Burgos

Burgos

90 x 90 cm, © 2011, niet te koop
Tweedimensionaal | Schilderkunst | Acryl | Op doek

Burgos imponeert door zijn gigantische gotische kathedraal van Santa Maria. De kerk is daarom prominent in beeld gebracht. Het is een woud van spitse bewerkte torentjes die wit schitteren in het felle licht. De lucht daarboven is azuurblauw. Een feest voor het oog. Maar het interieur is misschien nog wel indrukwekkender, en spreidt bijna stuitend de macht van het katholieke Spanje ten toon. Het is alles goud wat blinkt. Het goud is terug te vinden in de nog kale platanen van de Paseo Espolón die in het schilderij ondersteboven in de lucht boven de kathedraal hangen. Het flamboyante van de Santa Maria is eveneens terug te vinden in de kleuren van de gevels: wit, cadmiumgeel en rood.

In de kerk bevindt zich het graf van Spanjes bekendste veldheer: El Cid. Met Sint Jacob wordt hij gerekend tot het vreeswekkende bataljon Matamoros. Op het doek is hij, verguld uiteraard, en gezeten te paard terug te vinden op een van de daken van de kathedraal.

De tekst in het schilderij (rechts) is afkomstig van Cees Nooteboom uit zijn boek ‘De Omweg naar Santiago’ (1992), c.q. het hoofdstuk ‘Nog steeds niet in Santiago’ (1982). Op enkele plekken aan de zijkanten zijn blauwe glazen steentjes aangebracht die, net als het goud, de ultieme rijkdom moeten verbeelden: edelstenen en goud, het is een geslaagde combinatie in veel kerkelijke kunst. 

De prijs is inclusief zwart-gouden baklijst.