderen in een wat losse stijl, en met een beperkt aantal kleuren, probeer ik nog even door te zetten. Dit schilderijtje (in acryl) is het 3e in de tweede reeks van drie. Bij het schilderen van deze klein-formaat seascapes heb ik me laten inspireren door de ruige Normandische kusten, een gebied waar ik elk jaar, verdeeld over de verschillende seizoenen, wel een keer te vinden zijn. Het zijn intieme, naar abstract neigende mini zeelandschapen, waar de kust, het strand en de zee,  en de lucht een soort drieëenheid vormen.

Seascapes - Drieluik / Triptych 2

Seascapes - Drieluik / Triptych 2

2020

De Côte d'Opale aan de noord-Franse kust fascineert me, vooral het 'opalen' licht is er betoverend. Zeer waarschijnlijk wordt het veroorzaakt door de combinatie van de juiste zonnestand, de kleur van het water en die van de krijtrotsen (niet overal aanwezig overigens). De kleine seascapes lenen zich volgens mij uitstekend om in combinatie, bijvoorbeeld met drei naast elkaar, één geheel te vormen. Een drieluik (triptich) dus. Hoewel enigszins verschillend van kleur, geeft de combinatie een nieuwe dynamiek die ze 'mono' niet zouden hebben. Het standpunt is bij alle onderdelen hetzelfde: zeezich vanaf het strand. Als startpunt heb ik een selectie van Normandische kusten gekozen: ruig, vaak grauw, wind en een ruwe zee.

SEASCAPES - drieluik, triptych

SEASCAPES - drieluik, triptych

2019

De kleine seascapes lenen zich volgens mij uitstekend om in combinatie, bijvoorbeeld met drie naast elkaar, één geheel te vormen. Een drieluik (triptich) dus. Hoewel enigszins verschillend van kleur, geeft de combinatie een nieuwe dynamiek die ze 'mono' niet zouden hebben. Het standpunt is bij alle onderdelen hetzelfde: zeezich vanaf het strand. Als startpunt heb ik een selectie van Normandische kusten gekozen: ruig, vaak grauw, wind en een ruwe zee.

Seascape - Normandië A1

Seascape - Normandië A1

2019

Voor het eerst sinds lange tijd weer eens met acryl geschilderd. Het plan is om een aantal kleine (25x25) zogenaamde 'seascapes' te schilderen in een wat losse stijl, en met een beperkt aantal kleuren. De eerste drie zijn nu af. Dit is de eerste. Bij het schilderen van de klein-formaat seascapes heb ik me laten inspireren door de ruige Normandische kusten, een gebied waar ik elk jaar, verdeeld over de verschillende seizoenen, wel een keer te vinden zijn. Het zijn intieme, naar abstract neigende mini zeelandschapen, waar de kust, het strand en de zee,  en de lucht een soort drieëenheid vormen.

Seascape - Normandië A2

Seascape - Normandië A2

2019

Voor het eerst sinds lange tijd weer eens met acryl geschilderd. Het plan is om een aantal kleine (25x25) zogenaamde 'seascapes' te schilderen in een wat losse stijl, en met een beperkt aantal kleuren. De eerste drie zijn nu af. Dit is de tweede. Bij het schilderen van de klein-formaat seascapes heb ik me laten inspireren door de ruige Normandische kusten, een gebied waar ik elk jaar, verdeeld over de verschillende seizoenen, wel een keer te vinden zijn. Het zijn intieme, naar abstract neigende mini zeelandschapen, waar de kust, het strand en de zee,  en de lucht een soort drieëenheid vormen.

Seascape - Normandië A3

Seascape - Normandië A3

2019

Voor het eerst sinds lange tijd weer eens met acryl geschilderd. Het plan is om een aantal kleine (25x25) zogenaamde 'seascapes' te schilderen in een wat losse stijl, en met een beperkt aantal kleuren. De eerste drie zijn nu af. Dit is de derde. Bij het schilderen van de klein-formaat seascapes heb ik me laten inspireren door de ruige Normandische kusten, een gebied waar ik elk jaar, verdeeld over de verschillende seizoenen, wel een keer te vinden zijn. Het zijn intieme, naar abstract neigende mini zeelandschapen, waar de kust, het strand en de zee,  en de lucht een soort drieëenheid vormen.

Bretagne Quiberon 1

Bretagne Quiberon 1

2019

Ik heb dit schilderij pas in 2019 teruggevonden, in een krat op zolder. Het schilderij dateert uit 1989. In de jaren '80 van de vorige eeuw huurden we bijna jaarlijks een huis aan de kust van het schiereiland Quiberon (Frankrijk). Ter plekke maakt ik potlood- of houtskooltekeningen. Thuis schilderde ik dan de impressies op doek. De geschilderde plek moet ergens aan de kust op Quiberon terug te vinden zijn. 

Bretagne 1

Bretagne 1

1988

Vele jaren achtereen ben ik op vakantie geweest in Bretagne en Normandië. De zze, en de oceaan, de ruige kusten van graniet: het biedt altijd inspiratie om het bijna tijdloze landschap uit te beelden.  De vermelde prijs is inclusief een zwart / zilveren baklijst

Bretagne 2

Bretagne 2

1988

Vele jaren achtereen ben ik op vakantie geweest in Bretagne en Normandië. De zze, en de oceaan, de ruige kusten van graniet: het biedt altijd inspiratie om het bijna tijdloze landschap uit te beelden.  De vermelde prijs is inclusief een zwart / zilveren baklijst

Bretagne 3

Bretagne 3

1988

Vele jaren achtereen ben ik op vakantie geweest in Bretagne en Normandië. De zze, en de oceaan, de ruige kusten van graniet: het biedt altijd inspiratie om het bijna tijdloze landschap uit te beelden.  De vermelde prijs is inclusief een zwart / zilveren baklijst

Ile de Batz - Bretagne

Ile de Batz - Bretagne

1982

In de jaren '70 en '80 gingen we vaak naar Bretagne en Normandië op vakantie. Dat resulteerde na afloop bijna altijd in tekeningen of schilderijen. De schilderijen vaak in expressieve kleuren. En met veel, vaak dreigende luchten boven het water en de rotsige kusten. Imponerende landschappen met grote contrasten.

Quiberon - Bretagne

Quiberon - Bretagne

1984

In de jaren '70 en '80 gingen we vaak naar Bretagne en Normandië op vakantie. Dat resulteerde na afloop bijna altijd in tekeningen of schilderijen. De schilderijen vaak in expressieve kleuren. En met veel, vaak dreigende luchten boven het water en de rotsige kusten. Imponerende landschappen met grote contrasten.

Collioure

Collioure

2000

Collioure: een van de meest schilderachtige Franse dorpen in de Roussillon-Languedoc, dicht tegen de Spaanse grens.

Gezicht op Wijck Maastricht

Gezicht op Wijck Maastricht

1993

Het is een gezicht over de Maas in de richting van stadsdeel Wijck van Maastricht. Op de voorgrond (over de Maas) loopt de oude stadsbrug, de Servaasbrug.

Kaldenbroek - Zomer

Kaldenbroek - Zomer

1991

Het gebied Kaldenbroek ligt in Noord Limburg, tussen de dorpen Grubbenvorst en Lottum. Er staan enkele monumentale, historische boerderijen.

Kaldenbroek - Winter

Kaldenbroek - Winter

1993

Kaldenbroek is een rustig gelegen boerderijencomplex in de naaste omgeving van Grubbenvorst (Noord Limburg). De monumentale boerderijen komen zeker wanneer het gesneeuwd heeft nog meer tot hun recht dan op andere momenten in het jaar. De prijs is inclusief een smalle aluminium (zwart geëloxeerde) lijst.

Grubbenvorst

Grubbenvorst

1992

Op dit schilderij is de dorpskerk van Grubbenvorst te zien (gezien vanaf de Maas). De vormgeving is enigzins surrealistisch te noemen door de strerke concentratie van het licht op de kerk. De prijs is inclusief baklijst.

Grubbenvorst - Kaldenbroek

Grubbenvorst - Kaldenbroek

1992

Een gezicht op het landgped Kaldenbroek, even buiten de kern van Grubbenvorst. Door de sterke concentratie van het licht op de boerderij heb ik er een enigszins surrealistische impressie aan willen geven. De prijs is inclusief baklijst.

Sauve

Sauve

1984

Sauve is een schitterend stadje in de Franse Cevennen. Aan het water, om vooral in de bloedhete zomers verkoeling te vinden. Het geluid van krekels is overal om je heen. De hitte knerpt.

Kerniscob

Kerniscob

1999

Kerniscob is een typisch dorp in Bretagne. Naast de vele oude huizen staan er ook schitterende nieuwe. Het strand is ruw, maar adembenemend. Exclusief lijst

Ile de Sein

Ile de Sein

1983

Bretagne kent vele eilandjes vlak voor zijn ruige granieten kusten. Een van de meest typische is het eiland Ile de Sein. Het licht zorgt er de hele dag lang voor een schitterend spel van licht en donker. Witte huisjes die scherp afsteken tegen de kobaltblauwe luchten. De prijs is inclusief de lijst.

Ouessant

Ouessant

1983

Jaren achtereen ben ik op vakantie geweest in Bretagne. De ruige kusten en de onmetelijke stranden maakten indruk. Dat gold ook voor de machtige wolkenpartijen die in samenwerking met de zon vaak zorgden voor een indrukwekkend clair-obscur. Zoals hier in Ouessant.

Gordes

Gordes

1986

Gordes: een schitterend hoog gelegen dorp in de Franse Provence; okerkleurig zoals het landschap er om heen.

Sauve 2

Sauve 2

1982

Een van mijn oudste werken, uit de beginperiode van mijn schilderleven. Sauve is een schitterend stadje in de Franse Cevennen. Aan het water, om vooral in de bloedhete zomers verkoeling te vinden. Het geluid van krekels is overal om je heen. De hitte knerpt. De prijs is inclusief de lijst.